Gheorghe FALCĂ: „Avem un acord istoric privind salariul minim european”

Written by admin. Posted in Politica

Tagged: ,

Published on iunie 07, 2022 with No Comments

Eurodeputatul Gheorghe FALCĂ (PNL/PPE) anunță acordul la care s-a ajuns în urma negocierilor privind salariul minim european.

„Avem un acord privind salariul minim, un acord prin care scriem istoria socio-politică în Europa. Pentru prima dată, legislația UE va contribui în mod direct la asigurarea faptului că lucrătorii primesc plăți mai corecte și mai bune. Pe scurt, ar trebui să aibă un nivel de viață decent”, declară eurodeputatul FALCĂ.

În continuare, eurodeputatul explică: „Odată cu un acord încheiat, negociatorii Parlamentului și Consiliului au convenit asupra regulilor UE pentru a stabili salariile minime adecvate, conform legislației naționale și/sau convențiilor colective. Noua legislație se va aplica tuturor lucrătorilor din UE care au un contract de muncă sau un raport de muncă. Țările UE în care salariul minim este protejat exclusiv prin contracte colective nu vor fi obligate să îl introducă și nici să facă aceste acorduri aplicabile universal.

Conform acordului, statele membre vor trebui să evalueze dacă salariile minime statutare existente sunt adecvate pentru a asigura un nivel de trai decent, ținând cont de propriile lor condiții socio-economice, puterea de cumpărare sau nivelurile și evoluțiile productivității naționale pe termen lung. Pentru evaluarea adecvării, țările UE pot stabili un coș de bunuri și servicii la prețuri reale. Mai mult, deducerile sau variațiile la salariul minim vor trebui să fie nediscriminatorii, proporționale și să aibă un obiectiv legitim, cum ar fi recuperarea sumelor supraevaluate plătite sau deducerile dispuse de o autoritate judiciară sau administrativă.

Acordul mai prevede și introducerea obligației pentru țările UE de a institui un sistem de aplicare, inclusiv monitorizare fiabilă, controale și inspecții pe teren, pentru a asigura conformitatea și a aborda subcontractarea abuzivă, munca independentă falsă, orele suplimentare neînregistrate sau intensitatea crescută a muncii”.

Acordul politic provizoriu va trebuie aprobat de Consiliu, apoi Comisia pentru ocupare forței de muncă și afaceri sociale, iar mai apoi să primească votul în plen.

No Comments

Comments for Gheorghe FALCĂ: „Avem un acord istoric privind salariul minim european” are now closed.