Conferință la Bibliotecă: istoricul Stejărel Olaru, despre Maria Tănase și Nadia Comăneci

Written by admin. Posted in Cultura

Tagged: ,

Published on decembrie 07, 2022 with No Comments

Marți, 13 decembrie 2022, începând cu orele 13:00, Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” Arad organizează conferința susținută de istoricul Stejărel Olaru, „Elitele în vizorul serviciilor secrete românești. Incursiuni în biografiile mai puțin știute ale Mariei Tănase și Nadiei Comăneci”.

Stejărel Olaru este istoric, politolog, lector universitar, expert în istoria serviciilor de informații. A fost consilier de stat pe probleme de securitate națională la Cancelaria prim-ministrului, director al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în România, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe. A publicat volume ca „Securiștii partidului. Serviciul de cadre al PCR ca poliție politică” (în colab., Polirom, 2002), „Ziua care nu se uită. 15 noiembrie 1987, Brașov” (în colab., Polirom, 2003; 2017), „Cei cinci care au speriat Estul. Atacul asupra Legației RPR de la Berna (februarie 1955)” (Polirom, 2003), „Vademekum Contemporary History Romania. A Guide through Archives, Research Institutions, Libraries, Societies, Museums and Memorial Places” (în colab., Commissioned by Stiftung zur Aufarbeitung der SED-Diktatur, 2004), „Stasi și Securitatea” (în colab., Humanitas, 2005), „Rîmaru – Butcher of Bucharest” (în colab., Profusion Book Publishing House, 2012), „Agentul nostru Victor” (Polirom, 2018).

Conferința, ce va avea loc în cadrul Secție de Artă și Multimedia „Sabin Drăgoi”, fiind moderată de dr. Doru Sinaci şi prof. Ioana Nistor, va include și o dublă lansare de carte a celor mai recente volume semnate de Stejărel Olaru, „Maria Tănase. Artista, omul, legenda” (București, Editura Corint, 2019), precum și volumul „Nadia și Securitatea” (București, Epica Publishing, 2021).

„Maria Tănase. Artista, omul, legenda” reprezintă prima biografie completă a artistei. Autorul a studiat documente de arhivă din România și străinătate, încercând să scoată la lumină, dincolo de mit și legendă, viața și activitatea celei mai îndrăgite artiste a românilor, oferind cititorilor arădeni „o cu totul altfel de carte, remarcabilă prin valoarea ei documentară și cuceritoare prin talentul literar cu care a fost scrisă”, după cum afirmă criticul și istoricul literar Alex. Ștefănescu.

După o documentare profesionistă bazată pe documente din arhiva fostei Securităţi, dar şi pe studii de cercetare riguroasă cuprinzând relatări, articole, interviuri, Stejărel Olaru semnează volumul „Nadia și Securitatea”, o carte dedicată tuturor celor interesaţi de cunoaşterea adevărului istoric și a înţelegerii funcționării unui stat comunist dominat de organe de securitate represive, de amploarea presiunilor asupra unui om de succes, aşa cum a fost şi rămâne, Nadia Comăneci despre care autorul spune că „destinul i-a fost scris în stele”.

No Comments

Comments for Conferință la Bibliotecă: istoricul Stejărel Olaru, despre Maria Tănase și Nadia Comăneci are now closed.