scris de:Dan Coita
Cartea colaboratorului nostru, prof. Ioan Valeriu Tuleu, „Război pe Mureș și Crișul Alb”, lansată vineri, 5 iunie, prezintă, în peste 200 de pagini, evenimente tragice din istoria locală, alungarea germanilor aflați în august 1944 la Arad, invazia maghiară din septembrie 1944 și luptele pe care unitățile românești le-au dat pentru interzicerea intrării inamicului pe văile celor două râuri. Volumul debutează cu bombardamentul pe care aviația americană l-a efectuat asupra Aradului în 3 iulie 1944, continuând apoi cu alungarea germanilor de pe teritoriul județului după întoarcerea de fronturi de la 23 august 1944.
Luptele cu armata maghiară care au debutat la 13 septembrie sunt prezentate detaliat, pe zile și ore, până când acestea s-au încheiat, la 22 septembrie, cu eliberarea întregului teritoriu ocupat. Autorul insistă cu precădere asupra rezistenței românești de la Șofronea, de la șanțul antitanc din fața Podgoriei Aradului, de la Pâncota, Ineu, Beliu, Craiva, Prunișor etc, unde „Detașamentul Păuliș” și „Grupul Criș” au dat lupte grele cu un inamic superior numeric și ca înzestrare. Sunt scoase în evidență actele eroice cu care elevii Școlii de Subofițeri de Infanterie Rezervă de la Radna, elevii de la Școlile de ofițeri de rezervă de la Ineu și Sebiș și-au înfruntat adversarii reușind până la urmă să-și îndeplinească obiectivul de interzicere a pătrunderii pe văile celor două râuri.
Dar, profesorul Ioan Valeriu Tuleu dă dovadă și de multă obiectivitate atunci când înfățișează și momentele de derută, lipsa de coordonare a acțiunilor de luptă, dezorganizarea care a cuprins unele unități uitate pe câmpul de luptă. Totul este prezentat „Sine ira et studio”, cum s-a remarcat la prezentare de către profesorul univ. dr. Corneliu Pădurean.
La fel ca și în celelalte scrieri ale sale, autorul prezentului volum apelează mult la memoriile participanților la evenimente, unele culese chiar de el personal. Prin aceasta reușește să refacă atmosfera acelor zile, trăirile celor care s-au aflat atunci în prima linie, așa cum a și declarat că și-a propus, realizând astfel o carte de atmosferă închinată oamenilor simpli, adevărații eroi ai războiului.
Lectura cărții se face ușor, fiindcă textul are cursivitate, fiind eliminate digresiunile inutile. Și paginația este realizată în așa fel încât să arate continuitatea evenimentelor, legătura organică dintre ele, iar modul în care este prezentată „povestea” acelor zile de foc îl face pe cititor părtaș la tot ceea ce s-a întâmplat în urmă cu mai mult de 70 de ani. În carte sunt pomenite zeci de localități din județ, sute de persoane, pe care le cunoaștem și le-am cunoscut, de care este bine să ne aducem aminte și prin intermediul lecturii la care îndemnăm pe toată lumea.
No Comments
Comments for „Război pe Mureș și Crișul Alb”- un volum despre luptele date pe teritoriul județului Arad are now closed.