„Praznicul de pită nouă” de la Beliu o serbare câmpenească de excepție

Written by admin. Posted in Divertisment

Tagged: , , , , , , , , ,

Published on august 14, 2016 with No Comments

20160814_111508

În Pădurea Dumbrava din localitatea Beliu, a avut loc duminică cea de-a 43-a ediţie a sărbătorii câmpeneşti locale intitulată ,,Praznicul de pită nouă”.

După ce fete și feciori îmbrăcați în straie populare au aşteaptat oaspeţii în centrul comunei, întregul alai alături de călăreți și “cocii” frumos împănate, au condus oaspeţii în pădurea Dumbrava, locul de desfăşurare al sărbătorii tradiţionale dedicate pâini făcută din grâul de anul acesta.

Cuvântul de deschidere l-a avut noul primar al comunei Beliu, Emanuel Horhat care a ținut să-i felicite pe soliștii care au evoluat pe scenă și să le mulțumească pentru prezență și ajutor membrilor autorităților județene arădene, printre care vicepreședintele Consiliului Județean Arad, Sergiu Bîlcea, deputatul Eusebiu Pistru, senatorul Ioan Cristina și câțiva consilieri județeni arădeni.

Vreau să vă spun că sunt foarte încântat să vă văd prezenți în număr așa de mare la această sărbătoare intitulată sugestiv „Praznicul de pită nouă”. Sărbătoarea strămoșească a pâinii a avut loc până în 1914 când în timpul primului război mondial au pierit pe front cinci generații de feciori nemaiavând cine să cânte și să joace. Cu toate că această sărbătoare a fost întreruptă timp de 60 de ani, amintirile au rămas, nu s-a pierdut obiceiul, tradiția acestui festival iar oameni inimoși iubitori de folclor, cum a fost regretatul profesor Emil Lăzureanu au reînviat acest fesival în anul 1974. Iată-ne din nou pe toți aici prezenți la cea de-a 43 ediție să savurăm cântecele și să ne încântăm privirea cu frumoasele dansuri populare din această zonă. Vreau să mulțumesc Consiliului Județean Arad pentru sprijinul acordat și să salut prezența autoritoților județene ale Aradului în mijlocul nostru” a declarat primarul Beliului, Emanuel Horhat.

20160814_115121

Mă bucur să fiu prezent la această sărbătoare intitulată „Praznicul de pită nouă” ce se desfășoară aici la Beliu, mai ales că sunt un om al zonei și nu cred că am lipsit de la vre-o ediție. Este o încântare pentru mine să văd că obiceiurile și tradiția acestor minunate locuri încă se păstrează și am speranța că va dăinui mult timp de-acum înainte. Le doresc mult succes celor ce vor urca pe scenă dar vreau să-i felicit pe organizatori pentru reușita acestui eveniment” a declarat senatorul Ioan Cristina

Așa cum deja ne-am obișnuit ca în a doua duminică din luna august, pădurea Dumbrava de la Beliu să îmbrace haine de sărbătoare cu prilejul coacerii primei pâini din grâul de anul acesta, am ținut să fiu preznt și în acest an la acest eveniment. Sunt bucuros să văd pe scenă soliști consacrați și ansambluri folclorice din această zonă a Aradului, care fac un spectacol pe cinste și dau dovadă încă odată că tradiția și obiceiurile de aici nu se vor pierde. Vreau să felicit atât primarul comunei Beliu cât și Consiliul Județean Arad, prin Centrul Cultural Județean care fac posibil ca acest eveniment să se ridice la un nivel demn de toate aprecierile. Am speranța că astfel de evenimente nu vor dispărea ci din contră, prin aportul președintelui CJ Arad, Iustin Cionca să organizăm cât mai multe astfel de serbări în această zonă, să păstrăm vie tradiția și obiceiurile locului. ” a declarat deputatul Eusebiu Pistru

Evenimentul s-a bucurat de prezenţa soliştilor Sava Negrean Brudașcu, Marius Ciprian Pop, Cornelia Căprariu Roman, Aura Maria Bonchiș, Tiberiu Crişan, Daniela Dudaș, Malvina Nagy, Lioara Boșcu, a Orchestrei „Rapsozii Zarandului” şi a ansamblurilor folclorice „Doina Mureşului” din Arad, „Codrenii” din Groşeni, „Zestrea Buduresii” – Bihor, „Druscelele” din Bârsa, „Păstrătorii tradiției” din Șicula şi „Spicul grâului” din Beliu.

Evenimentul este organizat de către Consiliul Local Beliu cu spijinul Consiliului Județean Arad prin Centrul Cultural Judeţean.

No Comments

Comments for „Praznicul de pită nouă” de la Beliu o serbare câmpenească de excepție are now closed.