Scrisoare adresată de Noua Dreaptă către Primăria Municipiului Arad

Written by admin. Posted in Social, Top News

Tagged: , , , ,

Published on noiembrie 13, 2013 with No Comments

Relatăm mai jos scrisoarea dată spre publicare de Asociaţia Noua Dreaptă

CATRE, SECRETARUL PRIMARIEI  MUNICIPIULUIARAD

Stimata Doamna Secretar, Lilioara Stepanesc fata de discutiile informale pe care le-ati avut ieri 11 noiembrie 2013 cu reprezentantii Noua Dreapta Arad in holul de la etajul I al Primariei , prin care ne-ati indicat sa studiem Tratatul Romaniei cu Ungaria, prin care ati spus ca Primarul nu poate fi obligat de Consiliul Local Municipal sa organizeze Referendum Local prin intiativa cetatenesca locala, fata de Proiectul de initiativa cetatenesca, inregistrat la Primaria Mun. Arad sub nr. 69136/04.11.2013, intelegem sa facem prezenta

 P  R  E  C  I  Z  A  R  E

desi in materie de tratate internationale nu aveti nici o competenta legala, insa prezenta precizare completeaza Expunerea de Motive a Proiectului de Hotarare prin initiativa cetatenesca locala si va solicitam sa sesizati Guvernul Romaniei.

Pozitia UDMR,  prin presedintele Kelemen Hunor, la 6 octombrie 2013 in Parcul Reconcilierii romano-maghiare dinAradprin care reclama drepturi colective – folosirea limbii maghiare la sectia maghiara a Institutului de Medicina din Targu Mures si a simbolurilor nationale maghiare, desiRomaniala negocierea Tratatului cu Ungaria nu a dat curs Recomandarii Consiliului Europei 1201, participarea formatiunilor politice din Ungaria ,Jobbik si maghiare din Transilvania in Parcul Reconcilierii romano maghiare cu steagurile si simbolurile altui stat si organizatii politice straine arata ca Statuia celor 13 dinArad a devenit un mar al discordiei si incalca Tratatul dintre Romaniasi Ungaria, tratat caruia trebuie  sa i se puna capat avand in vedere aceste imprejurari, coroborat cu art. 62 din Conventia de la Viena din 23 mai 1969 cu privire la Dreptul Tratatelor.

In al doilea rand,  Laszlo Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, prezent in 2013 la dezbaterile de la Universitatea de Vară “Balvanyos”, să creeze “un sistem de cooperare naţională”, în aşa fel încât să ofere “protectorat” Transilvaniei, după modelul Austriei cu Tirolul de Sud, astfel incat Tratatului din 16 septembrie 1996 de intelegere, cooperare si buna vecinatate intreRomaniasi Republica Ungara ( M.Of . nr.250 din 16 octombrie 1996) trebuie sa i se puna capat in conformitate cu art. 62 din Conventia de la Viena din 23 mai 1969 cu privire la Dreptul Tratatelor.

Asociatia Noua Dreapta a depus plangere penala la  Parchetul de pe langa ICCJ a Romaniei, inregistrata sub nr. 12802/04.09.2013 pentru ca Laszlo tokes sa raspunda penal pentru savarsirea infractiunii de tradare, prevazuta si pedepsita de art.155 din Codul Penal al Romaniei. 

In al treilea rand,  Gabor Vona, lider al partidului parlamentar ungar a declarat in 2013 la Borzont, în partea centrala a României, la o tabara de tineret, ca Ungaria ar trebui sa îsi asume un conflict daca interesele Ungariei pot fi reprezentate doar în acest mod.

Ministerul Român de Externe a condamnat afirmatiile lui Gabor Vona, argumentând ca aceasta afirmatie “contravine flagrant spiritului si realitatilor europene contemporane, principiilor de drept international, Tratatului politic de baza, precum si Parteneriatului Strategic bilateral”.

Jobbik a calificat, la rândul sau, pozitia Ministerului Român de Externe drept o “provocare deliberata” vizând sa intimideze comunitatea etnicilor maghiari din România. Un oficial de rang înalt din cadrul acestei formatiuni radicale nationaliste, Istvan Szavay, a declarat ca Jobbik a spus în mod clar, în mai multe rânduri, ca ofera prioritate intereselor etnici maghiari în relatiile cu tarile vecine.

