Festivalul de film documentar – FARAD 2014 “Filme conectate la realitate”

Written by admin. Posted in Uncategorized

Tagged: , , , ,

Published on decembrie 04, 2014 with No Comments

În perioada 20-21 decembrie 2014 se deschide FARAD, un festival de film documentar organizat sub patronajul Primăriei Municipiului Arad, prin Centrul Municipal de Cultură şi produs de Romanian Film Initiative/ FilmETC, sub direcţia artistică a Monei Nicoară.

Un festival original în peisajul naţional, a cărui identitate se inspiră din poziţia de frontieră a Aradului, FARAD va explora diverse forme cinematografice de reprezentare a realităţii şi modalităţi de a transcende limitele şi graniţele – formale sau naţionale. FARAD prezintă filme documentare, hibride şi experimentale – Filme conectate la realitate.

Cu prilejul FARAD, Primăria Municipiului Arad va redeschide Cinematograful Arta, construit în 1924. Cu o capacitate totală de 280 locuri, acesta este printre primele cinematografe de artă din România care au fost renovate în totalitate. Prin urmare, prima ediţie FARAD devine totodată evenimentul de redeschidere al Cinematografului Arta, un important reper în memoria colectivă locală.

Tema acestei prime ediţii a festivalului, care se va desfăşura între 20-21 decembrie 2014, o dată cu evenimentele dedicate aniversării a 25 de ani de la căderea Comunismului este, inevitabil, Revoluţia – o temă pe care filmele de anul acesta o explorează local şi internaţional, la nivel personal şi ca mişcare de masă, în perspectiva istorică şi în prezentul imediat.

Gheorghe Falcă, Primarul Municipiului Arad, menţionează: “Aradul începe să lanseze, odată cu apariţia noului Centru Cultural al Primăriei şi cu ambiţia de a candida la competiţia Capitalelor Culturale Europene, manifestări artistice care construiesc o punte între Aradul local şi cel european. Nu este o întâmplare faptul că ne propunem să dedicăm cinematografiei un loc aparte. Vom lansa în următorii ani şi alte evenimente, aşa cum este FARAD şi, mai ales, vom sprijini relansarea sălilor de cinema de artă din oraş. Aradul doreşte să fie un pionier al educării publicului prin imagine.”

Selecţia de filme propusă pentru cele două zile de festival cuprinde următoarele titluri: Stremţ ’89, Timişoara: Decembrie 1989, Maidan, Bucureşti, unde eşti?, Tzvetanka, Al doilea joc, Concerning violence (Despre violenţă) şi Videogramele unei revoluţii. Proiecţia scurt-metrajului Stremţ ’89 şi a documentarului Bucureşti, unde eşti? va avea loc în prezenţa regizorilor Anda Puşcaş şi Dragoş Dulea, respectiv Vlad Petri, care vor intra în dialog cu publicul prezent. Un eveniment special îl constituie proiecţia unei selecții de 11 filme din arhiva grupului arădean kinema ikon, cel mai vechi colectiv de film experimental din România.

Mona Nicoară, director artistic al FARAD, adaugă: “Aradul are de fapt o tradiţie de film inegalabilă: cel mai vechi colectiv de filme experimentale din ţară, kinema ikon, s-a născut şi a rezistat aici încă din anii ’70. La aceasta se adaugă şi un uriaş potenţial cultural de viitor, nu doar în film, dar şi în artele vizuale. E foarte ofertant sa iniţiezi şi să creşti un festival în aceste condiţii. Pentru mine personal, este şi onorant: am legături profunde cu oraşul Arad, fiind născută la Ineu. Astfel, este o şansă de suflet să contribui în acest fel.”

Mona Nicoară este regizor şi producător de film documentar, iar filmul ei din 2011, Şcoala noastră, a fost prezentat în peste 50 de festivaluri din lume (printre care Tribeca, One World, Salonic şi TIFF) şi a câştigat numeroase premii.

 

FARAD este un eveniment conceput de Romanian Film Initiative (organizatorii festivalului de film românesc Making Waves din New York) şi beneficiază de suportul logistic al Asociaţiei Arad Capitală Europeană a Culturii 2021, 111Film şi de parteneriate specializate cu actori culturali locali precum kinema ikon, Librăria Scienta şi Boeme Cafe.

No Comments

Comments for Festivalul de film documentar – FARAD 2014 “Filme conectate la realitate” are now closed.