Viceprimarul Bibarţ: „Arădenii nu vor resimţi majorarea preţului la gigacalorie”

Written by admin. Posted in Politica

Tagged: , , , ,

Published on februarie 28, 2019 with No Comments

Arădenii nu vor resimţi majorarea preţului la gigacalorie”,  a dat asigurări în acest sens viceprimarul municipiului Arad, Călin Bibarţ, la finele şedinţei de Consiliu Local în care a fost supus votului preţul total al energiei termice livrată arădenilor începând cu data de 1 ianuarie 2019.  Acesta este în cunatum de 596,27 lei/Gcal (inclusiv TVA) şi a fost aprobat de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) la finele anului trecut.

Municipalitatea a decis ca pentru lunile ianuarie, februarie şi martie diferenţa dintre preţul total de 360 /Gcal (inclusiv TVA), aprobat prin Hotărârea nr. 504/2017 şi noul preţ  avizat de ANRE să fie acoperită întegral din bugetul local, cu titlu de subvenţie în cuantum de 322,42 lei/Gcal (inclusiv TVA).

Ca urmare a aprobării ANRE,  generată de toate cheltuielile din ultimul timp şi  preţul gigacaloriei a crescut substanţial, motiv pentru care noi, ca administraţie locală, încercăm să venim în sprijinul cetăţenilor.  Astfel, în primul trimestru subvenţionăm integral această creştere. În cifre  dacă înainte, pe preţul vechi, subvenţionam 24% din valoarea lui, acum noi ajungem la o subvenţie de 35 %.  Cu alte cuvinte, dacă sezonul trecut plăteam în jur de 12 milioane lei ca subvenţie, acum,  urmare a acestei majorări dictate de Guvernul României, efortul bugetar se va tripla.”, a declarat viceprimarul Călin Bibarţ.

De la 1 aprilie 2019, preţul de facturare a energiei termice pentru populaţie va fi de  391,74 lei/Gcal (inclusiv TVA), iar subvenţia pentru acoperirea diferenţei dintre preţul de producere, transport, distribuţie si furnizare a energiei termice livrată populaţiei şi preţul local al energiei termice facturate populaţiei va fi de 204,53 lei/Gcal (inclusiv TVA).

“În continuare, am convenit ca jumătate din creştere să fie suportată din bugetul local, cealaltă jumătate revine cetăţeanului. Practic arădenii vor sesiza eventualele efecte ale acestei majorări de abia sezonul viitor. Nu este cel mai fericit mod de abordare a problemei, dar pe de altă parte, să nu uităm că în Arad sunt şi cetăţeni care folosesc alte  sisteme de încălzire şi nu primesc niciun fel de subvenţie, decât cei pe social.”, a explicat viceprimarul Bibarţ.

 

 

 

 

No Comments

Comments for Viceprimarul Bibarţ: „Arădenii nu vor resimţi majorarea preţului la gigacalorie” are now closed.