El a adaugat ca nu au existat manifestatii antimaghiare în tabara organizata de un grup al tineretul maghiar din Transilvania. Pozitia oficiala a Ungarie a  fost in sensul ca Jobbik nu este partid care formeaza guvernul, dar,adaugam noi,  este partid parlamentar si participa ca putere legislativa la exercitarea puterii de stat in Ungaria,alaturi de Guvern si presedintele Republicii, prin urmare pozitia Jobbik este pozitia reprezentantului uneia din puterile in statului ungar, care prin afirmatiile facute incalca executarea cu buna credinta a tratatului bilateral,incalcare prevazuta per a contrario de art. 26 din Conventia de la Viena din 23 mai 1969 cu privire la Dreptul Tratatelor si incalca principiile dreptului international

In al patrulea rand , Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei a condamnat declarațiile făcute de liderii unguri extremiști în cadrul taberei de vară de la Joseni și a cerut guvernului maghiar să ia poziție. MAE susține că executivul de la Budapesta ar trebui să ia poziție vizavi de contrele dintre România și Ungaria, precizând că acele declarații contravin flagrant spiritului european și principilor de drept internațional.

In al cincilea rand  , Premierul Ungariei,Viktor Orban, in 2013 la Tusnad alaturi de vicepremierul ungar Semjen Zsolt si liderul UDMR Kelemen Hunor au discutat, cu usile inchise,  cu presedintii partidelor comunitatilor maghiare din Voievodina,Ucraina,Slovacia siRomania, precum si cu liderul Partidului Popular Maghiar ( PPMT),Toro T.Tibor si al Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania (CNMT),Tokes Laszlo. 

Fata de aspectele de drept international semnalate va solicitam, in calitatea dvs. de demnitar al Statului

Roman sa sesizati Guvernului Romaniei pentru a pune capat Tratatului Romaniei cu Ungaria.

Guvernul Romaniei nu a consultat si nu a organizat referendum prin care populatia cu drept de vot din municipiul Arad sa se pronunte cu privire la amplasarea monumentului ungar in Parcul Reconcilierii romano-maghiare.

Dreptul de initiativa cetatenesca locala nu este ingradit prin exceptie legala, prin urmare, este permis si in materie de organizarea referendumului local.

Prin urmare, solicitam si prin prezenta precizare prin initiativa cetatenesca locala organizarea referendumului local  prin care cetatenii cu drept de vot din municipiul Arad sa se pronunte cu privire la demontarea Monumentului celor 13 generali din Parcul Reconcilierii romano-maghiare din municipiulArad,vanzarea acestuia prin licitatie publica internationala si impartirea legala a  pretului obtinut populatiei municipiuluiArad.

Avand in vedere ca va cunostem ca un bun profesionist al dreptului, o persoana cu experienta si calitati morale deosebite in institutia unde exercitati atributii de demnitate publica, va solicitam sa nu obstructionati prin adrese procedura neprevazuta de lege- parcurgerea procedurii legale privind initiativa cetateneasca locala pentru organizarea referendumului local. In cazul in care nu veti dispune, panamaine,  predarea listelor personalizate de sustinatori, pentru care aveti obligatia legala, vom sesiza procurorul pentru luarea masurilor legale impotriva dvs., prin urmare, va solicitam sarespectati legea si sa nu folosim forta de constrangere a organelor de cercetare  penala impotriva dvs., ati intra intr-un domeniu de ancheta dur pentru dvs. si pe care nu dorim sa-l folosim panamainela sfarsitul programului de lucru, asteptand de la dvs. depunerea diligentelor legale la care suntem indreptatiti. In asteptarea respectarii legii va asiguram de toataconsideratia noastra.

NOTA : prezenta Precizare se va comunica mass media pentru publicare.

Data la Arad, azi 12 noiembrie 2013

NOUA DREAPTA ARAD

Vicepresedinte :

POPESCU Angel

Membru :

Drd. DINICA Dumitru Mircea

No Comments

Comments for Scrisoare adresată de Noua Dreaptă către Primăria Municipiului Arad are now closed.