NATURA – FRUMUSEȚE ȘI MAGIE Redeschiderea Muzeului de Științe ale Naturii: biodiversitatea fascinantă a județului Arad, într-un un nou concept expozițional

Written by admin. Posted in Cultura, Top News

Tagged: , , , ,

Published on septembrie 16, 2020 with No Comments

”Am plecat de la necesitatea de a prezenta într-o nouă lumină frumusețea județului Arad, diversitatea florei, a faunei, dar și a patrimoniului cultural. De aceea, am investit timp, energie și resurse financiare într-un nou spațiu expozițional din Palatul Cultural. Am implementat o tehnologie nouă, modernă, care cu siguranță va fi apreciată de toți cei care vor vizita muzeul arădean. Suntem convinși că eforturile Consiliului Județean Arad vor fi apreciate și țin să precizez că ele vor continua, fiind parte dintr-un demers mai amplu, de promovare și punere în valoare a patrimoniului județean, parte importantă din patrimoniul național”, declară Răzvan Cadar, vicepreședintele Consiliului Județean Arad.

Muzeul de științe ale naturii s-a redeschis pentru vizitatori; un nou concept expozițional, interactiv, care surprinde prin diversitatea temelor ilustrate. Pornind de la diversitatea pieselor/exponatelor aflate în colecțiile Complexului Muzeal Arad, unele clasate în categoria tezaur național, precum și de la noile achiziții și donații, s-a reorganizat întreg muzeul de științe ale naturii, punând în valoare biodiversitatea județului. Astfel, a fost creat un nou concept expozițional, unde valorile de patrimoniu muzeal evidențiază frumusețea județului Arad, din punct de vedere floristic, faunistic și peisagistic. Reorganizarea întregului spațiu expozițional și încorporarea tehnologiei moderne, conservarea și restaurarea patrimoniului muzeal s-au desfășurat pe parcursul acestui an, fondurile fiind asigurate de către Consiliul Județean Arad.

”Prin reorganizarea întregului muzeu de științe ale naturii, am încercat să aducem lucruri noi pentru arădeni: am îmbogățit colecția muzeului prin donații și achiziții, iar în noul spațiu am adus tehnologie modernă: hologramă, touchpad, audio-ghid, sunete ambientale din natură. Totodată – o premieră pentru Arad – am adaptat spațiul expozițional pentru persoanele cu dizabilități prin panourile interactive cu scriere în alfabet Braille și facilitarea accesului acestora în întreaga expoziție”, declară directorul adjunct al Complexului Muzeal Arad – Bogdan Blaga.

Pe parcursul expoziției sunt prezentate, în mod interactiv, plante rare din județul Arad și România, flora și fauna din rezervațiile naturale cuprinse în situl Natura 2000 (Câmpia Cermeiului – zona lacul Tauț și rezervația de importanță locală Dealul Mocrea, Câmpia Crișului Alb și Negru), rezervațiiile naționale „Dosul laurului” Gurahonț, „Stejarul pufos” de la Cărand, „Balta Rovina” de la Ineu. Un segment important al expoziției o reprezintă reconstituirea unor galerii de peșteri, în care sunt etalate și exponate din colecția de mineralogie a muzeului, stalactite și fragmente osteologice de urs de peșteră (clasate în tezaur). Acestea valorifică rezervațiile speologice de importanță națională Peștera Duțu (Valea Mare), Peștera Sinesie (Căprioara) și Peștera cu apă de la moară (Moneasa).

Rezervațiile paleontologice de importanță națională de pe Valea Mureșului, de la Zăbalț și Monoroștia sunt reconstituite într-o spațiu exclusive dedicat colecției de paleontologie: fragmente osteologice de mamut, mastodont descoperite la Arad-Ceala, coarne de cerb uriaș și bizon, fosile de plante, și moluște.
Parcului Natural Lunca Mureșului – sit Natura 2000, sit de importanță comunitară  SPA și SCI și sit de importanță internațională Ramsar (zonă umedă) – îi este alocat un spațiu expozițional generos, unde este prezentată flora și fauna specifică, dar și ocupațiile locuitorilor săi: creșterea animalelor, vânătoarea, pescuitul, transportul sării pe Mureș, vedeta acestui segment expozițional fiind monoxila descoperită în albia Mureșului, în anul 2012 (exponat clasat în categoria tezaur național).
Întreaga expoziție este prezentată publicului în mod intertactiv, folosind sisteme audio cu sunete ambientale din natură, adaptate fiecărui segment expozițional; touchpad-uri cu informații privind speciiile din colecția muzeului, rezervațiile naturale din Arad, descoperiri paleontologice; fotografii și filme documentare despre rezervațiile naturale prezentate în expoziție; ghidaj audio. În mod inedit, prezentarea habitatului și ocupațiile locuitorilor Văii Mureșului, este realizată prin intermediul unei holograme. Spațiul expozițional este adaptat și persoanelor cu deficiențe de vedere: ghiduri audio și panouri informative cu scriere în alfabet Braille.

