Nicolae Ioţcu: „Aducem la Arad un aparat pentru depistarea precoce a cancerului colocrectal şi gastric!”

Written by admin. Posted in Top News, Utile

Tagged: , , , , , ,

Published on decembrie 05, 2013 with No Comments

Nicolae Ioţcu anunţă că Spitalul Judeţean continuă şirul achiziţiilor de echipamente ultramoderne, cu finanţare de la Consiliul Judeţean! În data de 5 decembrie a fost prezentat arădenilor un aparat de endoscopie de înaltă performanţă care va deservi o populaţie selectată cu risc, persoane operate de cancer şi va asigura şi un screening pentru cancerul de stomac şi de colon. Aparatul, al treilea de acest gen din România, permite efectuarea de gastroscopii şi colonoscopii.

Are patru caracteristici care îl definesc ca aparat de înaltă performanţă: 1. are rol în depistarea leziunilor precanceroase. Permite depistarea leziunilor care se pot transforma în cancer, cu câţiva ani înainte de apariţia cancerului, atât la nivelul stomacului cât şi la nivelul colonului. În acest sens, remarcăm faptul că Aradul face un alt pas important în depistarea leziunilor canceroase, după ce în anii 1990 a fost primul din România unde s-au realizat colonoscopii, depistându-se cancerul în stadiul precoce. „Aparatul cu care dotăm Spitalul Judeţean permite, prin detaliile pe care le dă, depistarea în faze mult mai precoce a cancerului”, spune Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad. 2. permite observarea vascularizării mucoaselor cu detalii de relief care au echivalenţă microscopică (măreşte imaginea de 65 de ori prin sistemul dual focus) 3. permite realizarea de investigaţii pe care colonoscopul standard nu se pot realiza 4. este util în programul de cercetare medicală, fiind al treilea aparat de acest tip din ţară. „Aparatul este de înaltă performanţă, care ne permite să determinăm foarte bine leziunile. Este cel mai performant aparat în acest domeniu, care ne permite să vedem leziunile înainte de a fi cancer şi are aproape o echivalenţă microscopică. Putem să avem o rezoluţie foarte înaltă, putem să delimităm, să focalizăm să ştim dacă putea să înlăturăm sau nu cancerul. Valabilitatea este pentru esofag, pentru stomac şi pentru colon. Tumorile de esofag şi de stomac sunt cele mai agresive. Incidenţa acestor cancere, în judeţul Arad, este foarte mare, comparativ cu situaţia la nivelul ţării. Ţin să mulţumesc domnului preşedinte Nicolae Ioţcu pentru achiziţionarea acestui aparat, care nu face altceva decât să ridice standardele sistemului de sănătate publică din judeţul Arad”, medic primar, şef secţie Gastroenterologie, Eftimie Miuţescu.

Cancerul colorectal este a treia cauză de cancer atât la bărbaţi cât şi la femei. Unul dintre zece pacienţi care decedează de cancer suferea de cancer colorectal. Incidenţa în România este de 10 îmbolnăviri la 100.000 de locuitori. Cancerul gastric are o mortalitate mult mai mare, pentru că este depistat mai târziu şi este mult mai agresiv, are o incidenţă de 22,18 la 100.000 de locuitori.

„Am investit până acum 5 milioane de euro în Spitalul Judeţean din resursele Consiliului Judeţean Arad. Alte şapte milioane de euro sunt atrase prin diferite proiecte, şi încă două milioane de euro din fonduri europene. Prioritatea mea o reprezintă investiţiile în sistemul de sănătate din Arad şi asta se şi vede la Spitalul Judeţean. Mi-am propus ca acest spital să devină un punct de referinţă în vestul României, pentru ca pacienţii din Arad să nu mai fie nevoiţi să meargă la investigaţii şi tratament în alte judeţe sau în alte state. Schimbările în spital sunt spectaculoase, dar procesul este de durată. Mă bucură în mod deosebit că la noi schimbarea în bine este vizibilă!”, a declarat Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad.

Ieri, în cadrul inaugurării noului aparat de endoscopie de la Spitalul Judeţean, Nicolae Ioţcu anunţa că spitalul continuă şirul achiziţiilor de echipamente ultramoderne, cu finanţare de la Consiliul Judeţean.

 

No Comments

Comments for Nicolae Ioţcu: „Aducem la Arad un aparat pentru depistarea precoce a cancerului colocrectal şi gastric!” are now closed.