Europarlamentarul Iosif Matula a făcut parte din delegaţia Intergrupului URBAN din Parlamentul European

Written by admin. Posted in Politica, Top News

Tagged: , , , , , , ,

Published on septembrie 17, 2013 with No Comments

Europarlamentarul Iosif Matula a făcut parte din delegaţia Intergrupului URBAN din Parlamentul European, care a efectuat în perioada 12-14 septembrie o deplasare la Marsilia. Vizita de studiu s-a desfăşurat în contextul în care Marsilia deţine în acest an titlul de Capitală Europeană a Culturii.

Din delegaţia condusă de europarlamentarele Marie-Thérèse Sanchez-Schmid și Dominique Vlasto a făcut parte şi Gheorghe Falcă, primarul Aradului. Obiectivul vizitei de studiu l-a constituit analiza impactului deţinerii titlului de Capitală Europeană a Culturii asupra dezvoltării urbane.

Un punct important pe agenda vizitei l-a constituit întâlnirea cu preşedintele Asociaţiei „Marseille Provence 2013”, Jean-François Chougnet și cu secretarul general al Primăriei din Marsilia, Jean-Claude Gondard în cadrul căreia au fost analizate  beneficiile economico-sociale ale uneia dintre cele mai ambiţioase iniţiative culturale din Europa. Jean-François Chougnet a detaliat „reţeta” prin care Marsilia a ajuns „Capitală europeană a culturii”, începând cu pregătirea candidaturii, organizarea campaniei de promovare, sprijinul din partea sectorului privat, având ca efecte finanţarea evenimentului „Capitala europeană a culturii”, cât şi dezvoltarea culturală pe termen lung.

Membrii delegaţiei au participat la manifestările prilejuite de inaugurarea noului Muzeu de istorie din Marsilia, unul dintre cele mai mari muzee de istorie din Europa, în prezenţa primarului Marsiliei, Jean-Claude Gaudin.

Pe agenda delegaţiei s-au mai aflat vizita la Pavilionul M – locul principal de informare privind capitala europeană a culturii Marseille Provence 2013 –, precum şi cea de la Muzeul civilizaţiilor Europei şi ale Mediteranei (MUCEM). Proiectată de către arhitectul Rudy Ricciotti, clădirea MUCEM este deschisă spre mare, dând posibilitatea instalării unui dialog între cele două maluri ale mării Mediterane şi de a deschide un nou orizont pentru locuitorii Marsiliei.

„Pe parcursul vizitei de studiu, am analizat impactul  programului «Capitală Culturală Europeană» asupra dezvoltării oraşului. Marsilia a dezvoltat proiecte ambiţioase în infrastructuraurbanăşi turistică, inclusiv în privinţa renovărilor. Cred că Aradul are potenţial în obţinerea acestui titlu în anul 2021, cu condiţia ca la rândul nostru să inovăm cât mai mult în domeniul infrastructurii culturale “, a afirmat Iosif Matula.

La rândul său, primarul Gheorghe Falcă a declarat că „Am avut prilejul să văd eforturile pe care le-a făcut Marsilia pentru a ajunge Capitală Culturală Europeană, precum şi ce presupune din punct de vedere cultural, economic şi urbanistic deţinerea acestui titlu. Este impresionantă transformarea pe care a cunoscut-o acest oraş datorită investiţiilor care s-au realizat în cultură. Marsilia este un model pentru ceea ce înseamnă sectorul creativ şi cel cultural în Europa. În urma acestei deplasări, am conturat câteva direcţii pe care trebuie să mergem în următorii ani. În demersul nostru de a obține acest titlu, pilonii cei mai importanţi îi reprezintă susţinerea comunităţii arădene, dar şi a mediului de afaceri. Este nevoie să fim uniţi pentru realizarea acestui obiectiv ambiţios: Aradul – Capitală Culturală Europeană în 2021”.

De asemenea, delegaţia Intergrupului URBAN a asistat la prezentarea proiectului Euroméditerranée, cea mai mare operaţiune de regenerare urbană în Europa de Sud, bazată pe un principiu de transformare a marilor site-uri industriale situate în centrul oraşului în vederea dezvoltării de noi afaceri, cartiere comerciale şi rezidenţiale.

Vizita s-a încheiat la muzeul Cantini cu inaugurarea expoziţiei dedicate celebrului sculptor César, unde, de asemenea, gazdă a fost Jean-Claude Gaudin, primarul Marsiliei.

 

No Comments

Comments for Europarlamentarul Iosif Matula a făcut parte din delegaţia Intergrupului URBAN din Parlamentul European are now closed.