Despre art-terapie cu doctorul Merisca

Written by admin. Posted in Social

Tagged: , , , ,

Published on februarie 25, 2015 with No Comments

Domnule doctor Merisca știm că pe lângă profesia de medic stomatolog, pasiunea pentru pictură este cea de-a doua ocupație a dumneavoatră. Dovada clară sunt expozițiile pe care le-ați vernisat, dacă bine îmi aduc aminte ultima a fost una în tandem, pictură-poezie. Aș vrea să povestim un pic despre terapia prin artă, mai ales cea prin pictură. Poate fi această metodă benefică pentru copiii cu probleme? Dar hai să începem cu începutul

Ce este terapia prin artă sau art-terapia?

Această terapie este o metodă princare arta îl ajuta pe copil sa se inteleagă pe sine, să se elibereze de tensiunile acumulate, de anxietatile cu care se confruntă. Art-terapia îl ajută să-și dezvolte abilitatile de comunicare si să-și exerseze propriile capacități de relaționare cu cei din jurul lor, fie copii, fie adulți. În momentul în care un copil se conectează cu arta, cu picura în special acesta uită total de stress, se deconectează total, se autodepășește, mai exact își câștigă curajul și respectul de sine. În timp ce acesta pictează reușește să se concentreze pe o temă anume. Art-terapia este de două feluri; activă și pasivă, dar părerea mea este că cea activă este mai benefică, cel puțin pentru copii. Art-terapia activă colaborează direct cu intelectul copilului oferindu-i acestuia posibilitatea reabilitarii și reintegrării lui in colectiv. Anumite culori cu care copilul este tentat să picteze induc anumite stări de suflet bine determinate.

V-ați implicat în astfel de terapii?

Art-terapia se bazeaza pe recunoasterea faptului că gândurile și emoțiile fundamentale, ce vin din inconștient, capată expresie mai degrabă în imagini decât în cuvinte. Sigur că m-am implicat astfel nu puteam vorbi atâta, doar din ce am studiat. Am lucrat cu copiii bolnavi mai ales cu cei internați în spital.

Copilul invață într-un mediu atractiv și distractiv cum să gestioneze diferite situații de viata. Terapeutul are întotdeauna grijă să ofere sarcini provocatoare care să favorizeze învățarea, fară însă copilul să fie suprasolicitat . Aceste ședințe le făceam de obicei pe teme bine definite cum ar fi Moș Crăciun sau Iepurașul de Paște.

Cum a-ți lucrat cu acești copii?

De obicei îi împart pe grupe de vârstă apropiată, dar la spital am lucrat cu copii intre 5-13 ani pe anumite teme cum v-am spus dar și pe teme libere. Ce era interesant că atunci când le dădeam câte o temă și fiecare exprima ceea ce simțea, de fapt acei copii își puneau pe pânză starile lor sufletești. Să ști că o imagine frumoasă te poate motiva pozitiv pentrut o lungă perioadă de timp dacă o privești din începând din copilarie

Câte ședințe de art-terapie ar fi necesare în cazul unui copil cu probleme?

După stilul meu de lucru ar fi necesare minim șapte ședinte active, măcar o data pe săptămână timp de două luni. Dar nu mai mult de 60 de minute pentru că atunci intervine suprasolicitarea, implicit pierderea interesului, a atenției. Și mai o precizare, art-terapia trebuie înțeleasă de către cel tratat ca o recompensă nu ca și o obligativitate.

Mulțumim domnule doctor Merisca, vom reveni cu alte detalii legate de acest stil de terapie. Mult success în ceea ce faceți și așteptăm următorul vernisaj.

 

 

 

 

 

No Comments

Comments for Despre art-terapie cu doctorul Merisca are now closed.