Olimpiada Regională de Scriere Caligrafică ,,Penița de Aur” Ediția I . Arad, 12-13 mai 2023

Written by admin. Posted in Cultura

Tagged: ,

Published on mai 09, 2023 with No Comments

Perfecțiunea și frumusețea scrisului de mână este întruchipată de arta caligrafiei, o artă apreciată din cele mai vechi timpuri. Caligrafia reprezintă sensibilitate și creativitate, o întoarcere către valorile culturale clasice, evidențiază esteticul și afectivitatea, bunele deprinderi și formează caractere.

În perioada 12-13 mai 2023, orașul Arad va fi gazda primei ediții a Olimpiadei Regionale de Scriere Caligrafică ,,Penița de Aur”, organizată de Asociația Social Educativă ,,Filologos” Arad, Școala ,,Sf. Ierarh Nicolae” Arad, în parteneriat cu Biblioteca Județeană ,,Alexandru D. Xenopol” Arad, Inspectoratul Școlar Județean Arad și Casa Corpului Didactic ,,Alexandru Gavra” Arad.

Dincolo de o simplă olimpiadă de caligrafie, organizatorii își doresc să creeze o tradiție a celor care iubesc scrisul cu penița și călimara, pledând pentru efectele benefice ale scrisului de mână în dezvoltarea cognitivă a copiilor. O primă recunoaștere a importanței și frumuseții scrisului caligrafic este faptul că peste 80 elevi din clasele a III-a și a IV-a din județele Arad și Timiș s-au înscris la această primă ediție a olimpiadei.

,Colaborarea frumoasă și de lungă durată a instituției noastre de învățământ cu Biblioteca Județeană «Alexandru D. Xenopol» Arad a dat din nou roade și ne bucurăm mult. Mulțumim doamnei director Gabriela Tatiana Gureanu și doamnei Mihaela Blaga,  șef Birou «Animație culturală și Împrumut carte pentru copii”. Prin acest eveniment ne propunem să aducem în atenția învățătorilor, profesorilor și mai ales a părinților, beneficiile scrisului de mână pentru copii. Sigur că suntem într-o eră digitală și este bine și normal să folosim dispozitivele informatice pe care le avem, dar credem că a renunța la scrisul de mână poate fi o decizie necâștigătoare pe termen lung”, declară Giorgiana Elena Popan, coordonator de proiect, din partea Școlii ,,Sf. Ierarh Nicolae” Arad.

,,Ne onorează cu prezența, în cadrul Conferinței «Importanța și beneficiile scrisului de mână» domnul Petre Crăciun, autor de literatură pentru copii”, declară Mihaela Blaga, coordonatorul evenimentului din partea Bibliotecii Județene ,,Alexandru D. Xenopol” Arad. Cu această ocazie, participanții și cei care iubesc caligrafia sunt invitați să vizioneze o interesantă expoziție dedicată artei scrisului de mână din colecția particulară a scriitorului Petre Crăciun.

Astfel, vineri, 12 mai 2023, începând cu orele 17:00, peste 80 de stilouri și instrumente de scris inedite și originale, datând din perioada interbelică și până în anii ’90, vor fi expuse în sala „Centenar 1918” a Bibliotecii Județene ,,Alexandru D. Xenopol” Arad, ce va găzdui Conferința „Importanța și beneficiile scrisului de mână”, la care vor participa: Petre Crăciun, scriitor de literatură pentru copii, președinte al Filialei de Literatură pentru copii și tineret din cadrul Uniunii Scriitorilor din România și directorul Editurii Zorio, București, Camelia Moler, inspector școlar din partea Inspectoratului Școlar Județean Arad, Mihaela Blaga, șef birou „Animație culturală și Împrumut carte pentru copii” din partea Bibliotecii Județene „Alexandru D. Xenopol” Arad, Marcela Minodora Marinescu, profesor și director al Casei Corpului Didactic „Alexandru Gavra” Arad, asist. univ. dr. Editha-Margareta Coșarbă, profesor logoped C.J.R.A.E. Arad, Universitatea ,,Aurel Vlaicu”Arad, Teodora Guzan, profesor învățământ primar la Școala „Sf. Ierarh Nicolae” Arad, Iustina-Diana Ban, profesor limba și literatura română la Școala „Sf. Ierarh Nicolae” Arad, Cosmina Dunca, administrator al Librăriei ,,Libra Art & Hobby”.

Program:

Vineri, 12 mai 2023, ora 17:00, Sala „Centenar 1918”, Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” Arad, Str. Ghe. Popa de Teiuș nr. 2-4

Conferința „Importanța și beneficiile scrisului de mână”

Invitați:

- Petre Crăciun, scriitor de literatură pentru copii, președinte al Filialei de Literatură pentru copii și tineret din cadrul Uniunii Scriitorilor din România și directorul Editurii Zorio, București;

- Camelia Moler, inspector școlar din partea Inspectoratului Școlar Județean Arad;

- Mihaela Blaga, șef birou „Animație culturală și Împrumut carte pentru copii” din partea Bibliotecii Județene „Alexandru D. Xenopol” Arad

- Marcela Minodora Marinescu, profesor și director al Casei Corpului Didactic „Alexandru Gavra” Arad

- Editha-Margareta Coșarbă, profesor logoped CJRAE Arad și Asistent Universitar Dr. la Universitatea ,,Aurel Vlaicu”Arad.

- Teodora Guzan, profesor învățământ primar la Școala „Sf. Ierarh Nicolae” Arad.

- Iustina-Diana Ban, profesor limba și literatura română la Școala „Sf. Ierarh Nicolae” Arad.

- Cosmina Dunca, administrator al Librăriei ,,Libra Art & Hobby”.

Sâmbătă, 13 mai 2023, ora 10:00, Școala „Sf. Ierarh Nicolae” din Arad, str. Calea Timișorii nr. 77

Olimpiada Regională de Scris Caligrafic „Penița de Aur” ediția I

Lucrările copiilor vor fi evaluate de o comisie formată din:

Camelia Circa-Chirilă, profesor limba și literatura română Colegiul Național ,,Moise Nicoară”;

Iustina-Diana Ban, profesor limba și literatura română Școala ,,Sf. Ierarh Nicolae”;

Nicoleta Mîlcomete, profesor învățământ primar Școala ,,Sf. Ierarh Nicolae”

No Comments

Comments for Olimpiada Regională de Scriere Caligrafică ,,Penița de Aur” Ediția I . Arad, 12-13 mai 2023 are now closed.