Luni începe curățenia de primăvară

Written by admin. Posted in Utile

Tagged: , ,

Published on februarie 25, 2022 with No Comments

La fel ca în fiecare început de an, echipele edilitare ale Primăriei Municipiului Arad – Serviciul Edilitar și Dezvoltare Mediu Urban desfășoară activități specifice de salubrizare în cadrul campaniei de mediu intitulată Curățenia generală de primăvară.

În fapt, asigurarea curățeniei în Arad, buna gospodărire a orașului și respectarea normelor de igienă constituie o obligație fundamentală a noastră a tuturor, o datorie civică atât în sarcina autorităților administrației publice locale, a instituțiilor publice și a operatorilor economici, cât și pentru persoanele fizice și juridice, asociații de proprietari, cetățeni ai Aradului.

Calendarul activităților

În acest an, pentru o mai bună organizare din punct de vedere logistic, Municipiul Arad este împărțit în 12 zone distincte în care, cu sprijinul operatorilor de servicii edilitare, se va interveni punctual pe durata a două luni, respectiv 43 de zile lucrătoare, în perioada 28 februarie – 29 aprilie, între orele 8:00 – 16:00.

Astfel, conform tradiției, programul Curățeniei Generale de Primăvară în municipiul Arad debutează cu zona centrală. În prima săptămână a campaniei, în intervalul 28 februarie – 4 martie, se va igieniza partea stângă a Centrului, precum și zona din jurul Gării. Centrul Aradului – partea dreaptă și zona Polivalentă vor fi salubrizate în a doua săptămână a acțiunii de primăvară, respectiv între 7-11 martie.

După finalizarea curățeniei generale în centrul municipiului, echipele edilitare vor interveni în a treia săptămână în cartierul Alfa (14 – 15 martie) și în cartierele Confecții, Pârneava, Cadaș și Silvaș (16 – 18 martie).

A patra săptămână este dedicată cartierelor Grădiște și 6 Vânători (21 – 23 martie), precum și cartierului Drăgășani și zonelor aferente de pe Calea Romanilor (24 – 25 martie).

Ulterior, municipalitatea alocă a cincea săptămână, cartierelor Aradul Nou, Subcetate și Sânnicolaul Mic. În Aradul Nou echipele edilitare vor fi prezente pe durata a trei zile consecutive, respectiv în perioada 28 – 30 martie, urmând ca în celelalte două cartiere acțiunile de curățenie să se desfășoare între 31 martie și 1 aprilie.

În a șasea și a șaptea săptămână din acțiunea integrată de curățenie din această perioadă, se vor efectua lucrări edilitar-gospodărești în cartierul Vlaicu (I.G.Duca) și în cartierele Bujac și Gai. Astfel, în perioada 4-8 aprilie, partea stângă a cartierului Vlaicu și, totodată, cartierul Bujac sunt programate pentru intervenții, urmând ca în intervalul 11-15 aprilie să se efectueze curățenia și pe partea dreaptă a acestui cartier, cât și în zona Gai.

Ultimele două săptămâni din cadrul programului sunt alocate celui mai populat cartier al Aradului, Micălaca. În zonele 100, 200, 500 și în împrejurimile acestora se va interveni între 18 – 21 aprilie, iar programul de curățenie de primăvară în Arad se va epuiza în zilele cuprinse între 26 – 29 aprilie, odată cu finalizarea acțiunilor din zona 300 a cartierului Micălaca.

În funcție de complexitatea situațiilor întâlnite sau de condițiile meteorologice nefavorabile efectuării anumitor activități edilitar-gospodărești, menționăm că programul poate fi decalat sau modificat, sens în care lucrările vor fi reprogramate, nu anulate, Primăria Municipiului Arad intenționând să ajungă în toate cartierele Aradului. Amânarea programărilor inițiale va fi comunicată ulterior, dacă este cazul.

