Ramona Lile: „UAV sprijină învățământul în limba română din Ungaria”

Written by admin. Posted in Social, Top News

Tagged: , , , , , ,

Published on februarie 06, 2017 with No Comments

uav atru presa

Un nou protocol de colaborare între Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad și Autoguvernarea pe Țară a Românilor din Ungaria oferă posibilitatea cadrelor didactice din școlile cu predare în limba română de a se perfecționa în predarea limbii române în școlile din Ungaria. „Ne onorează și ne bucură colaborarea cu Autoguvernarea pe Țară a Românilor din Ungaria. Acest nou protocol reconfirmă buna cooperare între cele două instituții care contribuie în mod esențial la păstrarea indentității naționale a românilor de dincolo de graniță” a precizat rectorul UAV, prof.univ.dr. Ramona Lile.

În baza acestui protocol cadrele didactice din școlile românești din Ungaria vor beneficia de expertiza cadrelor didactice din cadrul Facultății de Științe ale Educației, Psihologie  și Asistență Socială, prin Departamentul de pregătire a personalului didactic care vor  asigura cursuri de perfecționare și cursuri practice cadrelor dicatice din școlile cu predare în limba română. Deasemenea profesorii arădeni vor acorda asistență în elaborarea manualelor utilizate în cadrul acestor școli. Protocolul oferă în același timp posibilitatea cadrelor didactice care predau în aceste unități de învățământ să se perfecționeze urmând cursurile Facultății de Științe Umaniste și Sociale sau pe cele ale Facultății de Științe ale Educației.

Beneficiari ai acestui parteneriat sunt și elevii Liceului „Nicolae Bălcescu” din Gyula care au posibilitatea de a urma studiile universitare în cadrul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad. „Considerăm că în acest context european în care protecția minorităților va evolua în pas cu procesul reconstrucției europene, minoritățile naționale joacă un rol esențial iar unul din elementele care contribuie la păstrarea indentității naționale este cunoașterea și folosirea limbii materne. Acest protocol se înscrie în această direcție și asigură românilor din Ungaria sprijin substanțial în consolidarea și păstrarea limbii române” a subliniat Tiberiu Iuhaz, președintele AȚRU.

No Comments

Comments for Ramona Lile: „UAV sprijină învățământul în limba română din Ungaria” are now closed.