Dorin Stanca: “Avem nevoie de un Guvern responsabil şi profesionist !”

Written by admin. Posted in Politica

Tagged: , , ,

Published on octombrie 23, 2018 with No Comments

 Dorin Stanca, vicepreşedinte PNL Municipiul Arad, consideră că Guvernul trebuie să ia urgent măsuri de sprijinire a economiei, pentru a evita recesiuna.

„Ca specialist pot afirma fără echivoc că semnale venite din piaţă indică iminenţa instalării recesiunii.  Ignorarea mecanismelor de avertizare ne pune într-o poziţie de vulnerabilitate. Economia românească nu a produs la nivelul la care ar fi trebuit să producă pentru a putea acoperi cheltuielile nesăbuite. Dimensiunile problemei se văd cu prisosinţă în sectorul privat, unde paradoxal, salariile sunt mai mici cu 31% faţă de stat, România fiind singura ţară din lume care înregistrează această contra-performanţă. Cheltuielile cu “privilegiaţii” au crescut cu 73% faţă de 2016. Datoria externă este în creştere faţă de prognozele iniţiale. Faţă de creşterea economică mult trâmbiţată, realitatea ne obligă să ajustăm aceste cifre în minus cu  27%, încasările fiind semnificativ mai mici faţă de cele aşteptate datorită împovărării excesive a sectorului privat. Care este soluţia pentru a evita dezastrul ? Am adus în atenţie în mod constant în ultimul an câteva dintre aceste soluţii. În primul rând e nevoie de o regândire a strategiei de guvernare, care să cuprindă soluţii pentru redresare şi curaj politic pentru a le implementa.

Această strategie guvernamentală pe care o supun constant atenţiei trebuie să aibă în centrul preocupărilor  sectorul privat care s-ar constitui într-un motor al dezvoltării şi implicit, ar rezulta o capacitate sporită de obţinere a valorii adăugate. Politica economică românească actuală este  de o indiferenţă vizibilă faţă de destinul firmelor autohtone. Consider că sectorul privat trebuie să devină o prioritate pentru Guvern. În al doilea rând, trebuie să înceteze cheltuielile nesăbuite pentru că resursele sunt limitate. Guvernul trebuie să înţeleagă un principiu fundamental din sectorul privat: întâi creştem veniturile şi mai apoi putem creşte cheltuielile. Populismul nu duce la creştere economică ! Stimaţi guvernanţi nu ne mai vindeţi iluzii pentru că ne costă prea mult! În al treilea rând trebuie să avem în vedere simplificarea sectorului bugetar, excesiv birocratizat şi puţin eficient. În al patrulea rând, investiţii de calitate, cu efecte de multiplicare ridicate. Pentru a avea o creştere economică sustenabilă, politicile publice trebuie îndreptate către investiţii publice.

În toţi aceşti ani, am sacrificat investiţiile, singurele care puteau da sustenabilitate creşterii economice. Nu mai putem continua în acest mod! Pentru implementarea acestor măsuri avem nevoie de un Guvern cu oameni competenţi, vizionari şi curajoşi!” a declarat Dorin Stanca, vicepreşedinte PNL Municipiul Arad.

No Comments

Comments for Dorin Stanca: “Avem nevoie de un Guvern responsabil şi profesionist !” are now closed.