Ionuț Badea: „Este onorant pentru mine să fac parte din familia Bătrânei Doamne”

Written by admin. Posted in Sport, Top News

Tagged: , , , , , ,

Published on februarie 01, 2022 with No Comments

Ionuț Badea, noul tehnician al UTA-ei, a ajuns în această dimineață în Arad, i-a cunoscut pe cei care asigură partea administrativă a clubului, apoi, însoțit de managerul general al clubului, Attila Brosovszky, a susținut o conferință de presă. Au fost abordate mai multe subiecte, pe care vi le prezentăm în continuare:

Radu, Țapoș, Nicoară și Glăvan – asistenții pe banca UTA-ei

„Secundul” piteștean, Dragoș Radu, a fost prima alegere și cea mai la îndemână pentru noul „principal” al arădenilor, care va mai colabora cu arădeanul Dan Țapoș, în calitate de antrenor cu portarii, Vlad Nicoară, preparatorul fizic timișorean al naționalei Under 21 a României (pentru care s-a obținut acordul verbal din partea lui Mihai Stoichiță, directorul tehnic al Federației Române de Fotbal) și Gabriel Glăvan, ca analist video. La Astra Giurgiu, ultima echipă pe care a antrenat-o, Badea a avut în staff-ul ethnic și un antrenor arădean, care – însă – nu-l va urma și la UTA. „Dinu Maghici este o persoană pe care o îndrăgesc foarte mult. E un tip foarte dedicat fotbalului, eu l-am sunat, dar, din păcate, am fost refuzat pentru că el s-a implicat de curând într-un proiect la Hunedoara, ca șef al Centrului de copii și juniori. Am lucrat foarte bine cu el la Astra, nu exclud pe viitor o posibilitate de a colabora din nou, pentru că este o persoană pe care o apreciez”, a spus Badea.

„Nu am pus deloc în balanță oferta naționalei cu cea a UTA-ei”

 Noul antrenor al UTA-ei susține că nu a cântărit foarte mult propunerea lui Edi Iordănescu, care l-ar fi dorit „secund” al echipei naționale. „Eu știu ce înseamnă deja sentimentul național, știu ce înseamnă să fii patriot și din prisma antrenorului. Am avut experiența de trei ani de zile cu două staff-uri diferite, cu un turneu final, dar și cu două preliminarii, una productivă și cealaltă ratată la Mondiale, așa că alegerea mea a fost destul de simplă. În condițiile în care ar fi fost, poate, o primă dată, un debut al meu la echipa națională, atunci m-aș mai fi gândit sau regândit poziția, dar de data asta nu. Oricum, o ofertă concretă nu am avut, dar vă pot confirma discuțiile pe care le-am avut cu directorul tehnic al Federației Române de Fotbal și că eram pe o listă foarte scurtă. Dar, repet, nu aș fi pus în balanță deloc oferta Federației cu oferta UTA-ei pentru că eu acolo, la FRF și echipa națională am mai fost. Acum este onorant pentru mine să fac parte din familia Bătrânei Doamne. Am ales să vin la acest club în primul rând pentru că există un capital și mă refer aici la capitalul uman, la energia suporterilor, la oamenii care au înconjurat de-a lungul timpului acest fenomen social, acest mod de a trăi pentru unii. În multe alte situații în care m-am aflat în alte orașe, a fost nevoie de construcția clubului, în timp ce aici deja este un club construit. Prin urmare, e nevoie doar de o repartizare și o asumare de responsabilități mult mai clară, mult mai rapidă la nivel de decizie, deci deciziile se iau mult mai ușor. Energia acestui club este, iarăși, una care rezidă în tot grupul și când mă refer la grup mă refer la un grup unit, un grup de forță, care a răzbătut în multe situații din istoria recentă a clubului UTA Arad. Mă simt onorat și e onorant că m-ați primit aici și din prisma vieții culturale a orașului. Din păcate pentru mine și familia mea, am pierdut un om foarte drag azi, este vorba de Ghighi Iovin, un mare muzician al Aradului. Personal, de-a lungul timpului, am fost foarte aproape de orașul Arad și de tot ce a însemnat el pe partea asta culturală” a precizat Ionuț Badea.

Se bucură de totală deschidere din partea lui Balint: „Putem vorbi oricând, echipa e construită, dar depinde de partea mentală a lucrurilor”

