Șiria, locul unde ai ce vizita! (advertorial)

Written by admin. Posted in Utile

Tagged: , ,

Published on decembrie 20, 2021 with No Comments

 

Aflată foarte aproape de Arad, la doar 24 de kilometri, comuna Șiria este un loc de vizitat. Cetatea de la Șiria si complexul muzeal (găzduit în Castelul Bohus) sunt doar două motive pentru care nu trebuie să ratați o vizită aici. Se află pe drumul spre Moneasa, deci puteti face o oprire dacă mergeti cu mașina. Drumul pâna la cetate se poate face pe jos sau cu mașina (pentru cei mai leneși).

Cetatea Șiria:

Cetatea Șiria este o cetate monumente istoric (cod LMI AR-II-a-A-00650), datând din sec. al XIII-lea, zidită pe Dealul Cetății (496 m), de unde domină regiunea din jurul localității Șiria.

Rolul îndeplinit de cetate era strategic, de apărare și economic având arondate 110 sate. Arhitectura cetății are câteva părți: corpul central clădit pe o stâncă de formă neregulată ovoidală cu diferențe de nivel. La vest peretele este lung de 24 m, înalt și cu găuri. Spre nord se văd rămășițele unui donjon (turn). A dispus de încăperi iar la subsol comunică în curtea exterioară printr-o ușă ce se închidea după necesități.

Curtea exterioară avea dimensiuni de 36-38 m cu ziduri aproape intacte. Grosimea zidului este 130 cm, și înalt de 3,5 m. Spre nord este o deschizătură ce era una din porțile cetății. Peste șanțul din fața cetății a existat un pod mobil. Donjonul și zidul înconjurător sunt părțile cele mai vechi ale cetății. Donjonul cu vârful ruinat este lung de 109 m și lat de 18 m. În fața corpului central este un zid protector la o distanță de 2,5 m, închizând o curte mică de refugiu. Zidul înconjurător are lungimea de 28 m, cu intrare doar din partea de vest. Șanțul cetății situat în fața curții exterioare avea în unele porțiuni adâncimea de 10 m și o lățime de 14 m dar pe unele porțiuni a fost mai puțin abrupt.

Tunelurile subterane au înălțime de 1,9 m și o lățime la bază de 1,8 m. Porțile cetății sunt patru la număr. Poarta principală pe latura nord-est de 2,9 m la bază dispunând de doua deschizături alăturate – una mare pentru carosabil și alta mică pietonilor. Poarta pe latura verticală a zidului protector, realizând accesul peste șanțul lat de 12 m și adânc de 6 m. Poarta pe zidul laturii vestice a curții exterioare și ultima poartă (nesigură) în corpul central. Materialele de construcție folosite sunt: piatră adusă din cariera Galșa, de la o depărtare de 3,5 km, varul stins direct pe piatră (mortar cald). Proveniența lui era din varnițele de la Agrișul Mare situate la 12 km distanță peste deal.

Etapele de execuție ale lucrărilor de construcție 3, succesive:

Donjonul, cu construcțiile anexe: zidul înconjurător și o parte a corpului central (după invazia tătară la 1241 și a doua jumătate a sec. al XIII-lea).

Corpul central și îngroșarea zidurilor cu contraforturi (în timpul domniei lui Iancu de Hunedoara).

Amenajarea corpului central, curtea exterioară și zidul protector din fața corpului central de vest, în timpul stăpânirii familiei Báthory (a doua jumătate a sec. XV-lea și începutul celui de-al XVI-lea).

Sub stăpânirea turcilor zidurile au fost întărite sporind siguranța cetății în fața atacurilor. Stilul cetății este romanic, existând un donjon masiv, locuibil prevăzut cu 2-3 etaje iar la partea superioară dispune de creneluri.

Castelul Bohuș:

Castelul Bohuș a fost înălțat în prima jumătate a secolului al XIX-lea, în actuala comună Șiria, sub dealul cetătii. Castelul era format dintr-un singur corp de clădiri cu 30 de camere, fiind amenajat în stilul unui conac de câmpie, reprezentând stilul neoclasic. Partea principală era reprezentată de o fațadă și o terasă, prevazute cu coloane dorice, impresionând prin detalii.

Castelul găzduieste muzeul memorial închinat marelui scriitor român Ioan Slavici (1848-1925), nascut la Siria. Muzeul a fost inaugurat in anul 1960 si prezinta exponate ce vorbesc despre copilaria, anii de scoala primara petrecuti in Siria si anii studiilor de la Arad, Timisoara, Budapesta si Viena. Sunt prezentate informatii despre activitatea literara, politica si pedagogica a scriitorului, prin obiecte ce au apartinut lui Slavici, printre care: biroul sau de lucru, mobila din sufrageria locuintei sau de la Bucuresti, manuscrie si editii din operele sale.

Obiectivul gazduieste si o expozitie permanentă consacrată compozitorului Emil Montia, nascut la Sicula, ce si-a petrecut o parte din viata in Siria. Sunt expuse piese ce oglindesc viata si activitatea muzicala a compozitorului, inspirata din creatia populara. Poate fi admirat mobilierul camerei sale de lucru, pianul si violoncelul sau, precum si editii ale principalelor sale lucrari: “Fata de la Cozia”, “Cercel” etc.

V-am prezentat doar două din cele 20 de obiective turistice ce pot fi vizitate în comuna Șiria, cum ar fi biserici, monumente sau diferite puncte de atracție.

Administrația comunei Șiria

Cu mult înaine de a intra în comuna Șiria îți poți da seama că este condusă de un primar gospodar, ing.Valentin Bot care este, nu întâmplător la cel de al cincilea mandat.

Oamenii din comună și cei din satele aparținătoare îl iubesc pentru ceea ce a făcut de-a lungul anilor pentru comunitatea lor. A reușit chiar și atunci când bugetul era unul restrâns, unul de criză, să facă din comuna Șiria un loc frumos, un loc atractiv pentru turiști și un loc de mândrie pentru locuitorii ei. Din 2004 de când conduce destinele acestei comune, primarul Valentin Bot și-a făcut datoria așa cum este normal să o facă un edil, a reușit să îi facă pe șirieni mândri că sunt locuitorii acestei comune, a reușit să dezvolte cam toate segmentele; sănătate, învățământ, cultură, sport, infrastructură, edilități gospodărești. Pentru edilul ing.Valentin Bot, familia șiriană este alcătuită din toți angajații primăriei, membrii Consiliului Local, până la ultimul locuitor al Șiriei, fiecare având un aport, mai mare sau mai mic, în funcție de posibilități, dar fiecare șirian contând în dezvoltarea comunei.

Grupul de Acțiune Locală (GAL) Podgoria Miniș-Măderat

Prin acest GAL condus de directorul executiv Garofița Popa, șiriancă și consilier județean, s-a reușit atragerea de proiecte europene ducând la dezvoltarea rapidă a comunei. Pe partea viticolă, Șiria este parte din Drumul Vinului, existând un interes deosebit pe proiectele de reconversie a viței de vie.

Cu siguranță nu ne vom opri aici cu prezentarea comunei Șiria, una dintre cele mai apreciate atât la nivelul județului Arad cât și la nivel național. Șiria are un trecut îmbelșugat, plin de istorie, un prezent frumos și cu siguranță un viitor pe măsură.

No Comments

Comments for Șiria, locul unde ai ce vizita! (advertorial) are now closed.