PNL Arad: „Un rateu al administrației publice locale din Chișineu-Criș“

Written by admin. Posted in Politica, Top News

Tagged: , , , , , , ,

Published on iulie 16, 2015 with No Comments

Marius Frătean, consilier local PNL în Consiliul Local Chișineu-Criș, și Ioan Matache, membru în Comitetul Local Executiv PNL Chișineu-Criș, acuză conducerea administrației locale că nu ia în serios necesitățile elementare ale  cetățenii din oraș. Aceștia au reclamat azi, în cadrul unei conferințe de presă, la care a fost prezent și Iustin Cionca, prim-vicepreședintele PNL Arad, mai multe nereguli care se petrec în Chișineu-Criș.

Consilierul Marius Frătean a explicat că cel mai mare „inamic” al locuitorilor din Chișineu-Criș este canicula, pentru că aceștia rămân fără apă din cauza faptului că nu s-a mai investit în uzina de tratat apă de peste 20 de ani.

„Aș vrea să vă spun că cel mai mare «inamic» al locuitorilor din Chișineu-Criș în această perioadă este canicula. Spun acest lucru pentru că, pe timpul caniculei, în oraș apare o criză de apă, pentru că presiunea acesteia scade drastic. Cei mai afectați de acest lucru sunt cei care locuiesc la periferie, precum locuitorii din Nădab, Adea, Țipar sau Sintea Mare, precum și cei care locuiesc la bloc, pentru că presiunea scade și abia dacă trece de parterul blocului. În acest caz, ajungem să ne bucurăm că avem blocuri cu cel mult patru etaje, pentru că cei de la etajele 1-4 n-au avut strop de apă. Spre exemplu, un coleg consilier s-a bărbierit cu apă minerală, lucru care, dacă n-ar fi tragic, ar părea amuzant. Această problemă este cauzată în principal de faptul că, timp de foarte mulți ani, de fapt de vreo 20 de ani, nu s-a mai făcut o reabilitarea majoră care măcar să conserve capacitatea uzinei dacă nu să o crescă . Apa este un element vital din toate punctele de vedere și nu s-au luat măsuri pentru a se evita această situație” a declarat Marius Frătean.

„Eu aș vrea să încep prin a reclama faptul că în urmă cu o săptămână, mai exact vineri – 10 iulie, câțiva angajați ai Companiei de Apă «Valea Crișurilor» din Chișineu-Criș au făcut ceva ce nu credeam că mai este posibil în România anului 2015. Astfel, chiar înainte de amiază, aceștia deversau în albia Crișului Alb reziduurile adunate din pristerele blocurilor din cartierul Pădureni. Când i-am întrebat de ce fac acest lucru, mi-au răspuns că au aprobare. Este inadmisibil așa ceva! Indiferent că aveau sau nu aprobare, indiferent că șefii lor știau sau nu ce făceau – deși mă îndoiesc că o făceau fără știința superiorilor – aceștia nu trebuia să procedeze așa. Orice om normal știe că serviciul de vidanjare trebuie să deverseze reziduurile în sistemul de canalizare al orașului, prin care ajung într-o stație de epurare, așa cum este ea, rea sau bună. Și mai grav este că incidentul se repetă” a declarat Ioan Matache, prezentând și câteva fotografii cu „grozăvia” angajaților Companiei de Apă „Valea Crișurilor” din Chișineu-Criș. Matache a mai explicat că în cartierul Pădureni, în care acesta locuiește, administrația locală a reușit să asfalteze o singură stradă, de aproximativ 1 km, din cele 20 existente, în cei 25 de ani de când Gheorghe Burdan este primar.

Totodată, cei doi liberali acuză administrația locală că nu are niciun fel de strategie pentru dezvoltarea orașului, acesta din urmă mergând pe ideea „cârpim ce crapă”: „Din păcate, deviza este «cârpim ce crapă», în loc să fie «investim și prevenim». Spre exemplu, la ședința extraordinară pe care am avut-o în această lună, au fost alocați 500.000 de lei pentru forarea a trei noi puțuri de capacitate mare, care să suplimenteze debitul de apă, dar acest lucru rezolvă doar parțial problema, pentru că filtrele au aproximativ 40 de ani, sunt de când s-a făcut uzina, și nu mai funcționează. Sistemul de alimentare cu apă și canalizarea funcționează aproape de cota de avarie și încă nu există o strategie de reabilitare și modernizare a acestora. Avem statutul de oraș, dar avem multe străzi fără canalizare și neasfaltate, și ce este tragic este faptul că nu se dorește nici implementarea unor proiecte pe fonduri europene, care ar putea ajuta enorm la dezvoltarea orașului. Spre exemplu, la Socodor, la doar 6 km de Chișineu-Criș, sunt o mulțime de proiecte pe fonduri europene, dovadă că, dacă se vrea, se poate. La Chișineu-Criș ducem lipsă de strategii în abordarea majorității aspectelor administrative. În loc să ne axăm pe problemele și necesitățile reale ale locuitorilor acestui oraș, facem săli de nunți și piste pentru biciclete. Nu spunem că acestea nu sunt și ele necesare, dar credem că în acest moment există probleme mult mai importante care ar trebui rezolvate. Iluminatul public nu este reabilitat, spațiile verzi sunt sub orice critică – practic sunt niște buruieni care din când în când sunt tunse. Scuza cu «nu există bani» nu este valabilă, pentru că bani există, dar se folosesc conform aceleiași devize . Există un excedent bugetar de peste 2 milioane de lei numai din anii anteriori lui 2014, adică mai mulți bani decât bugetul unei comune. Singurele proiecte pe care administrația le face sunt cele care sunt necesare pentru cheltuirea banilor proprii  și nimic mai mult” au  declarat la unison cei doi liberali, Marius Frătean și Ioan Matache. Adăugând că așteptările cetățenilor sunt mult mai mari, iar mentalitatea celor care conduc orașul Chișineu-Criș trebuie să se schimbe, iar anul viitor aceștia ar trebui să fim mai atenți la cei pe care aleși să îi conducă mandatul următor.[nggallery

id=340]

No Comments

Comments for PNL Arad: „Un rateu al administrației publice locale din Chișineu-Criș“ are now closed.