Opinii de pensionar. Despre mărimea pensiei! (editorial)

Written by admin. Posted in Editorial, Top News

Tagged: , , ,

Published on noiembrie 11, 2013 with No Comments

scris de: prof. Ioan Tuleu

Recent am văzut afișată pe ecranul televizorului o întrebare care mi s-a părut superfluă: Ce pensie merită cântăreții ? Adică, de ce se mai întreabă cineva cât de mare trebuie să fie pensia unei anumite categorii profesionale când principiul este foarte clar: fiecare primește după cât a contribuit în lungul vieții active la fondul de pensii. Este ceea ce se cheamă principiul contributivității care stă la baza Legii pensiilor. Cântăreții nu sunt și nu pot fi o categorie socială privilegiată. Mulți dintre ei câștigă mult, chiar foarte mult în comparație cu alte categorii profesionale și reușesc să adune din prestațiile lor artistice averi considerabile.

Este la fel de adevărat că în mare parte veniturile nu sunt impozitate și, prin urmare, contribuția la fondul de pensii este mică. Dar nu doar Casa de pensii sau legea sunt vinovate pentru că evaziunea fiscală în domeniu este foarte mare, ci în primul rând chiar cântăreții care cu bună știință eludează principiul contributivității asumându-și astfel riscul unei pensii mici. Așa că, în nici un caz nu pot pretinde pensii peste ceea ce au dat la rândul lor.

Este foarte adevărat că există persoane care primesc pensie deși nu au contribuit cu nimic, muncind la negru sau, pur și simplu, au trăit tăind frunză la câini. Ce faci cu astfel de indivizi ? Pur și simplu le dai ajutoare sociale cât să supraviețuiască, în nici un caz ei nu pot fi considerați pensionari ci asistați sociali, iar banii pe are îi primesc trebuie să provină dintr-o altă sursă, nu din fondul de pensii.

Apoi, nici legea nu trebuie să abdice de la principiul contributivității care stă la baza ei, așa cum o face, spre exemplu, în cazul magistraților care primesc pensie în funcție de ultimul salar și nu după media calculată pe toată perioada de contribuție. Și atâta se așteaptă, o fisură în cadrul general al legii ca să vină alți pretendenți la privilegii. Și dacă unii vor câștiga peste ceea ce merită atunci sigur alții vor pierde și nu este bine deloc!

No Comments

Comments for Opinii de pensionar. Despre mărimea pensiei! (editorial) are now closed.