Iosif Matula a adoptat în cadrul sesiunii plenare de la Strasbourg pachetul guvernanței Schengen care conține două noi regulamente

Written by admin. Posted in Politica, Top News

Tagged: , , , ,

Published on iunie 16, 2013 with No Comments

Europarlamentarul arădean Iosif Matula a adoptat în cadrul sesiunii plenare de la Strasbourg pachetul guvernanței Schengen care conține două noi regulamente: unul care stabilește instituirea unui mecanism de evaluare în vederea verificării aplicării acquis-ului Schengen în teren și un altul care prevede reintroducerea temporară a controlului la frontierele interne doar în circumstanţe excepţionale. „Pachetul de guvernanță, cu cele două regulamente, va adăuga o dimensiune comunitară mai mare liberei circulații. Mai exact, va evita posibilitatea unor abuzuri la reintroducerea controalelor la frontieră, decizie care va fi supusă unor criterii riguroase de evaluare” a explicat Iosif Matula. La modul concret, cele două regulamente vor garanta libertatea de mișcare a cetățenilor și vor elimina standardele duble care afectează anumite state din estul Europei, țările membre și cele candidate urmând să fie evaluate identic de acum încolo. În ciuda pierderii competenței de codecizie, se va asigura o mai bună informare a Parlamentului European în eventualitatea apariției unor situații critice. Iosif Matula a atras atenția asupra faptului că libertatea de circulație în Uniunea Europeană reprezintă un deziderat mult așteptat pentru locuitori. „Libertatea de circulație în cadrul UE reprezintă unul dintre beneficiile cele mai importante pentru cetățeni, ca urmare a apartenenței la UE”, a afirmat Iosif Matula. Europarlamentarul democrat-liberal și-a exprimat încrederea că se va putea recunoaște faptul că România și Bulgaria sunt pregătite să adere la spațiul de liberă circulație, în cazul celor două țări realizându-se deja evaluarea Schengen, cu rezultate pozitive. Pachetul guvernanţei Schengen ar putea fi aprobat oficial de către Consiliul European în toamna acestui an.

No Comments

Comments for Iosif Matula a adoptat în cadrul sesiunii plenare de la Strasbourg pachetul guvernanței Schengen care conține două noi regulamente are now closed.