Săptămâna Europeană a Democraţiei Locale 14 – 20 octombrie 2013

Written by admin. Posted in Top News, Utile

Tagged: , , , ,

Published on octombrie 16, 2013 with No Comments

Primăria Municipiului Arad organizează în perioada 14 – 20 octombrie 2013, Săptămâna Europeană a Democraţiei Locale, lansând o campanie de informare privind Uniunea Europeană, adresată elevilor arădeni care vor avea drept de vot la alegerile europarlamentare din anul 2014.

Elevii de clasele a XI-a şi a XII-a de la patru licee arădene – Colegiul Economic Arad, Colegiul Tehnic „Aurel Vlaicu”, Colegiul Naţional „Elena Ghiba Birta” şi Liceul Pedagogic „Dimitrie Ţichindeal” – au fost invitaţi să participe, în zilele de 15, 16 şi 17 octombrie 2013, la prezentări, dezbateri şi concursuri pe teme europene, organizate de Primăria Municipiului Arad în colaborare cu Asociaţia Educatio”. Vineri, 18 octombrie, cu începere de la ora 10,30, Sala „Ferdinand” a Palatului Administrativ găzduieşte o dezbatere pe tema cetăţeniei europene active, la care vor participa câte cinci elevi selectaţi din cele patru licee, împreună cu profesorii lor, precum şi reprezentanţi ai unor organizaţii neguvernamentale.

Săptămâna Europeană a Democraţiei Locale este o iniţiativă paneuropeană, lansată de Consiliul Europei în octombrie 2007 şi coordonată de Congresul Autorităţilor Locale şi Regionale, cu scopul promovării dialogului dintre reprezentanţii aleşi şi cetăţeni.

Activităţile Săptămânii Europene a Democraţiei Locale se desfăşoară anual în jurul zilei de 15 octombrie, aleasă ca tribut adus Cartei Europene a Autonomiei Locale, deschise spre semnare la acea dată, în anul 1985.

Săptămâna Europeană a Democraţiei Locale îşi propune să contribuie la promovarea unei culturi participative, prin implicarea mai activă şi mai responsabilă a cetăţenilor în viaţa comunităţii, precum şi la creşterea încrederii cetăţenilor în reprezentanţii aleşi, în organismele şi instituţiile de conducere, prin încurajarea participării la un proces de luare a deciziilor mai deschis şi mai transparent.

În perspectiva alegerilor europarlamentare din anul 2014, ediţia din anul 2013 a Săptămânii Europene a Democraţiei Locale are ca temă centrală „Cetăţenia activă prin participare la vot, transmitere de informaţii şi implicare”şi se concentrează pe implicarea tinerilor în viaţa publică.

Municipiul Arad se alătură pentru prima oară acestei iniţiative în acest an, organizând Săptămâna Europeană a Democraţiei Locale în calitate de membru al Clubului Primarilor de la Strasbourg şi ca partener în cadrul proiectului „Oraşe pentru tine, oraşe pentru Europa” (“Cities for you. Cities for Europe”, acronim CT4EU), finanţat din fonduri ale Uniunii Europene prin Programul „Europa pentru cetăţeni”, Acţiunea 1 – Cetăţeni activi pentru Europa.

 

No Comments

Comments for Săptămâna Europeană a Democraţiei Locale 14 – 20 octombrie 2013 are now closed.