Vados IFB Finwest Arad câștigă titlul național in Superliga de șah!

Written by admin. Posted in Sport, Top News

Tagged: , , , ,

Published on octombrie 01, 2023 with No Comments

La capătul a nouă runde extrem de spectaculoase și cu o rundă finală cu incredibile răsturnări de situație, echipa arădeană Vados IFB Finwest a reușit să câștige un nou titlu național la șah, al doilea, după succesul din anul 2021. Podiumul a fost completat de CSU ASE București și Smart Galați. Echipa noastră a terminat turneul fără înfrângere cu 16 puncte având 7 victorii și două meciuri egale.

Lotul echipei campioane a fost compus din:

  • GM Shant Sargsyan – Armenia, elo 2631 – 3,5 puncte din 7 partide
  • GM Dieter Nisipeanu, elo 2600 – 4,5 p/8
  • GM Viorel Iordăchescu, elo 2584 – 6,5 p/9
  • GM Imre Balog, Ungaria, elo 2622 – 4,5 p/7
  • IM Alexandru David, elo 2372 – 1 p/3
  • FM Felix Ilinca, elo 2358 – 5,5 p/7, – 13 ani !
  • FM Filip Magold, elo 2314 – 5,5 p/6 – 14 ani !
  • IM Adrian Petrișor, elo 2390 – 4 p/6
  • AIM Alin Câmpeanu, elo 1825 – 0,5 p/1

S-a jucat la șase mese, fiecare echipă trebuind să aibă in componență minim un junior sub 20 de ani. Pentru meci câștigat se primesc două puncte iar la meci egal un punct.

Au câștigat premii individuale – Viorel Iordăchescu – locul 1 la masa 3 cu 6,5 puncte si Filip Magold si Felix Ilinca primele locuri la masa 5, ambii cu câte 5,5 puncte.

De remarcat că nicio altă echipă medaliată in ultimii 20 de ani nu a aliniat la start doi juniori atât de tineri iar aceștia au confirmat încrederea acordată, fiind adevărate motoare ale echipei cu rezultate excepționale.

Iată cum s-a desfășurat firul evenimentelor in ultima jumătate a întrecerii.

Ultimele cinci runde ale Superligii masculine de șah au adus mult suspans și emoții pentru echipele arădene. După egalul cu CSU ASE, campioană in 2022, arădenii de la Vados IFB Finwest nu au putut trece in runda a 5-a de mai slab cotata echipă a Olteniei Craiova. Au punctat pentru noi Nisipeanu și Ilinca însă au pierdut David si în mod surprinzător GM Balog Imre care a gafat incredibil cu talentatul junior Tudor Henry (12 ani!). De remarcat că echipa Craiovei a mai oferit o asemenea surpriză și in urmă cu patru ani când arădenii au pierdut din această cauză titlul național în fața Politehnicii Iasi. A fost o etapă în care ineuanii de la ACS ACB au fost foarte aproape de un meci egal și totodată de o mare surpriză cu CSU ASE București, meci în care deși au câștigat prin George Ileana și Mihai Pădurariu, au pierdut in cele din urmă meciul cu 2,5 la 3,5. A fost o rundă favorabilă bucureștenilor de la CSU ASE pentru că Smart Galați a pierdut și ea primul punct în această rundă, terminând la egalitate 3-3 cu Medicina Timișoara.

Runda a 6-a a adus încă o victorie muncită pentru Vados IFB Finwest cu CSM Baia Mare pentru că în pofida infrângerii marelui maestru armean Shant Sargsyan la prima masă, am reușit să recuperăm pe ultimele două mese prin Felix Ilinca si Adrian Petrișor. Scor final 3,5 la 2,5.

