Trei arădeni participă la cursurile Şcolii Naţionale Salvamont

Written by admin. Posted in Social, Top News

Tagged: , , , , ,

Published on februarie 19, 2016 with No Comments

Foto Ion Sanduloiu 2

În perioada 19 februarie – 9 martie 2016, la Centrul Naţional de Pregătire Salvamont Padina din Munţii Bucegi se vor desfăşura cursurile Şcolii Naţionale Salvamont, nivelul III, în perioadă 19-29 februarie și nivelul IV 1 – 9 martie, cursurile pentru nivelul IV, ultimul nivel fiind urmate de examenele de atestare sau re-atestare a salvatorilor montani. Cursurile sunt organizate de Asociaţia Naţională a Salvatorilor Montani din România, Autoritate Competenţă în formarea profesională  prin Legea 200/2004, singura instituţie abilitată pentru pregătirea, atestarea şi re-atestarea salvatorilor montani în România. La aceste cursuri vor participa și trei arădeni, alături de aproape 40 de candidați din  Alba, Argeș, Bacău, Bihor, Borșa, București, Caraș Severin, Dâmbovița, Gorj, Harghita, Mureș, Predeal, Satu Mare, Sibiu, Sinaia, Vatra Dornei și Vâlcea.

Ciclul de pregătire al unui salvamontist se desfăşoară pe durata a minimum doi ani, perioadă în care acesta participă la 400 de ore  în centrul de pregătire judeţean al echipei din care face parte şi 320 de ore, în patru sesiuni de câte zece zile, două sesiuni de vară şi două de iarnă, pe nivelurile “începător” şi “avansat”. După parcurgerea şi absolvirea acestor etape, cursantul susţine un examen de atestare, în urma căruia primeşte certificarea că poate profesa ca salvator montan”. La fiecare trei ani salvatorii montani susţin un examen de re-atestare prin care li se testează capacitatea de a mai desfăşura această profesie. Conform cadrului legislativ naţional, salvatorii montani, sunt singurele persoane abilitate profesional să intervină pentru salvarea persoanelor accidentate în zona montană.

„Formația Județeană Salvamot din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont-Salvaspeo Arad, funcționează cu un numă de 6 salvatori montani atestați din care 3 angajați și 3 voluntari cât și cu încă 12 membrii aspiranți voluntari printre care și cei trei care vor urma cursurile Şcolii Naţionale Salvamont, nivelul III și IV din Padina” a precizat Mihai Besesek, şeful Serviciului Public Județean Salvamont Salvaspeo Arad.

Foto: Ion Sănduloiu

 

 

 

No Comments

Comments for Trei arădeni participă la cursurile Şcolii Naţionale Salvamont are now closed.