Consiliul Judetean Arad va fi gazda specialiștilor în cultură din Paris, Grenoble și Bruxelles

Written by admin. Posted in Social, Top News

Tagged: , , , , ,

Published on august 28, 2013 with No Comments

Toamna acestui an va aduce în prim planul vieții culturale arădene desfășurarea Simpozionului internațional organizat sub auspiciile proiectului CreArt la Consiliul Județean Arad în perioada 26-28 septembrie. Tematica abordată în cadrul simpozionului se va concentra pe  studii de cercetare în domeniul politicilor culturale și pe studii de caz ale orașelor europene.

Între invitații la acest eveniment marcant de menționat este  numele  domnului  Thomas Perrin, cercetător asociat la Centrul de Cercetare PACTE-CNRS al Universității din Grenoble și la Institutul Universitar de Studii Europene din Barcelona, expert în cadrul Compendiumului politicilor și tendințelor culturale în Europa, membru al ECURES (Asociația Europeană pentru Cercetări Culturale).

Domnul Thomas Perrin va face în cadrul simpozionului o „Analiză comparată în domeniul politicilor culturale din Europa”.

Doamna Rebecca Amsellem, doctorant la Centrul pentru economie al Universității Sorbona din Paris va face o „Analiză a producțiilor artistice în cadrul politicilor culturale europene”.

Contribuția culturii în dezvoltarea locală este tematica aleasă de către doamna Maria Iglesias, director al departamentului pentru analize și cercetare pe problem KEA, Bruxelles și de către doamna Elisa Grafulla, consilier în problem KEA, Bruxelles

La Masa rotundă programată pentru finalul zilei de  27 septembrie se vor trage concluzii și se vor căuta posibile răspunsuri la întrebarea „La ce folosesc studiile de politici culturale?”.

Vor participa doamna Rebecca Ansellem, doamna Maria Iglesias și domnul Thomas Perrin.

Simpozionul cultural organizat în cadrul proiectului CreArt la Arad va oferi o nouă perspectivă a abordării temelor de interes cu care se confruntă societatea noastră europeană modernă. Focalizarea atenției pe importanța dezvoltării creativității artistice și a domeniului cultural privit în toată complexitatea lui  în contextul Europei de astăzi va constitui un exercițiu  de adaptare și ”up-datare” la cele mai actuale modalități și tendințe de dezvoltare a societății umane modern.

Lucrările simpozionului vor fi structurate atât în forma unor lecturi publice susținute de către personalități de referință în domeniul politicilor culturale la nivel european, cât și în cadrul unor mese rotunde unde se vor dezbate și sintetiza concluziile.

Retrospectiva activităților și evenimentelor culturale desfășurate pe parcursul acestui an în cadrul proiectului CreArt –Rețeaua Orașelor pentru Creație Artistică dezvăluie importanța tot mai mare a rolului pe care cultura îl joacă astăzi în peisajul Europei moderne și totodată accentuează imensul potențial pe care dialogul intercultural îl  poate accesa în contextul diversității culturale existente și al necesității tot mai evidente de informare și comunicare la nivel regional și/sau local.

Centrul Cultural Județean Arad este un partener important alături de prestigioase instituții culturale din întreaga Europă, care prin conlucrarea în cadrul acestui proiect contribuie la dezvoltarea și progresul nu numai în plan cultural, ci și social, educativ și nu în ultimul rând economic al comunităților pe care toate aceste instituții le reprezintă.

Coordonat de orașul spaniol Valladolid, proiectul CreArt reunește pe scena de desfășurare a programelor sale importante centre culturale europene precum  Aveiro (Portugalia), Kaunas (Lituania), Linz (Austria), Delft (Olanda), Wroclaw (Polonia), Genova (Italia), Harghita (România), Pardubice (Republica Cehă), Arad (România), Valladolid (Spania), Kristiansand (Norway), Asociaţia Futurecity (Marea Britanie), Vilnius (Lituania), având astfel toate  elementele necesare pentru a deveni o platformă de referință – fizică și tehnologică – de schimburi europene de cunoștințe, idei, inovații și promovare a creativității. Beneficiile acestui proiect nu vor fi numai culturale, forța și profesionalismul rețelei CreArt vor facilita, de asemenea, dezvoltarea unor proiecte noi în domeniul industriilor culturale legate de artele vizuale.

Pe întreg parcursul anului 2013 artiști și instituții culturale importante din Arad au   participat  la   activități și evenimente  înscrise în programul proiectului propus pentru acest an, tematica aleasă fiind creativitatea artistică şi promovarea acesteia ca un element de bază al dezvoltării individuale.

Ziua Europeană a Creativităţii  în data de 21 martie a.c. a reprezentat unul dintre reperele culturale de referință ale calendarului cultural arădean din acest an.

În cadrul atelierului de lucru coordonat de pictorul și sculptorul spaniol Antonio Lopez la Fundația Municipală Culturală din orașul spaniol Valladolid din Spania în perioada 25 februarie – 1 martie a.c.,  Aradul a fost reprezentat de către   renumitului artist plastic arădean, pictorul Onisim Colta ,  un adevărat ambasador al artei plastice românești. Nu în ultimul rând, vă reamintim că Centrul Cultural Județean Arad prin acest proiect a câștigat o finanțare de 100.000 de euro !

No Comments

Comments for Consiliul Judetean Arad va fi gazda specialiștilor în cultură din Paris, Grenoble și Bruxelles are now closed.