Peste 160 de percheziţii au loc în 26 de judeţe din ţară şi în municipiul Bucureşti

Written by admin. Posted in Social, Top News

Tagged: , , , ,

Published on iulie 09, 2013 with No Comments

În această dimineaţă, peste 160 de percheziţii au loc, în 26 de judeţe din ţară şi în municipiul Bucureşti, la membrii unui grup infracţional specializat în evaziune fiscală în domeniul asigurărilor. Printre judeţe se numără şi judeţul nostru. Prejudiciul estimat până în prezent se ridică la aproape 6.000.000 de euro.

„În această dimineaţă, poliţiştii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Tg. Mureş – Serviciul de Combatere a Finanţării Terorismului şi Spălării Banilor, sub coordonarea D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Târgu Mureş, efectuează 166 de percheziţii, dintre care 112 la sedii de societăţi comerciale, 23 la locuinţele administratorilor acestor firme, 22 la domiciliile altor suspecţi şi 9 la sedii de firme de asigurare, pentru probarea activităţii infracţionale a unui grup infracţional organizat, specializat în obţinerea de importante beneficii financiare în urma încheierii şi derulării unor contracte formale şi fictive de asigurare”, se arată într-un comunicat de presă remis de Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR).

Percheziţiile domiciliare sunt efectuate în municipiul Bucureşti şi în judeţele Alba, Arad, Argeş, Bacău, Bistriţa, Brăila, Bihor, Caraş, Cluj, Constanţa, Galaţi, Gorj, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Mureş, Maramureş, Neamţ, Prahova, Satu-Mare, Sibiu, Tulcea, Vâlcea, Vaslui şi Vrancea. Poliţiştii au anunţat că vor fi puse în executare 44 mandate de aducere.

Potrivit anchetatorilor, începând cu anul 2009 pe teritoriul României a fost iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat, specializat în obţinerea unor importante beneficii financiare în urma încheierii şi derulării unor contracte formale şi fictive de asigurare.

Astfel, au fost identificate persoane juridice de pe raza a 26 de judeţe şi a municipiului Bucureşti, care au achitat contravaloarea poliţelor de asigurare pentru angajaţi, respectiv a primelor lunare aferente unei clauze de economisire, urmate imediat, în cursul aceleiaşi zile sau în ziua următoare, de „răscumpărarea clauzei suplimentare” şi, implicit, plata cuantumului primelor de asigurare.

Societatea de asigurare implicată, după reţinerea unui comision din valoarea primei, vira suma direct în conturile angajaţilor, având drept unic scop sustragerea parţială a angajatorilor de la plata contribuţiilor datorate bugetelor fondurilor de asigurări sociale, şomaj ş.a.m.d. şi a impozitului pe venit, aferente retribuţiilor lunare acordate salariaţilor, prin ascunderea sursei impozabile.

Prin intermediul reprezentanţilor zonali ai firmei de asigurări, în grupul infracţional organizat au fost atrase persoane de decizie – administratori, directori, membri ai consiliilor de administraţie din diverse societăţi comerciale cu bonitate şi număr mare de salariaţi, cărora produsul de asigurări le-a fost prezentat ca fiind foarte „profitabil” prin faptul că, în urma derulării acestuia, angajatorii puteau eluda legislaţia fiscală în materie, evitând plata taxelor şi impozitelor cu stopaj la sursă aferente drepturilor salariale ale angajaţilor.

Anchetatorii au estimat pentru perioada 2012 – 2013 un prejudiciu adus bugetului consolidat al statului de 6.000.000 de euro.

„În prezent, poliţiştii din cadrul B.C.C.O. Târgu Mureş – Serviciul de Combatere a Finanţării Terorismului şi Spălării Banilor, sub coordonarea D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Târgu-Mureş, efectuează cercetări faţă de 21 de angajaţi cu funcţii de comandă şi execuţie din cadrul unei societăţi de asigurări şi 174 administratori ai celor 112 persoane juridice implicate în activitatea infracţională, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire şi aderare la grup infracţional organizat şi evaziune fiscală. Acţiunea a beneficiat de sprijinul de specialitate, tehnic şi informaţional, al ofiţerilor S.R.I.”, se mai precizează în comuncatul remis de IGPR.

No Comments

Comments for Peste 160 de percheziţii au loc în 26 de judeţe din ţară şi în municipiul Bucureşti are now closed.