Oare la politicieni se poate schimba un reproș într-o cerere? (editorial)

Written by Adi Constantin. Posted in Editorial

Tagged: , , , , ,

Published on august 02, 2016 with No Comments

adi

 

scris de: Adi Constantin

De multe ori, am observat că un mesaj pe care dorim să-l transmitem celuilalt are o anumită conotație pentru noi și cu totul alta pentru cel care îl recepționează.

Atunci când nu primim ceea ce ne dorim suntem obișnuiți să le reproșăm celor din jur, adică ne este mult mai ușor să transmitem celuilalt nemulțumirea și frustrarea noastră printr-un reproș. Uităm adesea că atunci când ne exprimăm dorințele și gândurile printr-un reproș, în spate se află de fapt o cerere, o nevoie a noastră pe care ne este greu să o exprimăm. Mai nou văd că unii politicieni (nu chiar toți) și-au făcut un obicei de a ataca scrierile jurnaliștilor despre domniile lor. Orice nemulțumire a unui jurnalist consacrat, sau ne, fie el chiar prieten cu aceștia la adresa unui politician este imediat taxată de aceștia sau de cei de lângă ei. Și toate acestea din dorința de a transmite adversarului politic frustrarea și nemulțumirea lui.

Cum ar fi oare dacă acești politicieni, acești factori de decizie ai urbei noastre ar schimba abordarea mesajului transmis unul celuilalt? Probabil că celălalt nu s-ar mai simți lezat. Cum ar fi ca totul să fie transformat într-o cerere, iar când cel ce primește cererea ar putea fi mulțumit de ce a primit. Din păcate politicienii noștri (repet nu toți) se mulțumesc cu expresii gen: nu faci nimic pentru acest oraș, nu-ți pasă decât de partidul tău, de acoliții tăi, vrei sa fi tu stăpânul atotputernic, etc. Cum ar fi dacă am reformula aceste expresii, invitând persoana căreia se adresează la atenție asupra lui, nu la acuze și reproșuri. Atunci când reproșăm cuiva ceva (recunosc și eu am făcut-o de multe ori), transmitem faptul că acel individ, în cazul nostru acel politician orice ar face sau orice ar spune este insuficient, oferim acel sentiment de neputință al celuilalt și încercăm tot mai mult prin orice mijloc să lăsăm imaginea unui personaj care minimalizează valoarea personală.

Cum ar fi dacă am reformula aceste mesaje sub forma; „mi-aș dori să văd că-ți pasă de acest oraș, să văd că-ți pasă de nevoile cetățenilor, de îmbunătățirea condițiilor de trai al acestora”. Cu siguranță mesajul transmis celuilalt nu ar mai fi perceput ca un reproș, ci mai degrabă ar deveni o cerere prin care ar transmite nevoile și dorințele noastre.

Oare ar fi posibil ca politicienii fie de la PSD, PNL, ALDE, UDMR, etc să încerce odată să transforme un repros într-o cerere. Să încerce să reformuleze un mesaj care acuză comportamentul celuilalt, ceea ce face sau ceea ce nu face celălalt, printr-un mesaj în care sa fie transpuse simtirile și nevoile noastre.

Cred că în acest mod, o parte din comunicarea dintre ei, politicienii s-ar putea îmbunați, iar astfel poate ar fi și ei mai multumiți atât de ceea ce primesc cât și de ceea ce oferă.

Sau poate când acest lucru se va întâmpla va veni sfârșitul lumii. Cine mai știe!

 

No Comments

Comments for Oare la politicieni se poate schimba un reproș într-o cerere? (editorial) are now closed.