Runda a 7-a a adus derbyul arădean intre Vados IFB Finwest si ACB Ineu. A fost o victorie convingătoare a vadosiștilor care au câștigat clar cu 5-1 cu victorii pe ultimele 4 mese prin Iordăchescu, Balog, Ilinca si Magold. In celălalt derby al rundei CSU ASE a câștigat cu 3,5 la 2,5 cu liderii clasamentului, Smart Galați astfel că La finalul rundei a 7-a Vados IFB a trecut în fruntea clasamentului cu 12 puncte (punctaveraj general 28 puncte) urmată de CSU ASE cu același număr de puncte dar cu punctaveraj general (un fel de golaveraj dacă e să facem o analogie cu fotbalul) de 26,5 puncte

Runda a 8-a a programat un adversar incomod pentru Vados IFB Finwest – timisorenii de la Universitatea de Vest. La capătul unui meci echilibrat, arădenii au câștigat cu 4-2 prin victoriile lui Balog Imre si Magold Filip. Cum celelalte contracandidate la titlu au câștigat si ele, după 8 runde Vados IFB Finwest erau la egalitate de puncte (14), punctaveraj egal (32) cu avantaj insă ușor pentru bucureșteni la ultimul criteriu (importanța victoriilor pe mese superioare) 151 la 150. Din păcate, în derby-ul supraviețuirii in Superligă ACB Ineu a fost invinsă intr-un meci decisiv de CSM Baia Mare cu 3,5 la 2,5 , un meci tensionat în care jucătorii arădeni au avut șanse dar au ratat pe final, ceea ce a dus la retrogradarea matematică a ineuanilor in Divizia A.

Ultima rundă a programat două meciuri de o importanță vitală în lupta pentru titlu: Vados IFB Finwest cu Smart Galați (locul 3) si CSU ASE cu Medicina Timisoara (favorita 3 la titlu la startul competiției dar cu un parcurs sub pretenții la acest campionat). Calculele la titlu erau complicate: oricare din primele trei echipe (ASE, Vados IFB Finwest, Smart Galați) avea șanse teoretice la titlu. Lupta la baionetă dintre ASE si Vados însemna ca echipa care câștigă la o diferență mai mare de puncte va câștiga titlul cu bucureștenii favoriți pentru ca aveau teoretic un adversar mai ușor. Smart-ul putea si el să spere la câștigarea titlului dacă învingea echipa arădeană și ASE-ul își pierdea meciul. Dacă Smart câștiga si ASE-ul obținea cel puțin un rezultat de egalitate, gălățenii treceau pe locul doi in dauna arădenilor. Un lucru era sigur însă – toate cele 3 echipe nu puteau pierde medaliile, ceea ce era încă in joc era culoarea acestora! Vados IFB Finwest pornea și cu un mare handicap însă – GM Balog Imre, unul din cei mai importanță jucători ai echipei, a fost indisponibil în această ultimă rundă astfel că sarcina arădenilor devenea extrem de dificilă în încercarea de a câștiga meciul. Mai mult, arădenii au riscat prin includerea în formație a ambilor juniori (13 si 14 ani!) Felix Ilinca și Filip Magold. Desfășurarea rundei a avut un dramatism rar întâlnit – arădenii au început bine și păreau să aibă un ușor avantaj în partida lui Ilinca, dar gălățenii au recuperat și se părea chiar la un moment dat că o să câștige clar meciul în timp ce în celălalt meci ASE-ul avea avantaj pe mai multe mese și se configura o victorie fără probleme. Dar totul s-a întors spectaculos în momentul în care Filip Magold a profitat de greșeala adversarului său și și-a câștigat partida aducând Vados IFB Finwest în avantaj. Presiunea rezultatului nostru și tensiunea extraordinară din cele două meciuri a făcut ca lucrurile să se schimbe radical iar ASE-ul să rateze în câteva partide. În același timp, Ilinca a reușit să salveze un final inferior și să obțină remiză iar Iordăchescu a remizat spectaculos deși avea o tură in minus și să aducă victoria echipei noastre cu 3,5 la 2,5. Cum în celălalt meci ASE-ul nu a reușit decât un rezultat de egalitate, finalul rundei a adus trofeul în tabăra arădeană.

Al doilea titlu de campion pentru Vados IFB Finwest Arad, echipă care a fost susținută la această competiție de IFB Finwest, Chess Events prin magazinuldesah.ro si Centrul Municipal de Cultură Arad

Timpul foarte scurt avut la dispoziție din momentul primirii invitației de participare in Superligă nu le-a permis conducerii echipei ACB Ineu alcătuirea unui lot mai competitiv. Cu toate acestea, echipa condusă de Dorian David a luptat eroic până in ultima clipă pentru evitarea retrogradării.

 

 

 

 

No Comments

Comments for Vados IFB Finwest Arad câștigă titlul național in Superliga de șah! are now closed.