Despre adevăr: Festival de ştiinţe umaniste, ediţia a II-a

Written by admin. Posted in Cultura

Tagged: , ,

Published on martie 03, 2016 with No Comments

foto stiinte umaniste

Centrul Municipal de Cultură Arad organizează cea de a doua ediţie a Festivalului de ştiinţe umaniste, festival desfăşurat la Arad în perioada 10-13 martie 2015.

Conferinţele publice ale invitaţilor festivalului se vor subsuma unei teme cu mare greutate şi relevanţă culturală: Despre adevăr. Conferenţiarii acestei ediţii sunt: Mircea Mihăieş, H.-R. Patapievici, Sorin Vasilescu, Gabriel Liiceanu, Barbu Mateescu şi Sever Voinescu.

Festivalul arădean este un eveniment cultural unic în România. El concentrează pe parcursul a doar câteva zile conferinţe şi dezbateri susţinute de intelectuali publici cu notorietate sau încă în afirmare, intervenţii în jurul unor teme esenţiale, abordări din perspective disciplinare diverse, academice şi accesibile deopotrivă: istorie şi istoria culturii, literatură, filosofie, arhitectură, drept, sociologie.

Programul Festivalului de ştiinţe umaniste, ediţia a II-a

• JOI 10 martie

Mircea MIHĂIEŞ: Adevărul manuscriselor, ciornelor şi corecturilor

ora 17.00, Sala Regele Ferdinand, Primăria Arad

H.-R. PATAPIEVICI: Despre adevărurile uitate

ora 19.30, Sala Cinema Arta

• VINERI 11 martie

Barbu MATEESCU: Adevăruri despre România

ora 17.30, Sala Cinema Arta

Gabriel LIICEANU: Ce înseamnă a gândi?

ora 19.30, Sala Cinema Arta

• SÂMBĂTĂ 12 martie

Sorin VASILESCU: Adevăr și arhitectură: soarta orașului

ora 17.00, Sala Regele Ferdinand, Primăria Arad

Sever Voinescu: Despre adevărurile periculoase

ora 19.00, Sala Regele Ferdinand, Primăria Arad

Detalii bio-bibliografice despre invitaţi:

Mircea MIHĂIEŞ s-a născut la Arad în anul 1954. Profesor de literatura engleză și americană la Universitatea de Vest din Timișoara, redactor-șef al revistei Orizont. Dintre volumele publicate: De veghe în oglindă (1989), Femeia în roșu (1990, în colaborare cu Adriana Babeți și Mircea Nedelciu), Cărțile crude. Jurnalul intim și sinuciderea (1995), Viața, patimile și cîntecele lui Leonard Cohen (2005), Metafizica detectivului Marlowe (2008, tradus în Statele Unite în 2013), Ce rămîne. William Faulkner și misterele ținutului Yoknapatawpha (2012). A publicat șase volume în colaborare cu Vladimir Tismăneanu. Lucrează la o carte despre James Joyce.

Horia-Roman PATAPIEVICI – născut la 18 martie 1957 (Bucureşti). Studii de fizică, membru în Colegiul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS, 2000-2005), preşedinte al Institutului Cultural Român (ICR, din 2005). Cercetător privat în istoria ideilor. Scriitor. Realizator TV. Dintre cărţile publicate: Cerul văzut prin lentilă, 1995, Zbor în bătaia săgeţii, 1995, Omul recent, 2001, Discernământul modernităţii, 2004, Ochii Beatricei. Cum arăta cu adevărat lumea lui Dante, 2004, Partea nevăzută decide totul, 2015.

Sorin VASILESCU s-a născut la 20 iulie 1947. Arhitect, profesor universitar, doctor în arhitectură, membru al Uniunii Arhitecților din România, membru al Asociației Oamenilor de Ştiintă din România, membru al Centrului de Studii Palladiene de la Vicenza, membru al AEEA (Asociația Europeană pentru Învăţământul de Arhitectură), profesor invitat la Facultățile de Arhitectură din Strasbourg, Liège , Chișinău, Milano și Torino. Între volumele publicate: Istoria arhitecturii moderne, 1993, Arhitectura totalitară, 1994, Dicţionar al arhitecţilor moderni, 1995, Art Nouveau în România, 2008, Arhitectura Italiei fasciste, 2011, Arhitectura Rusiei staliniste, 2013.

Gabriel LIICEANU s-a născut la 23 mai 1942, la Râmnicu-Vâlcea. Jurnalul de la Păltiniş este un bestseller al anilor ’80. Apel către lichele devine un manifest al conştiinţei civice româneşti. După 1990, seria volumelor de filozofie iniţiată de Tragicul continuă cu Cearta cu filozofia şi Despre limită. În seria Despre minciună, Despre ură, Despre seducţie, filozofia se deschide spre un discurs mai eseistic şi implicat în viaţa cetăţii. Uşa interzisă, Scrisori către fiul meu şi Întâlnire cu un necunoscut îl impun ca pe unul dintre cei mai importanţi şi citiţi autori de „literatură personală“ din România.

Barbu MATEESCU are 34 de ani și s-a născut în București. A studiat sociologia într-o universitate Ivy League – University of Pennsylvania. În 2005 s-a reîntors în România. În anii următori a activat în domeniul sociologiei politice și a absolvit cursul programului de master în Politică Comparată din cadrul Facultății de Științe Politice a Universității București. Articolele de pe blogul său, Sociollogica, au fost și/sau sunt preluate de către Evenimentul Zilei, Revista 22, Hotnews etc.

Sever VOINESCU (1969, Ploieşti) este publicist, unul dintre cei mai cunoscuţi comentatori politici doctrinari din România. De profesie avocat. În 1997, abandonează cariera universitară şi devine consilier la Secretariatul General al Guvernului. Între 1998 şi 2000 este primul Secretar General al Ministerului Afacerilor Externe, după mai bine de patru decenii în care această funcţie fusese scoasă din organigrama Ministerului. Între 2000 şi 2003 este Consul General al României la Chicago. În prezent este redactor-şef al săptămânalului Dilema Veche.

No Comments

Comments for Despre adevăr: Festival de ştiinţe umaniste, ediţia a II-a are now closed.