Europarlamentarul Iosif Matula a susținut necesitatea reglementării funcționării mass-media

Written by admin. Posted in Social, Top News

Tagged: , , , ,

Published on mai 24, 2013 with No Comments

În cadrul sesiunii plenare de la Strasbourg, europarlamentarul Iosif Matula a susținut necesitatea reglementării funcționării mass-media, atât prin prisma asigurării libertății de exprimare și a accesului la informații, cât și din punct de vedere comercial. Intervenția a avut loc în cadrul dezbaterii pe marginea punerii în aplicare a Directivei serviciilor mass-media audiovizuale. Matula susține că dezvoltarea internetului face ca un număr tot mai mare de cetățeni să aibă acces la serviciile audiovizuale clasice sau la cerere. Concomitent, piețele, dar și comportamentul consumatorilor se schimbă cu rapiditate. Analiza Comisiei Europene asupra aplicării Directivei serviciilor media audiovizuale devine, astfel, un instrument util în planificarea ajustării cadrului de reglementare din domeniu. „Printre aspectele pe care le consider prioritare, amintesc înăsprirea măsurilor din statele membre pentru protecția minorilor față de comunicările comerciale ce încurajează comportamentele nesănătoase, în special în domeniul alimentar. De asemenea, salut faptul că toate statele membre au respectat prevederea de a furniza minimum 10% opere europene independente, dar atrag atenția asupra obiectivului limitat pe care îl reprezintă acest procent. Semnalez și importanța furnizării de servicii media persoanelor cu deficiențe de vedere sau de auz”, afirmă europarlamentarul Matula, membru în Comisia pentru cultură și educație a Parlamentului European.  Acesta consideră că este important să conștientizăm că inițiativele de autoreglementare nu se pot substitui, sub nicio formă, cerințelor obligatorii din punct de vedere juridic. Prin urmare, această directivă trebuie adaptată permanent la evoluțiile tehnologice, inclusiv prin educația în domeniul mass-media.

Directiva 2010/13/UE reprezintă elementul fundamental al reglementării mass-mediei în Uniunea Europeană. Comisia Europeană trebuie să prezinte Parlamentului European, o dată la trei ani, un raport privind aplicarea directivei în statele membre. Aplicarea directivei are o influență benefică asupra dezvoltării pieței. Conform datelor Observatorului European al Audiovizualului, la sfârșitul anului 2012, în Uniunea Europeană există peste 8 000 de furnizori de servicii de televiziune și peste 2 000 de furnizori de servicii la cerere.

No Comments

Comments for Europarlamentarul Iosif Matula a susținut necesitatea reglementării funcționării mass-media are now closed.