În intervalul în care se desfășoară activități de igienizare în toate cartierele orașului sub egida Curățenia generală de primăvară în municipiul Arad, printre principalele operațiuni efectuate se numără salubrizarea stradală și igienizarea punctelor de colectare a deșeurilor, precum și lucrări de întreținere a canalizării pluviale. De asemenea, sunt prevăzute lucrări pentru curățarea incintelor spațiilor de agrement și înlocuirea recipientelor pentru colectarea deșeurilor degradate, precum și a elementelor de siguranță a circulației vandalizate.

Pentru ca intervenția echipelor edilitare și accesul echipamentelor și a utilajelor să se desfășoare conform, facem apel pentru evitarea parcării autovehiculelor în zonele în care se efectuează astfel de lucrări. Recomandăm șoferilor să evite aceste zone, să manifeste atenție sporită și să respecte regulile de circulație și semnificația mijloacelor de semnalizare rutieră.

Deșeuri vegetale și deșeurile de echipamente electrice și electronice

În cadrul acțiunii de primăvară, pe fiecare stradă a municipiului va fi efectuată curățenia generală, rezultat care depinde și de colaborarea locuitorilor din Arad. Luând în considerare temperaturile favorabile din această perioadă, precum și apropierea sărbătorii pascale, rugăm locuitorii municipiului Arad să sprijine acțiunile inițiate de municipalitate. Astfel, cetățenii pot proceda la curățarea zonelor verzi și a șanțurilor din jurul blocurilor de locuințe și a caselor prin toaletarea copacilor, adunarea deșeurilor, greblarea, îndepărtarea buruienilor, plantarea de flori și chiar repararea și vopsirea de garduri și porți etc.

În urma activităților de toaletare, locuitorii municipiului pot depozita crengile în fața locuințelor în vederea preluării acestora de către serviciile primăriei, însă aceasta se va realiza numai în perioada în care sunt programate acțiuni conform Programului de Curățenie Generală de Primăvară pe fiecare zonă. Rugăm în acest sens cetățenii care apelează la aceste servicii ale Primăriei să depoziteze deșeurile vegetale astfel încât să nu stânjenească accesul pietonal sau traficul rutier. Subliniem faptul că deșeurile vegetale (crengi) în această perioadă vor fi colectate în limita a doi mc/locuință. Pentru cantitatea suplimentară de astfel de deșeuri, cetățenii au obligația de a le preda, în regim propriu, la Stația de Compostare Arad. De asemenea, cetățenii care dețin pubela maro, au posibilitatea de a elimina deșeurile generate în urma activităților de toaletare potrivit programului operatorului de salubritate pentru ridicarea deșeurilor biodegradabile publicat pe site-ul https://retim.ro/biodegradabil-arad/.

Colectarea deșeurilor în zilele de intervenție programate pe cartiere se va face doar pentru acele grămezi de deșeuri vegetale (crengi) mărunțite în prealabil, fără a fi legate cu sârmă, scoase în fața imobilelor de către arădeni. Mărunțirea crengilor este necesară întrucât accelerează atât activitatea de colectare și transport, prin diminuarea considerabilă a volumului acestora, dar și procesul de compostare. Subliniem faptul că depozitarea și gestionarea deșeurilor vegetale generate din curți și zone verzi trebuie să se efectueze fără a aduce atingere imaginii domeniului public prin crearea de potențiale puncte de colectare clandestine, neconforme și astfel cum s-a menționat, numai în intervalul în care echipele edilitare sunt prezente în cartier.

Pentru deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE) Primăria Arad are încheiat un parteneriat cu ECOTIC, care vor prelua DEEE, în mod gratuit, în perioada 28 februarie – 20 aprilie 2022. Detalii cu privire la modul de colectare și regulamentul campaniei sunt disponibile la numărul de telefon 0751-302-123/ *7711 sau pe www.ecotic.ro.

Vă îndemnăm să fim parteneri în crearea unei imagini curate și ordonate #pentruArad, căci doar împreună putem să avem orașul pe care cu toţii îl merităm. De aceea, vă rugăm să daţi o mână de ajutor Primăriei Municipiului Arad şi să vă implicaţi activ în programul de curăţenie pe care ne pregătim să îl demarăm, prin efectuarea ecologizării și întreținerii zonelor în care vă desfășurați activitatea.

No Comments

Comments for Luni începe curățenia de primăvară are now closed.