Excelența Sa doamna Tove Bruvik WESTBERG, ambasador al Norvegiei în România, a fost în vizită la Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest

Written by admin. Posted in Uncategorized

Tagged: , , , ,

Published on februarie 20, 2015 with No Comments

Joi, 19 februarie 2015, Excelența Sa doamna Tove Bruvik WESTBERG – ambasador al Norvegiei în România – a fost prezentă în Regiunea Vest la invitația Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest (ADR Vest) și a Asociației Tehimpuls – Centrul Regional de Inovare și Transfer Tehnologic. Întâlnirea a fost organizată ca urmare a câștigării, de către Asociația Tehimpuls – Centrul Regional de Inovare și Transfer Tehnologic, a unei finanțări norvegiene pentru proiectul „Întreprinderi Eco-Inovative în Regiunea Vest”acesta fiind singurul proiect finanțat în Regiunea Vest.

Întâlnirea cu Excelența Sa doamna Tove Bruvik WESTBERG, ambasador al Norvegiei în România, a cuprins prezentări ale ADR Vest și ale Asociației Tehimpuls, precum și prezentări realizate de câștigătorii premiilor 1,2 și 3 din cadrul Competiției Regionale de Eco-Inovare din Regiunea Vest – competiție organizată în cadrul Târgului Regional de Inovare ce a avut loc în Arad în data de 12 noiembrie 2014. Cei trei câștigători ai competiției și participanți în cadrul întâlnirii cu Excelența Sa doamna Tove Bruvik WESTBERG sunt: domnul drd. ing. Pavel Ștefan (Medical Safe by Politehnica SRL, produs câștigător: instalație pentru decontaminarea apei reziduale medicale), doamna conf. dr. Narcisa Mederle (Universitatea de Științe Agricole si Medicina Veterinara a Banatului ,,Regele Mihai I al României” din Timișoara, produs câștigător: Supliment alimentar din plante utilizat în prevenirea şi compaterea Nosemozei la albine) și doamna director QES Anișoara Bejinaru (SC AZUR SA, produsul câștigător: vopsea lavabilă cu proprietăți termoizolante).

De asemenea, în cadrul întâlnirii a fost organizată o vizită la proiectul City Business Development Centre – Structură de sprijin pentru afacerile inovative din Timişoara, al cărui beneficiar este SC Modatim Business Facility SRL și care a fost implementat cu finanțare europeană nerambursabilă prin Regio – Programul Operațional Regional, și o vizită la compania Digital Geek din Timișoara – membru al Asociației Cluster Regional Tehnologia Informației și a Comunicațiilor al cărei membri fondatori sunt ADR Vest și Asociația Tehimpuls.

 

***

Proiectul Asociației Tehimpuls „Întreprinderi Eco-Inovative în Regiunea Vest”finanțat în cadrul Programului Inovare în Industria Verde România prin intermediul Mecanismului Financiar Norvegian Norway Grants al cărui Operator de Program este  Innovation Norway -  are o valoare totală  de 179.024 euro dintre care 160.000 euro reprezintă grant-ul din partea Norway Grants iar restul reprezintă co-finanţarea Asociaţiei Tehimpuls. Proiectul a început în data de 2 iunie 2014 și se implementează pe parcursul a 23 de luni, urmând a se finaliza în data de 30 aprilie 2016.

Obiectivul principal al proiectului constă în susţinerea dezvoltării întreprinderilor eco-inovative şi promovarea inovării – prin oferirea de grant-uri de mici dimensiuni și pachete de consultanță și mentorat pentru brevetare și comercializare – şi dezvoltarea unor noi soluţii în beneficiul mediului înconjurător (produse/tehnologii/soluții ce vizează utilizarea eficientă a resurselor sau un impact mai redus asupra mediului înconjurător).

Activităţile prevăzute în cadrul proiectului sunt: identificarea produselor/soluţiilor inovative din Regiunea Vest, dezvoltarea unui portofoliu de brevete innovative, activităţi suport pentru comercializarea a 3 soluţii eco-inovative (2 deja brevetate, 1 cu potenţial de brevetare), asistenţă tehnică pentru depunerea cererii de brevet a soluţiei eco-inovative nebrevetate, formare în comercializarea brevetelor „verzi”, dezvoltarea unei scheme de finanţare pentru start-up-uri eco-inovative bazate pe brevete „verzi”. Astfel, rezultatele estimate ale proiectului vizează obținerea unei soluţii eco-inovative brevetate, dezvoltarea şi asigurarea sustenabilităţii pe termen lung a două afaceri inovative, dezvoltarea/susținerea a două afaceri eco-inovative, realizarea unei baze de date cu brevete pentru soluţii eco-inovative, realizarea unui portofoliu de brevete „verzi”, administrarea unui portofoliu de Proprietate Intelectuală, organizarea de sesiuni de formare pentru comercializarea brevetelor „verzi” și realizarea unei scheme de finanţare pentru sprijinirea start-up-urilor.

***

Asociația Tehimpuls – Centrul Regional de Inovare și Transfer Tehnologic este un organism non-guvernamental, non-profit, creat în anul 2006 cu misiunea de a crește competitivitatea economiei Regiunii Vest prin facilitarea cooperării dintre firme și universități, cât și organizații de cercetare-dezvoltare și inovare. Membrii fondatori ai Asociației Tehimpuls sunt ADR Vest, Universitatea Politehnica din Timișoara, Universitatea de Vest din Timișoara, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României”, Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad, Asociația pentru Cercetare Multidisciplinară din Zona de Vest și Asociația Inginerilor din România. Acestora li s-au alăturat, în anul 2010, SC Azur SA și Obrist Eastern Europe SRL, iar în anul 2013, Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad.

No Comments

Comments for Excelența Sa doamna Tove Bruvik WESTBERG, ambasador al Norvegiei în România, a fost în vizită la Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest are now closed.