“Donează sânge salvează o viaţă!”

Written by admin. Posted in Social, Top News

Tagged: , , ,

Published on iunie 14, 2013 with No Comments

Azi, 14 Iunie se sărbătoreşte Ziua Mondială a Donatorului de Sânge. Centrul de Transfuzii Sanguine Arad va marca evenimentul printr-o acţiune de promovare a donării. Astfel, cu ajutorul unor sponsori au fost realizate tricouri şi şepci cu inscripţia „Donează sânge” care vor fi utilizate la cea de-a treia ediţie a Crosului şi Semimaratonul judeţului Arad.

În fiecare lună, aproximativ 1.000 de persoane se prezintă la Centrul de Transfuzie Sanguină din Arad pentru a dona sânge. Totodată, echipe mobile formate din angajaţi ai centrului se deplasează, periodic, în localităţile judeţului pentru recoltări. Printre localităţile cu cei mai mulţi donatori se numără Chişineu-Criş (200 de donatori), Sebiş (100 de donatori), Pâncota (60 de donatori ) şi Pecica (50 de donatori), Santana,Takata, Nadab. La Centrului de Transfuzie Sanguină Arad se recoltează în medie 11.000 de prize de sânge pe an.

Ziua Mondială a Donatorului de Sânge se va desfăşura în acest an sub sloganul “Donează sânge salvează o viaţă!”

Orice persoană sănătoasă, care are peste 18 ani şi peste 50 kg poate deveni donator de sânge. Sângele donat va fi testat pentru HIV, hepatită B şi C, sifilis. După testare, unitatea de sânge donată este prelucrată în produse ale sângelui (masa eritrocitară, trombocite şi plasmă ), astfel încât se va putea răspunde cât mai exact nevoilor pacientului transfuzat.

Conform legislaţiei în vigoare, donatorii de sânge beneficiază de 7 tichete de masă în valoare totală  de 63 de lei, o zi liberă la locul de muncă, 50 la sută reducere pe mijloacele de transport în comun urban în luna în care se face donarea, pentru locuitorii din judet şi decontarea unui drum cu autobuzul sau trenul .

Sponsorii Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge la Arad sunt: Primăria Sebiş şi Consiliul Judeţean Arad, Centrul Medical Laser System Arad, Spital Genesys Medlife, SC Terapeutica SA, Zad Tiara SRL şi SC Verbiţă SRL.

 

No Comments

Comments for “Donează sânge salvează o viaţă!” are now closed.