„Ziua Sudorului” la Arad

Written by admin. Posted in Social, Top News

Tagged: , , , ,

Published on octombrie 03, 2017 with No Comments

La sfârșitul săptămânii trecute, mai precis în 30 septembrie 2017, Casa Jelen a fost gazda manifestării devenită deja tradiţională, denumită „Ziua sudorului”. La fel ca şi în cei opt ani de când sudorii au o zi specială, gazda evenimentului, Ioan Marin Crişan, preşedintele Filialei Judeţene Arad a Confederaţie Patronatul Român şi directorul Şcolii de Sudură din Arad, a invitat foşti şi actuali sudori, profesori şi instructori din cadrul acestei meserii, simpatizanţi, dar şi reprezentanţi ai mass-media locale.

Ca de fiecare dată, atât celor din branşă cât şi celor care prin diverse moduri au contribuit la dezvoltarea acestei larg răspândite meserii le-au fost acordate diplome şi alte distincţii, fiind premiat cel mai tânăr sudor, cel mai în vârstă sudor, o diplomă de onoare fiindu-i acordată doamnei Maria Avrămuţ, una dintre cele două femei sudor care mai practică această meserie în Arad. Festivitatea a continuat cu o masă „ca-ntre sudori”, prilej cu care au fost depănate o serie de amintiri şi întâmplări.

Vorbind despre evenimentul în sine, Ioan Marin Crişan a declarat: „Până acum, dintre toţi muncitorii, numai sudorii nu au avut o zi a lor. Am decis în urmă cu nouă ani că trebuie să avem şi noi o sărbătoare, pentru că lumea trebuie să recunoască munca de sudor şi să o respecte.

Sunt oameni care au muncit o viață întreagă ca sudori și trebuie să arătăm respectul nostru pentru acest lucru. Este o muncă cinstită și o meserie foarte căutată, cu toate că la noi în țară a fost blamată. Însă acum oamenii încep deja să realizeze că o meserie bună te ajută mai mult decât să ai o diplomă universitară și să lucrezi la supermarket. Un sudor bun poate câștiga acum un salariu începând de la 1.500 de euro. Am muncit mult pentru a duce Şcoala de sudură arădeană la nivelul la care este acum, o şcoală recunoscută la nivel european, după ce anul trecut la Bratislava am primit din partea Uniunii Europene locul şase din 29 de ţări participante la Premiile Pentru Promovarea Întreprinderilor Europene 2016. Şi anul acesta suntem nominalizaţi şi vom merge în Estonia, la Tallin de unde sperăm să venim cu primul loc. Iubim meseria de sudor ,o respectăm şi dorim să le transmitem generaţiilor viitoare secretele ei”.

La rândul său, Francisc Tusz, preşedintele filialei din Arad a Asociaţiei Sudorilor a mărturisit: „După cunoștințele mele, doar la Arad sărbătorim „Ziua Sudorului”. Eu sunt și în Consiliul de Administrație pe țară și există 17 filiale județene, dar pot să spun că noi, cei din filiala Arad, suntem cei mai activi, și avem un număr foarte mare de membri. Mă refer la membri care cotizează, deoarece mai există filiale cu 60 de membri, dar dintre care doar zece contribuie financiar. Despre Școala de Sudură din Arad, Francisc Tusz ne-a spus că tocmai a început a noua serie de elevi și rezultatele de până acum, cu absolvenții școlii, sunt foarte bune: „De când există școala aceasta, toți sudorii au găsit locuri de muncă după absolvire. Din păcate, este un vid enorm în acest domeniu. Sunt foarte multe firme, după părerea mea neserioase, care angajează pe oricine, pentru că situația așa îi forțează. Dacă omul știe să topească vârful electrodului, e angajat. N-au nicio hârtie, nicio calificare. Doamne dă să nu se întâmple niciun accident! Mai în glumă, eu zic așa: toți bărbații… la fotbal, la gagici și la sudură se pricep!”.

Nu încheiem înainte de a reaminti sloganele Şcolii de Sudură, devenite deja „clasice”:

În viaţă şi în natură nu-i nimic fără sudură! şi

Nu se naşte nici un plod făr-un electrod!”

No Comments

Comments for „Ziua Sudorului” la Arad are now closed.