Sistemul de e-ticketing pe mijloacele de transport în comun este funcțional

Written by admin. Posted in Utile

Tagged: , ,

Published on noiembrie 01, 2022 with No Comments

Începând de marți, 1 noiembrie 2022, la nivelul municipiului Arad a fost pus în funcțiune sistemul de e-ticketing achiziționat de către Primăria Municipiului Arad printr-un proiect pe fonduri europene în valoare de peste 2 milioane de euro. Odată cu implementarea sistemului de e-ticketing, Municipiul Arad face un pas semnificativ în ceea ce privește modernizarea transportului în comun și îmbunătățirea calității serviciilor de transport asigurate călătorilor. În vederea familiarizării tuturor călătorilor cu sistemul de e-ticketing, timp de 2 luni, acesta va funcționa în paralel cu vechiul sistem de eliberare a legitimațiilor de călătorie.

Sistemul automat de eliberare a legitimațiilor de călătorie este un sistem complex, modern care are la bază tehnologia contactless, regăsită în următoarele dispozitive:

  • 33 automate stradale pentru achiziția de bilete și încărcarea cardurilor- abonament;

  • Validatoare contactless pentru validarea legitimațiilor de călătorie;

  • Terminale portabile pentru controlul validității legitimațiilor de călătorie;

  • Carduri contactless ca suport fizic pentru legitimațiile de călătorie.

Sistemul de e-ticketing se adresează tuturor celor care folosesc transportul în comun, localnici sau persoane aflate în tranzit în municipiu. În acest sens, se vor oferi tipuri de călătorie și suporturi, atât sub formă de carduri pentru utilizatorii fideli ai transportului în comun, cât și sub formă de card de hârtie pentru utilizatorii ocazionali, precum și card personalizat (cu respectarea prevederilor GDPR) pentru beneficiarii de facilități/gratuități integrate de prevederile legale sau de deciziile administrației (hotărâri de consiliu local). Pentru călătorii cu domiciliul în municipiu cardul este gratuit, iar pentru cei care nu îndeplinesc această condiție, costul de achiziție al unui card este de 7 lei.

Este cel mai modern și mai complex sistem de e-ticketing din România în acest moment, datorită funcțiilor pe care le îndeplinește atât în raport cu cetățeanul cât și în ceea ce privește activitatea operatorului de transport: monitorizarea în timp real al numărului de pasageri din fiecare mijloc de transport, informatizarea activităților din dispecerat în ceea ce privește programarea liniilor, monitorizarea electronică a fiecărui mijloc de transport pentru a obține rapoarte cât mai concludente. Călătorii cu domiciliul în municipiu pot intra în mod gratuit în posesia unui card și chiar îi încurajăm să facă lucrul acesta. După emitere, cardul va putea fi alimentat cu suma de bani pe care o alege fiecare. În baza acestui card se va putea alege tipul de titlu de călătorie dorit, valabil atât pe tramvai cât și pe autobuz. Începând cu luna septembrie a fost demarată acțiunea de distribuire a cardurilor nominale care vor lua locul actualelor legitimații de călătorie din carton. Și abonamentele elevilor și pensionarilor vor fi inlocuite de pe suport pe hârtie pe acest suport nou specific sistemului de e-ticketing.”, a declarat primarul Călin Bibarț.

Titlurile de călătorie vor putea fi achiziționate de la chioșcuri (puncte de vânzare) prin vânzare directă, de la automatele instalate în stațiile de tramvai sau și mai simplu prin intermediul aplicației mobile dezvoltată atât pentru Iphone cât și pentru Android. Tot în sprijinul utilizatorilor transportului local în comun vine și aplicația web disponibilă atât pe site-ul Primăriei Arad cât și pe cel al Companiei de Transport prin intermediul căreia se pot cumpăra titluri de călătorie.

Aplicația este gratuită, este publică atât pe Google Play cât și în App Store. Cetățenii și-o pot descărca gratuit și pot alege locația unde vor să călătorească, să-și programeze în avans călătoria. Vor putea plăti direct cu cardul bancar sau să aibă bilete preachiziționate să le folosească în momentul în care urcă în mijlocul de transport. Călătorii au obligația ca în momentul în care urcă în mijlocul de transport, tramvai sau autobuz, să-și valideze cardul sau QR codul de pe cardurile pe suport de hârtie la unul dintre validatoarele din tramvai pentru a se asocia călătoria cu o linie de transport și vor vedea cu această ocazie timpul rămas până la expirarea duratei călătoriei.“, a explicat Claudiu Butoi, reprezentant Telelink România.

Sistemul de E-ticketing în municipiul Arad a fost achiziționat și implementat cu fonduri europene prin Programul Operațional Regional: “Modernizare sistem de transport public cu tramvaiul în Municipiul Arad – strada Pădurii între Strada Abatorului și Strada Condurașilor”, în cadrul căruia s-au achiziționat și 11 tramvaie, din care 8 sunt puse deja în circulație și se modernizează calea de rulare a tramvaielor pe traseul Strada Pădurii, tronsonul delimitat de străzile Abatorului și Condurașilor.

Valoarea totală a proiectului “Modernizare sistem de transport public cu tramvaiul în Municipiul Arad – strada Pădurii între Strada Abatorului și Strada Condurașilor” este de aproximativ 117 milioane lei, din care sistemul de e-ticketing este 10,5 milioane lei (plus TVA).

No Comments

Comments for Sistemul de e-ticketing pe mijloacele de transport în comun este funcțional are now closed.