Europarlamentarul Victor Negrescu a lansat o platformă online pentru accesarea unor fonduri administrate de Comisia Europeană

Written by admin. Posted in Politica, Top News

Tagged: , , , , ,

Published on ianuarie 28, 2015 with No Comments

Europarlamentarul PSD Victor Negrescu a iniţiat şi lansat platforma online www.granturieuropene.ro, prin intermediul căreia toţi cei interesaţi – administraţii publice, agenţi economici, ONG-uri, agenţii media sau simpli cetăţeni – pot obţine informaţii despre accesarea fondurilor europene gestionate direct de Uniunea Europeană.

În prezent, Uniunea Europeană gestionează direct aproximativ 24% din fondurile europene, ceea ce reprezintă 35 de miliarde de euro anual, sumele fiind distribuite sub formă de granturi şi contracte europene.

Europarlamentarul Victor Negrescu a demarat acest proiect şi ca urmare a solicitărilor primite cu prilejul vizitelor în judeţul Arad, în cursul anului 2014, pe baza concluziilor rezultate în urma discuţiilor purtate cu o serie de aleşi locali dar şi cu reprezentanţi ai patronatelor, ai Camerei Agricole şi o parte a societăţii civile.

Proiectul era necesar cu atât mai mult cu cât numărul de beneficiari români ai granturilor şi contractelor europene este redus, iar procedura accesării acestor fonduri direct de la Uniunea Europeană este, în mare parte, necunoscută în România.

Victor Negrescu a vorbit, în calitate de iniţiator al acestui proiect, despre principalele aspecte ce ţin de granturile şi contractele europene.

„Sunt iniţiatorul acestui proiect de informare care va fi susţinut de o campanie de promovare în teritoriu şi de un sprijin permanent din partea mea şi a echipei PES activists România pentru toţi cei aflaţi în căutarea de informaţii suplimentare. www.GranturiEuropene.ro este o platformă de informare pe care se află colectate informaţii despre oportunităţile de finanţare oferite de Comisia Europeană şi instituţiile subordonate. Prin intermediul acestui portal toţi cei interesaţi pot afla o primă informaţie în limba română şi sunt direcţionaţi către apelurile de proiecte detaliate aflate pe site-urile instituţiilor. Site-ul GranturiEuropene.ro şi cele 19 cabinete de europarlamentar pe care le am în ţară până în prezent sunt la dispoziţie pentru mai multe informaţii” a explicat europarlamentarul Victor Negrescu.

Uniunea Europeană distribuie prin statele membre aproximativ 76% din fondurile europene prin programe şi proiecte distribuite la nivelul fiecărui stat prin intermediul unor organisme intermediare gestionate împreună sau direct de statul român. Pe lângă aceste fonduri, UE gestionează direct aproximativ 24% din fondurile europene reprezentând 35 de miliarde de euro anual. Aceste fonduri sunt distribuite pe bază de competiţie europeană între aplicanţi/beneficiari din toate statele membre pe baza calităţii proiectelor primite.

„Există linii/axe/granturi de finanţare în aproximativ 60 de domenii, regrupate în 800 de surse de finanţare diferite. Pentru a înţelege cât de importante sunt aceste fonduri trebuie să vedem doar că România are alocată anual, pentru perioada 2014-2020, o sumă de aproximativ 7,16 miliarde de euro, o suma mică în comparaţie cu potenţialul granturilor şi contractelor europene ce se ridică la nu mai puţin de 35 de miliarde de euro anual.

Potenţialii beneficiari cuprind administraţii publice locale, administraţii centrale, companii private, IMM-uri, start-up-uri, cercetători, universităţi, persoane fizice.

Există proiecte care permit, spre exemplu, unui tânăr să beneficieze de o bursă pentru a învăţa să devină antreprenor într-un stat european într-un anumit domeniu, dar şi proiecte care pot genera, spre exemplu, inovări în domeniul transportului public” a completat eurodeputatul social-democrat Victor Negrescu.

Pentru mai multe detalii, cei interesați pot consulta platforma online de informaţii, disponibilă la adresa: www.granturieuropene.ro.

 

 

No Comments

Comments for Europarlamentarul Victor Negrescu a lansat o platformă online pentru accesarea unor fonduri administrate de Comisia Europeană are now closed.