Bijuterie arhitectonică a Banatului promovată virtual

Written by admin. Posted in Utile

Tagged:

Published on februarie 23, 2023 with No Comments

Expresie peste timp a dăruirii și forței unei comunități, Biserica romano-catolică din Vinga este o veritabilă bijuterie a Banatului. Prin implicarea Cyber Excellence, impozantul locaș de cult, reprezentativ pentru bulgarii bănățeni, este promovat virtual. Evoluția comunității bulgare din Vinga s-a circumscris secolului al XVIII-lea, localitatea dezvoltându-se semnificativ în perioada iluminismului și modernității.

„În 1880, a fost inițiat proiectul Bisericii neo-gotice al arhitectului vienez Richter Eduard. Timp de un deceniu comunitatea bulgară a strâns fondurile necesare, lucrările începând în 30 iunie 1890 cu punerea pietrei de temelie. La începutul anului 1892 biserica era finalizată”, a precizat preotul Radulov Piry, parohul Bisericii romano-catolice din Vinga.

„Este realmente impresionantă această realizare arhitecturală prin efortul unei comunități istorice din Banat, comunitatea bulgară. Prin demersul de promovare virtuală, Biserica romano-catolică din Vinga, județul Arad, poate fi cunoscută pretutindeni”, a declarat istoricul Antoniu Martin, director de proiecte în cadrul Cyber Excellence.

Proiectul poate fi vizionat la: http://www.bisericavinga.com/ro

 

No Comments

Comments for Bijuterie arhitectonică a Banatului promovată virtual are now closed.