Donațiile oferite cu generozitate de arădeni, instituții sau persoane particulare, sunt prezente pe parcursul expoziției: colecția de animale și păsări a vechiului Gimnaziu Regal (azi Colegiul „Moise Nicoară), colecția de păsări naturalizate (Pavel Pettenkoffer), colecția de fluturi (donația dr. König), colecția de fosile de la Monoroștia (donația ing. Eugen Huțiu), colecția de melci (donația prof. Călin Istrate), dar și lucrările de artă, vitralii realizate de elevii Colegiului de Arte „Sabin Drăgoi” Arad (prof. coordonator Iuliana Rotaru).

Filmele și fotografiile au fost realizate de:
Nelu Scripciuc, artist fotograf (Complexul Muzeal Arad)
Florin Hornoiu, fotograf-documentarist (Complexul Muzeal Arad)
Gabriel Herlo, biolog (Administrația Parcul Natural Lunca Mureșului)
Ionel Roșu, biolog

Palatul Cultural Arad (Piața George Enescu 1), intrarea dinspre Parcul Copiilor
Marți – Duminică:
09.00-13.00 și 14.00-17.00;
13.00-14.00 – dezinfecție și aerisirea spațiilor expoziționale
Luni – închis
Programări:
Pentru protecția Dumneavoastră în Muzeu, vizita se programează din oră în oră (Marți-Duminică: 09.00-13.00; 14.00-17.00), accesul fiind limitat la un număr de 6 persoane simultan.
Vă rugăm să programați vizita la telefon 0721.216.027,

Marți-Duminică, între orele 09.30-16.30.


Bilete de intrare:
Adulți: 4 lei / Studenți, pensionari: 2 lei / Copii: 1 leu
GRATUIT:
Copii instituționalizați, persoane cu dizabilități, veterani de război, grupuri organizate de preșcolari, elevi, studenți, pe bază de protocol semnat între Complexul Muzeal Arad și unitățile de învățământ respective.
GRATUIT (pe bază de legitimație):
pensionarii care au lucrat minimum 10 ani în instituții de cultură, persoane care lucrează în rețeaua muzeală, colaboratori ai muzeului, membrii ICOM/AICA.

Taxă de fotografiere: 10 lei / Taxa de filmare: 100 lei
Biletele se pot achiziționa de la casieria Muzeului de Științe ale Naturii (Palatul Cultural, intrarea dinspre Parcul Copiilor) și sunt valabile și pentru vizitarea Muzeului de istorie (Palatul Cultural, intrarea dinspre Parcul Copiilor).
––––––––-

Pentru protecția Dumneavoastră în Muzeu, vă rugăm să respectaţi măsurile impuse pe perioada stării de alertă, de către Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, pentru protecția împotriva noului virus Covid 19.

- Accesul publicului va fi permis numai în condițiile purtării de mască (medicală/non-medicală) pe toată durata vizitei în muzeu. Pentru a oferi o protecție eficace, masca trebuie să acopere gura și nasul;
- Vizitatorii sunt rugați să își dezinfecteze mâinile cu dezinfectant pe bază de alcool, pus la dispoziție la intrarea în muzeu;
-Vizitatorii sunt rugați să nu utilizeze momentan dispozitivele interactive (touchpad, audioghid), filmele/fotografiile/informațiile rulează automat;
- Accesul în expoziţii va fi limitat la un număr de 6 persoane simultan;
- Asigurarea păstrării unei distanţe de siguranță, de minim 2 metri între vizitatorii muzeului, respectiv între vizitatori și personalul muzeului;
-Asigurarea unui traseu optim pentru vizitare (intrarea dinspre Parcul Copiilor, ieșirea în Bulevardul Dragalina);
- Ghidajul în expoziții este suspendat în această perioadă.Vă mulțumim că sunteți alături de noi şi vă invităm să ne urmăriţi în continuare și pe pagina de facebook a muzeului! 
Adelina STOENESCU,
muzeograf

Serviciul proiecte,
educație muzeală și marketing cultural
COMPLEXUL MUZEAL ARAD

No Comments

Comments for NATURA – FRUMUSEȚE ȘI MAGIE Redeschiderea Muzeului de Științe ale Naturii: biodiversitatea fascinantă a județului Arad, într-un un nou concept expozițional are now closed.