Nu e glumă! Arădenii au diabet, sunt supraponderali, au hipertensiune arterială și nu fac analize pentru boli de inimă!

Written by admin. Posted in Social, Top News

Tagged: , , , , ,

Published on ianuarie 15, 2015 with No Comments

În perioada 17 noiembrie – 5 decembrie 2014 a avut loc Campania „Ghioceii prevenţiei cardiace”, desfăşurată în Ghioroc, acțiune organizată de Consiliul Judeţean Arad şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, împreună cu membrii Comisiei Consultative, din care fac parte Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, Direcţia de Sănătate Publică şi Patronatul Medicilor de Familie Arad.

O inițiativă salutară, rezultatele înregistrate dovedind necesitatea realizării acestor proiecte dedicate sănătăţii comunităţii şi iniţiate de autorităţile locale.

Au fost testate 549 persoane (63% femei şi 37% bărbaţi), reprezentând 20.9% din populaţia de peste 30 de ani din localităţile Ghioroc, Miniş şi Cuvin.

Proiectul s-a desfăşurat pe două planuri: seminarii interactive de informare şi campanie de analize. Investigaţiile medicale au avut loc în secţia de paliaţie a SCJU Arad şi în dispensarul din Ghioroc, iar informăriile pe teme de sănătate la pensiunea KonaK din Ghioroc.

Reultatele, din păcate, îngrijorătoare:

• Aproximativ 50% dintre locuitorii comunei Ghioroc au risc crescut de diabet

• 74% sunt supraponderali şi 72% au hipertensiune arterială

•41% nu au efectuat niciodată analize pentru boli de inimă

un proiect de succes, rezultatele înregistrate atestând necesitatea realizării acestor proiecte dedicate sănătăţii comunităţii şi iniţiate de autorităţile locale.

„Mă bucură faptul că acest proiect a reprezentat o reuşită, prin efortul comun al tuturor celor implicaţi. Totuşi, este îngrijorătoare rata mare de afecţiuni, conform raportului rezultat în urma proiectului. Consiliul Judeţean Arad s-a implicat în îmbunătăţirea continuă a sistemului medical arădean, în toate domeniile de specialitate, dar de asemenea cetăţenii trebuie să înţeleagă că prevenţia în domeniul medical este esenţială, descoperirea bolilor în stare incipientă însemnând tratarea acestora într-un stadiu care nu este atât de grav” a declarat Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad. De asemenea, preşedintele Nicolae Ioţcu este plăcut surprins de rata mare de răspuns a locuitorilor din Ghioroc, Miniş şi Cuvin dar şi de activitatea medicilor de familie din comună.  „Scopul principal al acestui proiect este tocmai conştientizarea populaţiei. Îndemn cetăţenii să se adreseze medicilor încă de la cele mai mici semnale îngrijorătoare în privinţa sănătăţii. Sănătatea este bunul nostru cel mai de preţ, iar eforturile noastre, ale Consiliului Judeţean şi ale medicilor nu sunt suficiente dacă nu găsim şi o deschidere mai mare din partea cetăţenilor” a completat Nicolae Ioţcu.

Totodată, Nicolae Ioţcu subliniază că inclusiv această campanie face parte din strategia Consiliului Judeţean Arad de modernizare a actului medical, prin investiţii în dotări spitaliceşti şi în resurse umane. „Tot ceea ce facem în domeniul medical, cele peste 17 milioane de euro investite sau în curs de realizare, au un singur scop: sănătatea arădenilor! Ne dorim spitale performante pentru că sănătatea este cel mai de preţ lucru în viaţa fiecăruia dintre noi” a declarat Nicolae Ioţcu

Conform declaraţiilor preşedintelui Nicolae Ioţcu, în prima jumătate a anului vom continua cu acest gen de campanii de analiză a stării de sănătate, astfel încât în a doua jumătate a anului având o bază clară să putem să începem un program de prevenire a bolilor cardiovasculare, pe raza judeţului Arad.

„Există o serie de factori de risc ce contribuie la dezvoltarea bolilor cardiovasculare, fumatul, sedentarismul, dar şi regimul alimentar afectează toate categoriile de vârstă. S-a văzut în rezultatul acestui studiu că toţi aceşti  factori de risc sunt prezenţi. Aproape 80% din populaţia luată în studiu avea colesterolul rău crescut, în timp ce peste 70% aveau greutatea peste normal. Aceste aspecte pot fi prevenite prin prezentarea periodică al medicul de familie, iar bolile cardiovasculare şi diabetul pot fi diagnosticate în etape incipiente„ a declarat Cristian Dina, medic cardiolog.

***

La discuţiile din cadrul seminariilor desfăşurate pe 13 noiembrie, 26 noiembrie şi 3 decembrie au fost prezenţi dr. Adina Pop-Moldovan, dr. Koos Etelka, prof. dr. Maria Puşchiţa, dr. Cătălin Branc, dr Leontina Barsan, dr Adrian Dărăbanţiu, dr Dorica Sănduţu, dr Cătălin Hreniuc, alături de invitaţii speciali Cornelius Popi-Morodan, primarul comunei Ghioroc, conf. univ. dr. Teodora Olariu, manager SCJU Arad şi dr Adrian Wiener, director medical SCJU Arad.

Echipa de proiect a fost reprezentată de 11 asistenţi medicali, care au realizat analizele de sânge şi EKG-urile, şi 7 medici din cadrul SCJU Arad care au oferit consultaţii cardiologice şi au efectuat ecografiile abdominale. La realizarea masurătorilor clinice şi completarea chestionarelor au fost implicate alte 8 persoane. Managementul proiectului a fost asigurat de o echipă de 4 reprezentanţi ai companiei de comunicare medicală Houston NPA.

Pe perioada campaniei au fost efectuate măsurători clinice la 488 de persoane (greutate, tensiune arterială, înălţime, circumferinţă abdominală), analize de sânge la 507 persoane (uree, creatinină, glicemie, colesterol total, LDL, HDL, trigliceride), EKG la 454 de persoane, ecografii abdominale la 97 de persoane şi consultaţii cardiologice la 394 de persoane.

În urma consultaţiilor cardiologice au fost recomandate 526 investigaţii suplimentare (Doppler carotidian, IGB, Holter EKG, Holter TA, test de efort).

Alte rezultate îngrijorătoare: 74% sunt supraponderali (din care 4% au obezitate morbidă), 48.62% din cele 399 persoane care au dat toate informatiile necesare prezintă risc crescut de diabet, 72% au hipertensiune arteriala de diferite grade. Majoritatea participantilor la campanie nu asociaza hipertensiunea arteriala cu bolile inimii.

În aceea ce priveşte riscul de a dezvolta accidente vasculare coronariane în următorii 10 ani, acesta este prezent la 12.80% din femei, spre deosebire de 61.88% din bărbaţi.

Pentru informatii suplimentare o puteti contacta pe Simona Oprea, simona.oprea@houston.ro, 0733.076.385.

No Comments

Comments for Nu e glumă! Arădenii au diabet, sunt supraponderali, au hipertensiune arterială și nu fac analize pentru boli de inimă! are now closed.