Deputatul Șcheau a făcut un bilanț al celor mai importante inițiative legislative din acest an

Written by admin. Posted in Politica

Tagged: , , ,

Published on iunie 25, 2015 with No Comments

Deputatul PNL Ion Șcheau a prezentat joi, în cadrul unei conferințe de presă, un scurt bilanț al celor mai importante proiecte legislative din primele șase luni ale acestui an.

„După cum știți, săptămâna viitoare va fi ultima din actuala sesiune parlamentară, motiv pentru care am considerat util să facem un scurt bilanț cu cele mai importante proiecte legislative din aceste ultime 6 luni. Aș începe cu noile legi electorale a căror adoptare a devenit urgentă după ce PSD a premeditat blocarea votului diasporei la alegerile din noiembrie 2014. PNL a preluat inițiativa în acest domeniu și a acționat în parteneriat cu președintele Iohannis pentru adoptarea cât mai rapidă a unor noi proiecte pentru care s-a reușit construirea unui consens și cu actuala majoritate parlamentară. E vorba de noua lege a finanțării campaniilor electorale, de legea privind alegerea autorităților locale, de legea privind înființarea partidelor politice și legea privind alegerea parlamentarilor pe un nou sistem proporțional de liste. Din păcate, poate cea mai importantă lege din acest domeniu, legea privind votul prin corespondență, este în continuare blocată cu rea credință de către actuala majoritate parlamentară din jurul PSD, deși PNL a promovat un proiect foarte bun în această sesiune”, a declarat deputatul Ion Șcheau.

Parlamentarul liberal a prezentat, pe scurt, câteva din cele mai importante legi adoptate în 2015, menționând, totodată, că Aradul nu va avea de suferit la capitolul „reprezentare în parlament”, așa cum se crezuse inițial.

„Legea finanțării campaniilor electorale era necesară pentru a tăia de la rădăcină răul corupției politice. Legea înființării partidelor politice s-a modificat prin acordarea posibilității unui partid de a se forma din doar 3 membri. Legea alegerii autorităților locale prevede alegerea în continuare a primarilor într-un singur tur, în schimb președinții consiliilor județene vor fi aleși indirect, din rândul consilierilor județeni, și nu direct ca până acum.  Legea alegerii parlamentarilor pe liste este și ea o corecție necesară în fața eșecului votului uninominal. S-a constatat că alegerea uninominală a parlamentarilor a dus la o supradimensionare a Legislativului, la deprofesionalizarea Parlamentului și la o calitate mai redusă a reprezentării intereselor cetățenilor în general.  Aradul nu va avea de suferit prin introducerea noii legi pentru că păstrează reprezentarea prin 7 deputați și 3 senatori. Nu în ultimul rând, votul prin corespondență pe care PNL îl consideră fundamental pentru respectarea principiilor democratice și pentru consacrarea dreptului la vot, trebuie să fie principala prioritate a Parlamentului și în perioada imediat următoare. PNL a făcut deja treaba actualei majorități parlamentare, a promovat un proiect foarte bun care trebuie doar supus de urgență dezbaterii și adoptat. PSD și aliații săi îl țin în sertare de frică că votul diasporei i-ar putea pulveriza la următoarele alegeri. De aceea PNL a introdus luna aceasta o moțiune de cenzură pe tema legii votului prin corespondență și ne vom bate în continuare pentru introducerea lui”, a mai declarat Ion Șcheau.

Parlamentarul arădean a vorbit și despre noul Cod Fiscal, spunând că parte din modificările adoptate sunt măsuri prezentate de PNL în programul de Guvernare.

„Un alt subiect extrem de important în această sesiune parlamentară a fost adoptarea modificărilor la Codul Fiscal. PNL a votat pentru reducerea TVA, dar trebuie spus că acest Cod Fiscal conține măsuri de relaxare fiscală COPIATE din programul PNL. În același timp, PNL are în continuare rezerve că acest nou Cod Fiscal este sustenabil și va urmări modul în care el este aplicat. PNL a fost cel care a propus ca de la 1 ianuarie 2016 TVA să scadă la 19%, lucru trecut și în programul său de guvernare. Faptul că am votat aceste prevederi nu înseamnă că PNL renunță la  criticile la Codul Fiscal – nu are studiu de impact, nu vizează reducerea marii evaziuni, nu restructurează marii datornici, respectiv companiile cu capital de stat, nu a ajuns la o înțelegere cu FMI și CE”, spune deputatul PNL.

Despre încercările PSD de a modifica Codul Penal, Șcheau a declarat: O altă temă esențială în această sesiune parlamentară a fost legislația în domeniul juridic, și mă refer la zecile de încercări ale parlamentarilor puterii de a modifica Codul Penal după avalanșa de anchete ale justiției. După cum probabil știți, din această sesiune fac parte din Comisia Juridică a Camerei Deputaților și am avut ocazia să exprim poziții pe toate aceste propuneri ale PSD și ale sateliților săi. Poziția noastră ca reprezentanți ai PNL a fost întotdeauna fermă. Nu susținem aceste modificări atât timp cât ele sunt făcute pe picior, interesat, discreționar și fără consultarea principalilor actori din sistem, cei care vor trebui să le și aplice în cazul adoptării lor (CSM, Ministerul Justiției, ÎCCJ, Parchete, ANI)”.

Deputatul arădean a vorbit și despre dublarea alocațiilor pentru copii, dar și despre legea pensiilor speciale.

„Nu în ultimul rând, vreau să amintesc despre 2 proiecte capitale care au fost adoptate în această sesiune parlamentară și care arată esența diferenței de abordare dintre noi din PNL și majoritatea din jurul PSD. Astfel, la inițiativa și prin votul masiv al majorității PSD, au fost votate pensii speciale pentru parlamentari. La inițiativa PNL a fost votată legea pentru dublarea alocațiilor pentru toți copiii, de la 42 la 84 de lei”, a încheiat deputatul PNL Ion Șcheau.

No Comments

Comments for Deputatul Șcheau a făcut un bilanț al celor mai importante inițiative legislative din acest an are now closed.