Flavius Măduţa: “Revizuirea Constituţiei, o prioritate pentru acest an!”

Written by admin. Posted in Politica, Top News

Tagged: , , , , , ,

Published on mai 28, 2013 with No Comments

Comisia parlamentară care lucrează la revizuirea Constituţiei îşi va intensifica activitatea începând cu această săptămână, în aşa fel încât procesul să fie finalizat în acest an. Este unul dintre obiectivele asumate de USL în campania electorală, cu scopul de a avea o lege fundamentală în acord cu priorităţile momentului.

Una dintre prevederile constituţionale importante se va referi la înfiinţarea regiunilor de dezvoltare, care vor permite României să atragă mai eficient fondurile europene. În acelaşi timp, este un pas înainte în procesul de descentralizare, care aduce decizia politică mai aproape de cetăţeni. Avem nevoie ca de la 1 ianuarie 2014, când începe următorul Mecanism Financiar Multianual, România să aibă regiunile prevăzute ca autorităţi administrativ-teritoriale, lucru imposibil fără menţionarea acestui lucru în Constituţie.

De asemenea, este nevoie de o serie de clarificări în ceea ce priveşte modul în care funcţionează şi interacţionează instituţiile statului. Vor fi modificate toate acele prevederi constituţionale care în trecut au fost interpretate abuziv şi care au făcut ca un singur om să poată strânge în mâna sa prea multă putere. În noua Constituţie va trebui să prevedem mai clar atribuţiile fiecărei instituţii, o delimitare mai clară între Guvern şi Preşedinţie.

USL doreşte o Constituţie modernă, europeană, care să nu mai lase loc de interpretare după bunul plac. În acest sens Guvernul a cerut ajutorul Comisiei de la Veneţia, ceea ce va asigura ca procesul revizuirii se va desfăşura cu respectarea standardelor democratice.

 

No Comments

Comments for Flavius Măduţa: “Revizuirea Constituţiei, o prioritate pentru acest an!” are now closed.