Ziua Mondială a Contracepţiei

Written by florin coita. Posted in Social, Top News

Tagged: , , , , ,

Published on septembrie 23, 2016 with No Comments

contraceptie

Direcţia de Sănătate Publică a Județului Arad derulează în perioada 26 septembrie – 15 octombrie campania dedicată Zilei Mondiale a Contracepţiei, cu sloganul “CONTRACEPŢIA: ESTE VIAŢA TA; ESTE RESPONSABILITATEA TA!”

În 2015, 225 de milioane de femei nu au avut acces la contracepție la nivel global, rezultând 74 de milioane de sarcini neplanificate  şi peste 500.000 de decese materne. În ianuarie 2016, OMS a dezvoltat un nou instrument digital, pentru a facilita accesul femeilor la opțiuni contraceptive sigure.

În România, numărul încă mare al sarcinilor nedorite care se soldează cu avort, ponderea destul de mare a avorturilor la fetele sub 19 ani şi creşterea  numărului nou-născuţilor abandonaţi în maternităţi, confirmă nevoia încă neacoperită de servicii de planificare familială, mai ales la femeile dezavantajate sau vulnerabile. România se numără printre țările cu cea mai mică rată de acoperire (15,6%)  la contraceptivele moderne din țările cuprinse în raportul din 2015 al Federaţiei Internaţionale de Planificare Familială.

Scopul campaniei este de a atrage atenţia asupra importanţei sănătăţii reproducerii şi a planificării familiale, de informare şi de creştere a interesului populaţiei generale cu privire la cunoaşterea tuturor opţiunilor pentru prevenirea sarcinilor nedorite.

Obiectivele campaniei sunt creşterea numărului de femei informate corect asupra metodelor contraceptive; creşterea interesului femeilor faţă de contracepţie; creşterea numărului de femei informate asupra serviciilor de sănătate corespunzătoare; scăderea numărului de sarcini nedorite; reducerea numărului de avorturi la tinere, în special.

În județul Arad, în data de 26 septembrie se vor desfășura acțiuni de distribuire de materiale informative despre sănătatea reproducerii. Acţiunile de informare, educare şi comunicare planificate se concentrează asupra metodelor contraceptive, care pot fi utilizate în planificarea familială.

“Ministerul Sănătăţii şi Institutul Naţional de Sănătate Publică asigură finanţarea, coordonarea, analiza şi evaluarea rezultatelor campaniei” a precizat Constantin Cătană,  director executiv al Direcţiei de Sănătate Publică a Județului Arad.

.

No Comments

Comments for Ziua Mondială a Contracepţiei are now closed.