Nu doar ascultaţi ce zice stomatologul Dan Merisca. Urmaţi sfaturile lui! (III)

Written by admin. Posted in Social

Tagged: , , , , ,

Published on noiembrie 18, 2014 with No Comments

Care sunt primele simptome ale parodontozei? Cat de grave pot fi urmarile? Cum o prevenim si cum o tratam? Dr. Dan Merisca, medic stomatolog, vine în ajutorul cititorilor site-ului aradreporter.ro cu noi sfaturi în ce privește paradontoza

Rep: Care este cauza aparitiei parodontozei?

Dr. Merisca: Boala parodontală cuprinde o serie de afectiuni ale ăesuturilor din jurul dintelui , afectiuni de natura inflamatorie cauzate de bacterii organizate în ceea ce denumim placă bacteriană. Compozitia acestei plăci bacteriene difera în functie de individ generand si raspunsuri diferite din partea organismului afectat. Există și o serie de factori favorizanti cum ar fi fumatul, afectiuni generale (ex : alterari ale sistemului endocrin, diabet, afectiuni ale sangelui etc), administrarea unor medicamente de tipul ciclosporinelor sau inhibitori ale canalelor de calciu, malformatii genetice precum si factori favorizanti locali cum ar fi lucrari protetice iritante, prezenta concomitenta a unor leziuni ale pulpei dentar. Nu trebuie uitat stress-ul ca factor favorizant , in ultima vreme exista studii tot mai ample care se axeaza si pe aceasta interactiune.

Rep: Am înteles că unul din factorii care duc la pierderea dintilor este retragerea gingiei.

În ce masură este reversibilă retragerea gingiei? Și dacă este, ce trebuie facut pentru asta?

Dr. Merisca: Dinții se pierd în cazul unei retrageri a osului ce-i înconjoară, fenomen numit resorbtie osoasa. Retragerea gingiei este datorata in principal acestei resorbtii dar poate apare si in urma actiunii unor factori traumatici cum ar fi leziuni chimice,fizice sau termice fara a exista o modificare initiala a osului. Retragerea gingiei nu este reversibila in mod spontan, existand modalitati nonchirurgicale dar in special chirurgicale de a stopa si de a o corecta , in functie de factorul cauzal.

Rep: Care ar fi cele mai simple metode de evitare a paradaontozei sau măcar de încetinire a ritmului de avansare?

Dr. Merisca: Control periodic de specialitate la șase luni cu igienizare profesionala constand in detartraj supra si sub gingival, periaj ( sau mai des de șase luni in functie de ritmul de depunere a tartrului), insusirea unei metode de periaj adecvate si eficiente, apa de gura , folosirea mijloacelor adjuvante de igienizare cum ar fi ata dentara , periutele interdentare unde sunt indicate , dusul bucal.

Rep: Cum s-ar putea evita parodontoza din copilarie și de la ce vârstă?.

Dr. Merisca: Prin mentinerea unei igiene orale foarte bune si controale periodice la șase luni, instaurate cat mai devreme posibil pentru a corecta intr-un stadiu incipient diversele probleme aparute.

Rep: Este posibil ca parondontoza să apară la vârstă înaintată?

Dr. Merisca: Cea mai frecventa forma de parodontita este parodontita cronica a adultului ce apare in special dupa varsta de 45-50 de ani, cu perioade de evolutie mai rapida sau mai lenta.

Rep: Vă mulțumim pentru amabilitatea e a sta de vorbă cu noi, cu cititorii nostril și vă așteptăm cu noi informații și sfaturi legate de cavitatea bucală, de dinți.

Dr. Dan Merisca

Str. C. Brâncoveanu, nr. 102

Tel. 0357427278 sau 0756277408

E mail: d.merisca@yahoo.com

Orar:

luni,miercuri,vineri 13.30 – 19.00

Marţi şi joi 09.00 – 12.00

No Comments

Comments for Nu doar ascultaţi ce zice stomatologul Dan Merisca. Urmaţi sfaturile lui! (III) are now closed.