Președintele Iohannis anunță începerea procedurilor pentru referendum

Written by admin. Posted in Politica

Tagged: , , , ,

Published on ianuarie 23, 2017 with No Comments

iohannis

Presedintele Iohannis a anunțat organizarea unui referendum pe tema modificării legilor justitiei, afirmând că poporul trebuie sa se pronunte asupra acestor teme. Acesta a anunțat totul într-un discurs susținut la Cotroceni cu ocazia „Unirii Mici”.

Ce generaţie de politicieni am avut atunci, după Mica Unire! Oameni care au avut curajul să spună lucrurilor pe nume, şi ce politicieni avem astăzi. O coaliţie, aleasă să conducă România spre dezvoltare, se ocupă de modificarea Codului Penal. Se ocupă, în mod paradoxal, exact de ameliorarea Codului Penal într-un sens cel puţin discutabil: micşorarea amenzilor pentru abuz în serviciu. Ce diferenţă! Ce clasă politică am avut şi unde am ajuns! În aceste zile, mai ales ieri, au avut loc proteste. Oamenii indignaţi au ieşit în stradă să protesteze împotriva acestor încercări de a modifica prin Ordonanţe de urgenţă legislaţia penală. Am auzit fel şi fel de aberaţii. Imediat după ce au ieşit oamenii în stradă, activişti agitaţi şi agitatori au fugit la televiziunile obediente să explice poporului că este o nouă mineriadă – auzi, aberație – , este lovitură de stat. Cetățenii, să dea lovitură de stat? Nu, politicienii dau lovitura de stat, doar că nu dau lovitura de stat, dau lovitura de graţie statului de drept din România.

Voi începe demersurile pentru un referendum, referendum prin care românii vor putea să se exprime, vor putea să spună dacă sunt de acord cu aceste demersuri sau nu. Fiindcă, atunci când au votat, aceste teme nu s-au găsit în programul de guvernare al PSD. Și atunci, dacă guvernanţii au făcut o temă din asta, vor trebui să suporte votul popular pe această temă” a declarat șeful statului

Conform Constitutiei, președintele poate convoca referendum, dar trebuie să consulte și Parlamentul. Deputații și senatorii trebuie să-și exprime părerea prin vot, într-o sedință comună, și au la dispozitie 20 de zile calendaristice de la solicitarea presedintelui. Dacă nu respectă termenul, șeful statului poate emite decretul privind organizarea referendumului. Punctul de vedere al Parlamentului este unul consultativ.

 

No Comments

Comments for Președintele Iohannis anunță începerea procedurilor pentru referendum are now closed.