Școli arădene vor fi reabilitate prin Regio-Programul Operațional Regional

Written by admin. Posted in Social, Top News

Tagged: , , , , , ,

Published on octombrie 13, 2014 with No Comments

Astăzi, în Sala Regele Ferdinand a Primăriei Municipiului Arad, a avut loc  semnarea contractelor de finanţare pentru proiectele „Reabilitare și extindere sală de sport la școala generala nr. 5 Arad” și „Reparație generală și modernizarea Liceului Mihai Viteazul, clădire cu clasele IX – XII în orașul Ineu, județul Arad”.

Finanțarea nerambursabilă pentru ambele proiecte se acordă în cadrul axei prioritare 3 „Îmbunătățirea infrastructurii sociale” și a domeniului major de intervenție 3.4 „Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea și echiparea infrastructurii educaționale preuniversitare, universitare și a infrastructurii pentru formare profesională continuă” al Regio-Programul Operațional Regional (Regio-POR).

Au fost prezenți la eveniment Gheorghe Falcă – Primarul Municipiului Arad, Călin Ilie Abrudan – Primarul orașului Ineu şi Sorin Maxim – Directorul general al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Vest, Organism Intermediar pentru Programul Operaţional Regional în Regiunea Vest.

Cele două proiecte pentru care au fost semnate contractele de finanțare vizează reabilitarea clădirilor în care își desfășoară activitățile instituțiile de învățământ, precum și adaptarea acestora la standarde europene prin creșterea gradului de siguranță.

Astfel, la Școala Generală nr. 5 din Arad se vor realiza lucrări de reabilitare a unității de învățământ primar și gimnazial, iar în urma extinderii pe verticală a sălii de sport existente se vor realiza două noi săli de sport și trei  ateliere de creație.

La Liceul ”Mihai Viteazul” din Ineu – clădirea cu clasele IX – XII, 28 de săli de clasă  vor beneficia de măsuri de reabilitare.

Implementarea acestora se va face pe parcursul a 14 luni pentru Școala Generală nr. 5 din Arad, și pe parcursul a opt luni pentru Liceul ”Mihai Viteazul” – clădirea cu clasele IX – XII din Ineu.

Ca urmare a implementării acestor proiecte, se estimează că un număr de 1.894 de elevi vor beneficia de rezultatele obținute.

Valorile totale ale acestor proiecte de reabilitare și finanțările nerambursabile acordate prin semnarea contractelor de finanțare, sunt următoarele:

•        proiectul Municipiului Arad  și al Școlii Gimnaziale nr. 5 “Reabilitare și extindere sală de sport la școala generală nr. 5 Arad” are o valoare totală de 1.510.249,75 lei și o valoare a finanțării nerambursabile de 1.166.774,26 lei

•        proiectul Orașului Ineu „Reparație generală și modernizarea Liceului Mihai Viteazul, clădire cu clasele IX – XII în orașul Ineu, județul Arad” are o valoare totală de 655.539,59 lei și o valoare a finanțării nerambursabile de 595.659,48 lei

***

Fondurile nerambursabile pentru reabilitarea școlilor sunt acordate în cadrul domeniului major de intervenție 3.4 Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea și echiparea infrastructurii educaționale preuniversitare, universitare și a infrastructurii pentru formare profesională continuă al Regio-Programul Operațional Regional.

Acest al doilea apel de proiecte a avut o realocare de fonduri nerambursabile (din Fondul European pentru Dezvoltare Regională și din Bugetul de stat) ce totalizează 17,88 milioane euro pentru Regiunea Vest și 172,95 milioane euro la nivel național.

În data de 5 mai 2014 s-a încheiat perioada pentru depunerea proiectelor – perioadă ce a început în 12 martie 2014 – în vederea obținerii de finanțare nerambursabilă în cadrul celui de-al doilea apel de proiecte al acestui domeniu major de intervenție. Până la această dată limită, în Regiunea Vest au fost depuse spre finanțare 40 de proiecte cu o valoare a finanțării nerambursabile de 31,27 milioane euro. Dintre acestea, au fost contractate 16 proiecte cu o valoare nerambursabilă de 3,57 milioane euro, 18 de proiecte – cu o valoare a finanțării nerambursabile de 26,33 milioane euro – se află în etapa de contractare/evaluare iar 6 proiecte – cu o valoare a finanțării nerambursabile de 1,37 milioane euro – au fost respinse. În consecință, finanțarea nerambursabilă solicitată în Regiunea Vest – în cadrul celui de-al doilea  apel de proiecte – depășește cu 67,23% alocarea regională.

 

No Comments

Comments for Școli arădene vor fi reabilitate prin Regio-Programul Operațional Regional are now closed.