Senatorul Ioan Cristina: „O îngrădire a dreptului la liberă exprimare înseamnă o suprimare a presei”

Written by admin. Posted in Politica

Tagged: , , , , , ,

Published on martie 23, 2014 with No Comments

Senatorul Ioan Cristina a declarat că PNL va susține în continuare proiectul de abrogare a articolului 276 din legea nr. 286/2009 privind Codul Penal

„PNL își menține argumentele pentru care a considerat de la bun început necesară abrogarea articolului 276 din Codul Penal. Prin acest proiect s-a eliminat o eroare care ar fi putut avea consecinţe grave pentru viaţa democratică din România. Prin abrogarea lui se vor respecta libertatea de expresie şi se va asigura un cadru lipsit de orice tip de cenzură pentru oricare cetăţean din România”, a declarat senatorul Ioan Cristina, preşedintele Filialei Teritoriale PNL Arad.

Parlamentarul arădean s-a referit şi la cererea de reexaminare în acest caz, formulată de preşedintele Traian Băsescu, cel care consideră că presa ameninţă securitatea naţională. „Nu ne suprinde cererea de reexaminare a președintelui Traian Băsescu. Nu este prima dată când președintele susține că presa este o amenințare la securitatea națională. Însă noi, liberalii, considerăm că nici o putere a statului, fie ea și judecătorească, nu trebuie să beneficieze de o protecție suplimentară. În România, dreptul la opinie și liberă exprimare trebuie garantat pentru toți cetățenii, așa cum prevede Constituția țării noastre”, a precizat senatorul.

Potrivit acestuia, presa este unul din elementele de bază al societăților democratice, recunoscută în mod informal drept cea de-a patra putere a statului. „Rolul presei este acela de a informa și de a supraveghea la respectarea statului de drept și de a evidenția orice fel de derapaje. O îngrădire a dreptului la liberă exprimare înseamnă o suprimare a presei, fapt cu care noi liberalii nu putem fi de acord. PNL a militat întotdeauna pentru libertatea presei și pentru independența justiției, două valori de bază ale statelor moderne. Abrogând acest articol nu există niciun fel de temere pentru nimeni din România că imaginea sa nu va putea fi reperată în instanţe. Există alte pârghii legale pentru a putea să-ţi aperi dreptul la imagine sau orice alt drept, dar nu încălcând dreptul la expresie. Dreptul la expresie, la liberă exprimare, la critică, la observaţi reprezintă una dintre mai importante realizări ale societăţii româneşti după 1989 încoace”, a afirmat senatorul Ioan Cristina.

 

No Comments

Comments for Senatorul Ioan Cristina: „O îngrădire a dreptului la liberă exprimare înseamnă o suprimare a presei” are now closed.