Dorel Căprar : Comisia de Afaceri Europene susţine instituirea unui Fond european pentru investiţii strategice

Written by admin. Posted in Politica

Tagged: , , , ,

Published on martie 18, 2015 with No Comments

Membrii Comisiei de Afaceri Europene din Camera Deputaţilor au analizat marţi propunerile UE legate de planul de investiţii JUNCKER, proiect ce prevede prevede instituirea unui Fond european pentru investiţii strategice (FEIS) în parteneriat cu Banca Europeană de Investiţii (BEI). Laşedinţă au participat reprezentanţi ai Ministerului finanţelor publice, Ministerului afacerilor externe, Băncii naţionale, Reprezentanţei Comisiei Europene în România şi Biroului de Informare al  Parlamentului European în România.

„Planul  JUNCKER porneşte de la premiza că motivul pentru nivelul constant scăzut al investiţiilor este încrederea insuficientă a investitorilor. O prioritate a Comisiei este de a selecţiona proiecte realizabile rapid. Infrastructuri strategice, precum cele energetice sau de transport, cele din cercetare şi educaţie sunt privilegiate. Comisia Europeană va încerca să obţină sprijinul statelor membre, precum şi finanţare pentru Planul Juncker. Este de menţionat faptul că statele membre UE nu sunt obligate să aibă aport, din punct de vedere financiar. România susţine de principiu acest Plan de investiţii şi este interesată de posibilităţile de finanţare a proiectelor sale de investiţii. Vom face o selecţie de proiecte care vizează sectoare precum: Uniunea energetică, transport, resurse şi mediu, infrastructura socială, cunoaştere şi economia digitală. Cele mai mari proiecte vizează construcţia de autostrăzi şi modernizarea căilor ferate. Totodată, există interes pentru dezvoltarea de proiecte transfrontaliere. Principalul obiectiv al României constă în asigurarea unei distribuţii echilibrate a investiţiilor la nivelul întregii Uniuni pentru a contribui la reducerea decalajului de dezvoltare între diferitele state membre şi respectiv între diferitele regiuni ale Uniunii. Fondul european pentru investiţii strategice va avea la bază o garanţie de 16 miliarde euro din bugetul Uniunii Europene, plus 5 miliarde de euro care vor fi alocate de la BEI, un total de 21 miliarde”, a afirmat deputatul PSD Dorel Căprar.

 

 

 

 

 

No Comments

Comments for Dorel Căprar : Comisia de Afaceri Europene susţine instituirea unui Fond european pentru investiţii strategice are now closed.