Festivalul de păstrare și promovare a tradițiilor populare românești „La obârșii, la izvor, ediția a IX-a, la Gyula – Ungaria

Written by admin. Posted in Divertisment

Tagged: , , , ,

Published on octombrie 04, 2016 with No Comments

20161001_210828_resize_20161002_211758
Duminică (2 octombrie 2016), la Gyula, în Ungaria, s-a desfășurat cea de a IX-a ediție a Festivalului de păstrare și promovare a tradițiilor populare românești „La obârșii, la izvor”. Manifestarea a fost organizată de Episcopia Ortodoxă Romană din Ungaria (EORU), cu sprijinul Consiliului Județean Caraș-Severin, al Fondului de Subvenții din cadrul Ministerului Resurselor Umane de la Budapesta, al Institutului Cultural Român din Budapesta, al Consulatului General al României la Gyula.
Evenimentul cultural-artistic a fost precedat de celebrarea Sfintei Liturghii în Catedrala Episcopală din Gyula, unde au slujit  PS Lucian, episcopul Caransebeșului și PS Siluan, episcopul EORU, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, din cele două eparhii, din care au făcut parte printre alții arhimandrit Constantin Timiș, vicar eparhial al Episcopiei Caransebeșului, pr. Origen Sabău, consilierul cultural al EORU, pr. Teodor Marc, consilierul economic al EORU. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului, iar la slujbă au participat peste 200 de credincioși din Gyula și alte localități apropiate din Ungaria (Micherechi, Chitighaz, Bătania, Săcal, Aletea, Otlaca-Pustă, Cenadul Unguresc, Jaca etc), dar și din România. Preasfințitul Părinte Siluan a mulțumit pentru prezență oaspeților din judeșul Caraș-Severin, în frunte cu PS Lucian și cu președintele Consiliului Județean.
La manifestări au participat printre alții Florin Trandafir Vasiloni, consulul general al României la Gyula, Ioan Fodoreanu, consulul general al României la Szeged, Gabriela Matei, directorul Institutului Cultural Român de la Budapesta (ICR), Tiberiu Juhasz, președintele Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU), Silviu Hurduzeu, președintele Consiliului Județean Caraș Severin, Ionuț Popovici, vicepreședintele Consiliului Județean Caraș Severin, Gheorghe Țunea, directorul Centrului Județean pentru păstrarea și promovarea culturii tradiționale Caraș-Severin, Dan Liuț, director la Casa de Cultură din Bocșa, prof. univ. Dr. Ramona Lile, rectorul Universității Aurel Vlaicu din Arad, prof. univ. dr. Aurel Darău, prorector al Universității „Vasile Goldiș” din Arad, Margareta Tat, primarul localității Micherechi, Gheorghe Cozma, directorul Oficiului AȚRU, Delia Kovacs, redactor-șef al publicației Cronica, Anca Becan, redactor la publicația Foaia Românească, ș.a.
Festivalul folcloric, la care au participat peste 250 de persoane, a debutat după amiază pe scena Centrului Cultural de la Liceul „Nicolae Bălcescu” din Gyula (LNB) și i-a avut în centrul atenției, ca protagoniști, pe artiștii interpreți de muzică populară și dansatori, membri ai Ansamblului Folcloric „Semenicul”, din Reșița, ansamblu aflat în prezent sub egida Centrului pentru păstrarea și promovarea culturii tradiționale Caraș Severin și care a fost înființat în anul 1969, una dintre cele mai longevive formații de acest fel din România. Aceștia au fost susținuți pe durata întregii manifestări de orchestra ”Virtuozii Semenicului”, condusă de maestrul Petrică Viță, iar prezentarea spectacolului a fost făcută de Dan Liuț, realizator de emisiuni tv. În deschiderea acestui festival, la care au participat preoți și credincioși din parohiile aparținând Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, au luat cuvântul Preasfințitul Părinte Siluan, care a adus mulțumire tuturor celor care au sprijinit realizarea ediției din acest an, artiștilor și autorităților din Caraș Severin, reprezentanților Institutului Cultural Român din Budapesta, ai Consulatului General al României la Gyula, LNB, AȚRU și Autoguvernării de Naționalitate Română din Gyula, precum și Fondului de Subvenții din cadrul Ministerului Resurselor Umane de la Budapesta. Preasfințitul Părinte Lucian, Silviu Hurduzeu, președintele CJ Caraș-Severin și consulul general Florin Trandafir Vasiloni, au transmis cuvinte de salut.
Un element care aadăugat valoare ediției din acest an al manifestării, l-a constituit și expoziția de costume populare românești vechi, reprezentând cele 4 zone folclorice al județului Caraș-Severin, amenajată cu sprijinul Muzeului Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță din Caransebeș, precum și costumele populare mai noi, din colecția familiei Ionașcu, din Reșița, care au fost expuse pe scena spectacolului.
În deschiderea Festivalului, echipa de dansuri populare a Centrului de Documentare și Informare al AȚRU, au prezentat două jocuri tradiționale românești din Aletea și Micherechi, iar programul prezentat de membrii Ansamblului „Semenicul” a fost structurat în forma unui dialog între generații, care are ca scop prezentarea, dar și ducerea mai departe a valorilor și tradițiilor populare românești.
Festivalul s-a încheiat cu o horă românească, dar și cu o masă comună, asigurată de organizatori.

No Comments

Comments for Festivalul de păstrare și promovare a tradițiilor populare românești „La obârșii, la izvor, ediția a IX-a, la Gyula – Ungaria are now closed.