Au sosit utilajele pentru combaterea speciilor invazive în Lunca Mureşului

Written by florin coita. Posted in Social, Top News

Tagged: , , , ,

Published on mai 08, 2016 with No Comments

lunca

În perioada septembrie 2015 – decembrie 2016, Administraţia Parcului Natural Lunca Mureşului implementează proiectul SESIL – „Stoparea extinderii speciilor invazive de plante în Parcul Natural Lunca Mureşului”, finanţat prin Mecanismul Financiar al Spaţiului Economic European (SEE).

Proiectul face parte din Programul RO 02  ”Biodiversitate şi servicii ale ecosistemelor” şi are ca promotor Administraţia Parcului Natural Lunca Mureşului, iar ca parteneri Universitatea „Aurel Vlaicu” Arad şi Asociaţia „Centrul de Dezvoltare Arad”.

La nivelul întregului continent european, extinderea suprafeţelor ocupate de speciile exotice invazive de plante reprezintă o problemă majoră de mediu. Din acest motiv, mecanismele financiare elaborate de Comisia Europeană, dar şi cele din afara UE, finanţează cu prioritate proiecte care vizează combaterea acestor specii dăunătoare ecosistemelor naturale.

În Parcul Natural Lunca Mureşului, specia invazivă Amorpha fruticosa (salcâmul pitic) ocupă cele mai întinse suprafeţe (câteva sute de hectare), motiv pentru care administraţia ariei protejate a elaborat un proiect pentru stoparea extinderii acestei specii. Spre deosebire de alte arii protejate de pe continent, unde se folosesc inclusiv substanţe chimice pentru combatere, în Lunca Mureşului  se va folosi strict metoda mecanică. Astfel, tulpinile mai groase de amorfă vor fi oferite gratuit comunităţilor locale pentru confecţionarea de araci şi pentru suplinirea nevoilor de lemn, iar restul tulpinilor vor fi tocate cu ajutorul utilajelor achiziţionate prin proiect. De asemenea, acolo unde terenul va permite, se vor îndepărta şi rădăcinile speciei invazive şi se vor semăna alte plante, care să reducă şansele de reinstalare a amorfei. Pentru aceste lucrări s-a achiziţionat un tractor de 130 CP, o freză forestieră, un scarificator, un plug, un disc, o semănătoare şi o cositoare mecanică, preţul acestor utilaje fiind de 121.000 Euro + TVA.

Pe lângă acţiunile de combatere efectivă a salcâmului pitic, proiectul mai vizează şi conştientizarea comunităţilor locale cu privire la importanţa prevenirii răspândirii speciilor invazive de plante în aria protejată. De asemenea, la finalul proiectului se va organiza un simpozion ştiinţific în cadrul căruia se vor prezenta rezultatele şi metoda de combatere a speciilor invazive folosită în Parcul Natural Lunca Mureşului.

No Comments

Comments for Au sosit utilajele pentru combaterea speciilor invazive în Lunca Mureşului are now closed.