Scisoare deschisă către Şova şi Bănicoiu

Written by admin. Posted in Politica

Tagged: , , , ,

Published on aprilie 24, 2014 with No Comments

 

Astăzi într-o conferinţă de presă, susţinută la sediul partidului Forţa Civică, preşedintele filialei Arad, Corina Crişan a ţinut să facă public scrisoarea adresată de către preşedintele partidului Mihai Răzvan Ungureanu celor doi miniştrii;cel al transporturilor şi cel al sănătăţii. Publicăm mai jos conţinutul integral al acestei scrisori:

Domnului Dan-Coman ȘOVA

Ministrul Transporturilor

Domnului Nicolae Bănicioiu

Ministrul Sănătății

 

Cea mai veche policlinică din Arad, Ambulatoriul CFR, a fost închisă în luna februarie a acestui an. Cu toate că anul trecut cifrele oficiale arătau că policlinica, singura autorizată să acorde avize în domeniul transporturilor din zona Arad, a reușit să se autofinanțeze, s-a hotărât închiderea ei deoarece nu îndeplinea numărul necesar de doctori. S-a transmis ulterior că Ministerul Sănătății nu a dorit aprobarea deblocării posturilor vacante pentru a acoperi numărul cerut de medici specializați.

O ordonanță de urgență a Guvernului, din data de 28 februarie 2013, a decis transferarea a 13 unități sanitare, din subordinea Ministerului Transporturilor, în cea a Ministerului Sănătății. A trecut un an de atunci și nici până în acest moment transferul nu este definitivat. Prin urmare, activitatea acestor unităților medicale este blocată.

La momentul emiterii ordonanței, Ministerul Justiției a dat un aviz negativ, susținând că transferul poate crea premisele unor vicii de neconstituționalitate. Activitatea Policlinicii CFR Arad a fost în acel moment suspendată, iar mii de pacienți au fost redirecționați către alte spitale deoarece cabinele medicale nu mai funcționau, iar personalul medical nu a mai fost plătit.  

Întrebarea se pune, de ce în urma acestui blocaj, Policlinica CFR Arad a fost obligată să-și închidă activitatea, deși a reușit să se autofinanțeze în anii precedenți? Angajații policlinicii ne-au informat că au trimis inclusiv memorii, în care explicau soluțiile pentru toate problemele ambulatoriului și făceau inclusiv dovada că își pot continua activitatea în condiţii de autofinanţare. Ministerul Sănătății nu a răspuns acestor solicitări. Să fie asta o dovadă că activitatea acestor unități medicale este în mod conștient suspendată și se dorește eliminarea acestora de pe piața medicală?

Decizia de a transfera aceste spitale nu s-a realizat pe baza niciunor analize, studii de impact sau consultări. Nu au existat nici măcar discuții cu Consiliile de Administrație a spitalelor CFR. Nu înțeleg motivul pentru care aceste spitale trebuie obligate să-și întrerupă activitatea atât timp cât pot funcționa în regim normal și pe propria finanțare.

Rog Ministerul Transporturilor și al Sănătății să rezolve cu celeritate acest blocaj instituțional și să permită funcționarea Policlinicii CFR Arad în continuare sub Ministerul Transporturilor, până la o hotărâre definitivă. Fac apel către reprezentanții celor două Ministere pentru a fi demarate consultări cu angajații acestei unități medicale. 

22.04.2014                  

                                                          Senator Mihai-Răzvan Ungureanu

 

No Comments

Comments for Scisoare deschisă către Şova şi Bănicoiu are now closed.