Şase secole de istorie a artei în şase licitaţii: Sesiunea de licitaţii Artmark

Written by admin. Posted in Cultura, Top News

Tagged: , , , , ,

Published on aprilie 15, 2013 with No Comments

În zilele 16-18 aprilie, iubitorii de artă sunt martorii unui serial de şase licitaţii, care cuprind şase secole din istoria artei: de la capodopere ale artei româneşti şi europene, datând din secolul al XVI-lea, la tablouri şi sculpturi de artă contemporană. În trei zile, aproape 500 de obiecte de artă sunt propuse de Artmark în cadrul licitaţiilor de: Artă postmodernă şi contemporană, Sculptură şi mobilier de grădină, Art Nouveau şi Romantism, Militaria şi antichităţi, Pictură şi sculptură europeană şi respectiv Curiozităţi.

Bucureşti, 15 aprilie 2013

Miza de la care porneşte această sesiune de licitaţii este varietatea şi accesibilitatea, oferind astfel colecţionarilor şi investitorilor  – atât celor cu renume pe piaţa de artă, cât şi celor aflaţi la începutul unei colecţii – posibilitatea de a adjudeca opere de valoare, pornind de la 100 de euro şi ajungând la 100.000 de euro.

Riesling italian de Miniş – recoltă 1944

Gama de obiecte de artă oferită de Sesiunea de licitaţii dintr-această săptămână este deosebit de variată: astfel iubitorii de artă pot licita de la o xilogravură realizată în 1511 de Albrecht Durer („Sfânta Treime”, valoare estimativă: € 3.500 – 5.500), cel mai important gravor german al secolului al XVI-lea, la o colecţie mică de 25 de gravuri ale lui Ştefan Câlţia (valoare estimativă: € 2.500 – 4.500).

Din categoria rarităţi extreme şi curiozităţi, pasionaţii pot licita, de exemplu, pentru un vin de Miniș din colecţia regală, recolta 1944 (preţ de pornire: € 1.500), o sabie masonică de ceremonie din anii ‘20 (preţ de pornire: € 350) sau o felicitare de Anul Nou semnată de Nicolae Ceaușescu (preţ de pornire: € 40).

Cele mai valoroase opere propuse de Artmark în Sesiunea de licitaţii 16-18 aprilie sunt: panul decorativ Art Nouveau al lui Ştefan Luchian, „Primăvara (Două muze)”, valoare estimativă: € 100.000 – 200.000, din Licitaţia de Art Nouveau şi Romantism, precum şi întreaga selecție din colecţia de artă clasică a celebrului diplomat român Vasile Stoica (4 loturi de grafică și 8 loturi de pictură), al cărei preţ total de pornire este 169.000 €, din Licitaţia de Pictură și Sculptură Europeană.

Programul Sesiunii de licitaţii Artmark este: Licitaţia de Postmodernism şi Contemporană & Licitația de Sculptură și Mobilier de Grădină – marţi, 16 aprilie, ora 19, Athénée Palace Hilton; Licitaţia de Art Nouveau şi Romantism & Licitaţia „Militaria şi Antichităţi” – miercuri, 17 aprilie, ora 19,  Athénée Palace Hilton; Licitația de Pictură și Sculptură Europeană, inclusiv o parte a Colecției de Artă Clasică a diplomatului Vasile Stoica & Cabinetul de curiozități – joi, 18 aprilie, ora 19,JW Marriott Bucharest Grand Hotel.

Despre Artmark

Artmark este o casă de licitaţii de artă înfiinţată în 2008 care selectează, evaluează şi pune în circuitul pieţei de artă opere cu autenticitate garantată, susţinând în paralel activitatea Centrului Cultural ArtSociety, care organizează expoziţii de artă de anvergură naţională.

În cei cinci ani de existenţă, Artmark a organizat aproape 100 de licitaţii de artă, care au pus în vânzare peste 10.000 de opere de artă şi obiecte de colecţie. Vânzările publice (prin licitaţii de artă) ale Artmark au crescut de la 10,7 milioane de euro în 2011 la 11,9 milioane de euro în 2011 – într-o piaţă a licitațiilor de artă care a crescut de la aproximativ 13,7 milioane euro în 2011 la aprox. 14,6 milioane euro în 2012.

Oferind oportunităţi de investiţie numai în opere de calitate muzeală, Artmark se implică activ şi în conservarea şi perpetuarea moştenirii culturale. Începând cu 2010, datorită iniţiativei susţinute de Artmark a unor colecţionari, mai multe capodopere ale artei româneşti vândute prin licitaţie au fost oferite expunerii publice în muzee naţionale de artă din ţară și străinătate (Muzeul Național Brukenthal, Muzeul de Artă Constanța, Muzeul de Artă Ploiești, Muzeul Național de Artă al Republicii Moldova, Muzeul de Artă Brașov etc.). Totodată sediul Artmark găzduiește, cu începere din 2011, în regim de vizitare gratuită, expoziția permanentă a unei selecții a patrimoniului Pinacotecii București, în condițiile în care aceasta nu beneficiază de un sediu propriu.

Pentru mai multe informaţii, vizitaţi www.artmark.ro.

Persoană de contact:

Valeriu Sângeorzan

Tel.: 021 210 30 16

Mobil: 0757 056 109

No Comments

Comments for Şase secole de istorie a artei în şase licitaţii: Sesiunea de licitaţii Artmark are now closed.