Gheorghe FALCĂ: Școlile prin administrațiile locale pot accesa finanțările pentru eficiența energetică!

Written by admin. Posted in Politica

Tagged: , ,

Published on aprilie 12, 2021 with No Comments

Programul privind creșterea eficienței energetice şi gestionarea inteligentă a energiei în clădirile școlilor este o șansă dată administrațiilor locale de a investi în învățământ, având finanțarea asigurată. „Un învățământ performant are nevoie de condiții moderne, de clădiri reabilitate care să ofere confort elevilor și profesorilor. În acest sens, Programul privind creșterea eficienței energetice oferă posibilitatea administrațiilor locale de a schimba fața sistemului de educație, prin proiecte cu finanțări de până la 90%.

Pe 3 mai 2021 se va deschide apelul de depunere pentru proiectele inițiate la nivel de comune, orașe sau municipii. Trebuie subliniat că acest program, cel al eficienței energetice în școli, asigură o finanțare nerambursabilă de maxim 90% din cheltuielile eligibile, aici fiind incluse: lucrări de reabilitare termică a elementelor de anvelopare a clădirii; lucrări de reabilitare termică a sistemului de încălzire și a sistemului de furnizare a apei calde de consum, lucrările de reabilitare și modernizare a sistemelor de climatizare și ventilare. În plus, școlile pot opta și pentru instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice și termice pentru consum propriu, dar și a unor sisteme de management energetic integrate pentru clădiri. Pe lângă condițiile din sălile de clase vorbim și de un impact major asupra mediului. Orice clădire reabilitată energetic înseamnă o scăderea facturii de energie cu până la 65%, o reducere considerabilă a emisiilor de gaze cu efect de seră și o îmbunătățire a calității mediului”, a transmis europarlamentarul PNL/PPE, Gheorghe Falcă. Fostul primar al Aradului a transmis că în Arad sistemul educațional este reabilitat în proporție de 75%.

Ghidul de finanțare și detaliile programului sunt disponibile pe pagina Administrației Fondului pentru Mediu.

 

No Comments

Comments for Gheorghe FALCĂ: Școlile prin administrațiile locale pot accesa finanțările pentru eficiența energetică! are now closed.