Interesant e și faptul că Ionuț Badea îi succeed pe banca arădenilor tehnicianului căruia îi facea un semn de neagresiune în minutele de prelungire ale meciului dintre FC Argeș și UTA, din ultima etapă a play-outului Ligii a 2-a, din vara anului 2020, când ambele echipe au promovat braț la braț în Liga 1. „Acel gest a fost unul normal zic eu, căci ambele echipe erau unde și-au dorit să fie și era cazul ca acel meci să se termine așa. Conotația acelui gest a fost unul legat de îndeplinirea obiectivului, acum, peste timp, ne putem gândi că i-aș fi făcut un astfel de semn lui Gyuszi Balint. E doar o chestiune ezoterică, pentru că ceea ce transmitem în eter poate să vină înapoi oricând, sub o altă formă. Dar, cu Balint sunt amic de foarte multă vreme, îi apreciez enorm de mult munca. Toată lumea trebuie să știe că Gyuszi Balint și Ionuț Badea sunt antrenori pentru echipe și pentru jucători și nu împotriva lor. Din păcate, există o condiție meteorică a antrenorilor, dar care la acest club este un pic lovită de conservatorismul patronului (n.a. Alexandru Meszar). Un om pe care l-am cunoscut la început din prezențele sale destul de discrete, iar acum, ca prim feed-back, mi-am dat seama că este un tip integru, o persoană cu care poți relaționa ușor și de la care poți lua foarte mare încredere. Tocmai datorită acestui conservatorism sunt deocamdată mulțumit de ceea ce se întâmplă la UTA. Sunt în fața unui viitor al meu și al clubului pe care îl văd în foarte scurt timp performant. Echipa construită de Balint a fost și este în continuare organizată, cu o ușoară problemă de finalitate a lucrurilor pe care le-au început, dar asta ține foarte mult de partea mentală a lucrurilor. Vrem nu vrem, aspectul mental face parte din viața noastră și poate influența în anumite momente evoluțiile jucătorilor. Iar cu Balint pot discuta oricând. Am toată deschiderea lui din punctul ăsta de vedere. Evident că vor fi doar situații de încadrare în situații de lucru, pe care le-a făcut ca principii. Nu o să intru niciodată în detaliile fiecărui antrenor, aice depinde de abilitatea noastră de a ne descoperi pe noi înșine și pe ceilalți de lângă noi. Metoda mea este de observare, în primul rând, sunt un tip foarte analitic din punctul ăsta de vedere. Am capacitatea de a și transmite mesaje datorită experienței. Sunt un antrenor destul de tânăr, dar cu multă experiență. La 31 de ani jumătate am început meseria de antrenor, lângă Sorin Cârțu și Florin Halagian” a adăugat antrenorul care a promovat în Liga 1 cu FC Argeș în urmă cu doi ani, dar a plecat din Trivale după numai șase runde, timp în care a cucerit un singur punct… cu UTA.

„Inima unui suporter nu o poate lua nimeni, numai împreună putem reuși”

Laszlo Balint s-a despărțit în termeni mai puțin buni de o parte a suporterilor, care s-au simțit jigniți după reacțiile fostului antrenor după meciurile cu Gaz Metan și Rapid. „Inima unui suporter nu o poate lua nimeni. Modul cum trăiește suporterul indiferent al cărei echipe, ceea ce vede în teren…Pentru unii chiar este un mod de viață, pentru alții e doar o pasiune, un hobby, dar forța acestui grup și acestor tipologii de galerii este una imensă. De aceea susțin că acest club poate câștiga și datorită lucrurilor pe care le vom face împreună, împreună cu suporterii, pentru ei. Iarăși invoc experiența, iar acum vă spun că nu se poate realiza un mare obiectiv fără ei. Într-adevăr, reacțiile fanilor pot fi de mai multe feluri. Exsită și condiția de cauzalitate, dacă antrenorul va avea rezultate, va fi iubit. Este doar o consecință a ceea ce vom face noi în teren și împreună cu suporterii. Sunt conștient de forța aceasta și numai împreună putem reuși, deci nu există o alternativă”.

„Îmi doresc și prezența în play-off, atâta timp cât există și șansele matematice”

Ionuț Badea a semnat cu UTA până la finele acestei stagiuni, dar cu opțiune de prelungire pe încă una dacă „mariajul” produce rezultatele așteptate. „Suntem definiți prin ceea ce facem, restul sunt consecințe. Sunt un antrenor care vrea performanță, îmi doresc și prezența în play-off, atâta timp cât există și șansele matematice. Primul lucru pe care l-am făcut a fost cer un bonus pentru play-off…Glumesc… Nu există cedare, tenacitatea face parte din angrenajul oricărui antrenor care vrea să reușească. Ideea este că în momentul în care îți propui obiective mai mari, s-ar putea să ai șanse să le atingi. Dar dacă nu îți propui atunci nu ai cum să le atingi” a mai spus nou antrenor al „Bătrânei Doamne”.

Ionuț Badea va debuta pe banca UTA-ei, sâmbătă, de ora 13.30, cu ocazia partidei pe care „alb-roșii” o susțin pe teren propriu cu Sepsi Sfântu Gheorghe, în cadrul etapei a 24-a a Ligii 1. Trebuie menționat că arădenii au trei absențe importante, Vukcevic și Vorobjovas – suspedanți, respectiv Cardoso – accidentat. Nigerianul Otele a primit drept de muncă și este așteptat să se adauge lotului mâine.

Foto: uta-arad.ro

No Comments

Comments for Ionuț Badea: „Este onorant pentru mine să fac parte din familia Bătrânei Doamne” are now closed.