Filme documentare inedite despre Arad, prezentate la Ghioroc, la Festivalul Filmului Istoric!

Written by admin. Posted in Cultura, Top News

Tagged: , , , ,

Published on august 07, 2023 with No Comments

Un număr de șapte documentare despre Arad și personalități arădene, dar și știri inedite din Arhiva Națională de Filme, vor fi prezentate marți, miercuri și joi de Consiliul Județean Arad și Asociația „Arad – trecut, prezent și viitor”, în cadrul Festivalului de Film Istoric, care se va organiza în zilele respective la Ghioroc.

Acestor producții li se adaugă trei filme care au ca punct central Aradul: „Moara cu Noroc”, „Pădureanca” și „Străinul”.

Evenimentul este susținut de Centrul Cultural Județean Arad. Proiecțiile vor avea loc la Centrul de Informare și Promovare Turistică de la Ghioroc, pe plaja lacului, iar participarea publicului este gratuită.

În cadrul evenimentului va avea loc și o masă rotundă despre viziunea de dezvoltare a Podgoriei Miniș-Măderat, la care sunt invitați să participe primari, Grupul de Dezvoltare Locală GAL Miniș-Măderat, reprezentanții Centrului Național de Informare și Promovare Turistică, ai Consiliului Județean și ai Centrului Cultural Județean.

Peliculele care prezintă personalități arădene și locuri din județ sunt:

„Funerariile Naționale ale marelui Ștefan Cicio Pop”, producție Standard Film Arad 1934, 6 minute și 39 sec. – film produs la Arad, prezintă imagini de la înmormântarea lui Ștefan Cicio Pop, pe un fond muzical funebru;

„Festivitățile de la Lugoj”, productie Fundatia Culturala Regele Carol II, 1934, 7 minute și 46 sec. – film mut, prezintă o vizită a regelui Carol al II-lea la catedrala greco-catolică de la Lugoj în anul 1934;

„Săptămâna bănățeană”, Productie ONC 1943, 5 minute și 42 sec. – jurnal de știri din 1943 despre desfășurarea unei „săptămâni bănățene” la București, cu manifestări de artă plastică și dansuri; la vernisajul expoziției de artă plastică ia parte Mihai Antonescu, viceprim-ministru și ministru de externe (1941-1944);

Jurnal ONC 88/1941, subiectul 3-Imagini document din orasul Arad în anul 1941, durata 2 min. și 55 sec.;

Jurnal ONC 14/1945, subiectul 1-Intâmpinarea trupelor române la intrarea in țară la Oradea și Arad, la 15 iulie 1945, durata 2 min. și 5 sec;

„Vasile Goldiș, luptător pentru unire”, producție Sahia Film, 1979, regia Paul Orza – film documentar despre rolul lui Vasile Goldiș în Marea Unire, durata 10 minute și 22 sec;

„Frumuseți arădene”, productie Sahia 1980, regia Ion Visu – film publicitar despre oferta turistică a județului Arad, realizat la comanda Oficiului Județean de Turism Arad, durata 10 minute și 32 secunde.

Filmele artistice prezentate în cadrul festivalului sunt: „Moara cu noroc”, Studioul București, 1956, regia Victor Iliu, circa 106 minute; „Pădureanca”, producția CPC, 1986, regia Nicolae Mărgineanu, circa 113 minute; „Străinul” seria I și II, producție 1963, regia Mihai Iacob, circa 167 minute.

Festivalul Filmului Istoric este un proiect al Asociației „Arad – trecut, prezent și viitor”, în parteneriat cu Consiliul Județean Arad și Centrul Cultural Județean. Aflat la prima ediție, festivalul își propune să pună în valoare obiective turistice arădene, dar și evenimente istorice în care județul Arad a jucat un rol important.

Proiecția filmelor va avea loc zilnic, de la ora 14.00, la sediul Centrului Național de Informare și Promovare Turistică de la Ghioroc, pe plaja lacului (accesibil prin camping).

No Comments

Comments for Filme documentare inedite despre Arad, prezentate la Ghioroc, la Festivalul Filmului Istoric! are now closed.