Slujbă de binecuvântare a unui monument ridicat în cinstea Academicianului Cornelia Bodea

Written by admin. Posted in Cultura

Tagged: , , , ,

Published on aprilie 10, 2016 with No Comments

cor

Vineri, 8 aprilie 2016, în incinta Spitalului Clinic de Urgență Județean Arad, în prezența mai multor oficialități, a avut loc o slujbă de binecuvântare a unui monument ridicat în cinstea Academicianului Cornelia Bodea, săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Timotei Arhiepiscop al Aradului înconjurat de un sobor de preoți.

Slujba a urmat ceremoniei de dezvelire a bustului, amplasat lângă biserica de lemn din incinta spitalului, fiind marcaţi astfel 100 de ani de la naşterea ei.

După slujbă, toți cei prezenți s-au strâns în biserică unde personalități de seamă au ținut să scoată în evidență drumul spre excelență, evoluția, sacrificiul de sine în slujirea adevărului istoric și opera „marii doamne a istoriografiei românești”.

În cadrul întâlnirii, ierarhul a amintit: „Cornelia Bodea a slujit pe terenul spiritual mai mult și iată aici ar fi o întregire și din partea Bisericii.

Personalitatea ei ne-a adus astăzi să mărturisim încă o dată această conlucrare a noastră a tuturor instituțiilor arădene în amintirea unui om de cultură, care ne-a dat un jalon pentru activitățile noastre viitoare. Noi continuăm să ne rugăm pentru odihna sufletului ei. O răsplătire bogată în lumina veșnică a lui Dumnezeu”.

Cornelia Bodea, istoric de formație – o fiică distinsă a meleagurilor arădene, s-a născut în 8 aprilie 1916, în satul Dud, județul Arad, într-o familie cu vechi tradiții clericale, tatăl fiind preot ortodox, iar mama – descendentă din neamul Nicoreștilor (n. Moise Nicoară) şi înrudită cu memorandistul Aurel Suciu.

Educația primită în familie și anii de ucenicie petrecuți în preajma uriașei personalități a lui Nicolae Iorga, i-au orientat destinul și viitoarele cercetări spre marea temă a deșteptării naționale la români și la popoarele Europei. În cărțile sale, Cornelia Bodea ne-a lăsat o moștenire inestimabilă, un model de credință filocalică neabătută în Dumnezeu și în neamul său.

Evocarea personalității marelui istoric n-ar fi fost întreagă dacă am fi omis că tot Cornelia Bodea este și ctitorul celei mai vechi biserici din Arad (1724) care poartă hramul „Sfânta Cuvioasă Parascheva“, strămutată din Parohia Groșeni în 2001, amplasată în curtea spitalului municipal în timpul preotului de vrednică pomenire Pavel Vesa și sfințită de Înaltpreasfințitul Părinte Timotei Arhiepiscop al Aradului.

No Comments

Comments for Slujbă de binecuvântare a unui monument ridicat în cinstea Academicianului Cornelia Bodea are now closed.